NAPRAVILI SMO VODIČ

Ovdje je sve što trebate znati o biljnom mlijeku, evo kada koristiti bademovo, a kada rižino

 Pexels
Sve je više osoba intolezantnih na laktozu zbog čega trebaju pronaći alternativu kravljem mlijeku, no koju odabrati?!

Kada je riječ o mlijeku biljnog podrijetla, mogućnosti su nam se posljednjih godina doista proširile, iako nam na tržište još nisu stigle sve dostupne inačice. Mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjemenke sada se koriste za proizvodnju alternativa kravljem mlijeku.

Od skromne soje do inovativnog krumpira, odabir mlijeka bez mliječnih proizvoda na rastućem tržištu može biti izazov, pogotovo ako ga prvi puta kupujete. U nastavku vam, stoga, donosimo osnovne karakteristike na našem tržištu dostupnih alternativa za kravlje mlijeko kako bismo vam olakšali za koje se odlučiti pri kupovini.

Sojino mlijeko

Sojino mlijeko popularan je izbor među potrošačima biljnog mlijeka, a dobiva se namakanjem, mljevenjem i kuhanjem zrna soje. Sojino mlijeko ima visok postotak proteina, 3,3 g na 100 ml i sadrži dobre količine svih potrebnih aminokiselina. Soja također sadrži korisne izoflavone i utvrđeno je da ima svojstva snižavanja kolesterola, pa je dobar izbor za one kojima to stvara zdravstveni problem. Svojom kremastom teksturom, sojino mlijeko je ukusna opcija za mnoge, ali bi ga trebali izbjegavati svi koji su alergični na soju.

image
Pexels

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko se proizvodi namakanjem i mljevenjem badema. To je niskoenergetska opcija biljnog mlijeka koja ima nizak udio proteina od 0,4 g na 100 ml, ali se ta vrijednost razlikuje od proizvođača do proizvođača. Bademovo mlijeko dobar je izvor mononezasićenih masnih kiselina korisnih za srce, kao i vitamina E koji djeluje kao antioksidans. Svojim blagim orašastim okusom, odlična je opcija za upotrebu u kombinaciji sa žitaricama.

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko se proizvodi na isti način kao i bademovo mlijeko, stvarajući kremastu i dobro podnošljivu teksturu i okus koji se može koristiti u pićima, preko žitarica, ali i za kuhanje. Danas je zobeno mlijeko najpopularnije dostupno vegansko mlijeko. U usporedbi s bademovim i rižinim mlijekom, zobeno obično ima malo više proteina s 1,1 g na 100 ml mlijeka i također može doprinijeti poboljšanju razine kolesterola u krvi. Ako imate celijakiju, zobeno mlijeko treba izbjegavati zbog potencijalne kontaminacije žitaricama koje sadrže gluten.

image
Pexels/

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko namijenjeno za piće dobiva se kuhanjem naribanog kokosa u vodi i procjeđivanjem tekućine. Zbog ove metode obrade, općenito ima daleko manje masti od kokosovog mlijeka proizvedenog za kuhanje, sa samo 0,9 g masti na 100 ml u usporedbi s 18,1 g. Kokosovo mlijeko za piće ima malo proteina, ali može obogatiti okus i pružiti slatkoću toplim napicima i žitaricama.

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko je dobra alternativa za one koji su alergični na orašaste plodove ili soju. Ono se dobiva kuhanjem i prešanjem riže te procjeđivanjem tekućine. Ima slađi okus s većim udjelom ugljikohidrata u usporedbi s drugim vrstama biljnog mlijeka. Prirodno ima malo proteina i drugih hranjivih tvari, ali se također smatra dobrom alternativom za one koji su alergični na orašaste plodove ili soju.

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka proizvodi se od prženih lješnjaka koji se melju, pa namoče i pomiješaju s vodom. Rezultat je slatka, gusta i bogata tekućina u kojoj možete uživati najbolje dodajući ih u smoothieje, žitarice te u kavu, kakao ili vruću čokoladu, a dobro je i kod spravljanja pudinga, pa i kolača.

image
Pexels

Mlijeko od indijskih oraščića

Mlijeko od indijskih oraščića još je jedno kremasto mlijeko koje se dobiva namakanjem, mljevenjem i cijeđenjem indijskih oraščića. Kao i bademovo mlijeko, ono je niskoenergetski izvor vitamina E, a također ima malo proteina i vlakana. Mlijeko od indijskih oraščića ima suptilan okus orašastih plodova i može biti dobra opcija za kuhanje i dodavanje kavi.

Iako polako dolazi i kod nas, na policama zapadnoeuropskih trgovina, ali i online, možemo pronaći i mlijeko graška, konopljino mlijeko te krumpirovo mlijeko. Dok je mlijeko od krumpira bogato vlaknima i odlično za osobe s alergijama jer ne sadrži laktozu, mlijeko, soju, gluten i orašaste plodove, ali poprilično nedefinirano u okusu, mlijeko od graška je puno proteina, nježnije u okusu, pa tako i puno pitkije. Poput graška, konopljino mlijeko odlična je veganska alternativa mliječnim, sojinim i orašastim biljnim napitcima, posebice za one alergične na orašaste proizvode. Ne sadrži soju, laktozu i gluten.

image
Pexels

NAPRAVITE SAMI

Krumpirovo mlijeko: oguliti pa skuhati krumpir, pomiješati ga s vodom, procijediti, po želji zasladiti i ohladiti.

Mlijeko od graška: nekuhani grašak preliti kipućom vodom i pustiti da kuha do sat i pol vremena, po želji dodati ekstrakt vanilije, procijediti i ohladiti.

Konopljino mlijeko: pomiješati sjemenke konoplje Cannabis sativa i vodu, izblendati, možemo i ne moramo procijediti i zasladiti. Ekstrakt vanilije dodati po ukusu.

VAŽNO! Kada birate kupovna biljna mlijeka, birajte nezaslađena kako biste izbjegli nepotreban unos dodanog šećera. Kod promjene prehrane, važno je paziti i na dnevne potrebe organizma za kalcijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:42