Mnogi ne znaju

Ove namirnice nikako ne bi trebalo podgrijavati, pogotovo ljeti, a svima nam se dogodi

 Gmvozd/Getty Images
Iako nam je ljeti najdraže kuhati za dva dana odjednom, neke namirnice ipak ne bismo trebali podgrijavati idućeg dana

Ljetni dani rezervirani su za što više uživanja, pa za vrijeme vrućih dana tako sve češće bježimo iz kuhinje, a kada se i uhvatimo kuhače, najčešće radimo jela koja vrlo lako možemo poslužiti i sutra, jer treba dobro razmisliti što kuhati kad se temperature približe 40. Upravo zato, donosimo mali vodič jela koja nije najmudrije podgrijavati, ali i razbijamo mitove o podgrijavanju koje smo jednom negdje čuli i do sada ih se slijepo držali.

ŠTO NE PODGRIJAVATI?

Ako ste dan ranije skuhali ili ispekli jaja i ona su stajala na kuhinjskoj površini do idućeg doručka, a onda ste ih poželjeli pojesti, razmislite još jednom. Naime, ako jaja na sobnoj temperaturi stoje više od dva sata ili čak sat vremena za vrijeme dugih, sparnih ljetnih dana, zbog širenja neželjenih bakterija, njihovu konzumaciju ipak je najbolje preskočiti. Kada su, pak, u pitanju jela u kojima se jaja koriste i termički su obrađena, u hladnjaku ih možete držati najviše tri dana.

image
Berislava Picek/Cropix

Osim jaja, rizična može biti i riža. Podložna je razvijanju spora koje su otporne na toplinu pa tako, čak i kada rižu ponovno zagrijete, mogu se razviti štetne tvari. Umjesto da ih podgrijete, ostatke riže spremite u hladnjak pa ih kasnije ili idućeg dana iskoristite za jednostavnu salatu s, primjerice, tunom iz konzerve, rajčicom, krastavcima i tikvicama.

image
Irigri8/Getty Images/istockphoto

Osim riže i jaja, ne biste trebali podgrijavati niti špinat, ali niti krumpir. Dok špinat sadrži nitrate koji mogu postati otrovni ako se jelo naknadno zagrijava, krumpir na sobnoj temperaturi nemojte držati dulje od dva sata kako se ne bi razvile opasne bakterije. Kada se ohladi, naime, u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje. Stoga, ako ste skuhali previše špinata na mlijeku s pire krumpirom, od pirea odmah napravite njoke, a špinat ipak preskočite.

image
Gbh007/Getty Images/istockphoto

A ŠTO IPAK MOŽETE PODGRIJATI?

Ako je vjerovati stručnjakinji Kim Lindsay, koja je za Daily Mail razbila mitove o podgrijavanju određenih namirnica, bez previše straha podgrijati možete pečenu ribu, nareske kao što su šunka i suhomesnati proizvodi, mlijeko i piletinu. Ipak, važno je napomenuti i kako će te namirnice biti sigurne za podgrijavanje samo ako na sobnoj temperaturi prethodno nisu stajale dulje od sat ili dva te ako su do trenutka podgrijavanja bile pravilno skladištene u hladnjaku.

image
Vvmich/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:47