
Kad temperature rastu, i apetit se mijenja. Umjesto teških i masnih obroka, tijelo traži nešto lakše, svježe i zasitno. Idealna rješenja su šarene, osvježavajuće salate koje, uz nekoliko trikova i pravilan izbor sastojaka, oduševe okusom i izgledom. U nastavku otkrij što ih čini posebnima, koji su tajni savjeti za uvijek odličan rezultat.
TRIKOVI ZA SAVRŠENE SALATE
Prava ljetna salata nije samo miješavina povrća to je i balans okusa, tekstura i svježine. Baš zato za početak donosimo nekoliko savjeta koji će vaše salate podići na višu razinu i garantirati da svaki zalogaj bude pravo osvježenje:
Svježe i kvalitetno povrće je osnova svega
Zaista, nema boljeg okusa od one rajčice koja je ubrana baš u svom najboljem trenutku, hrskavog krastavca, sočne paprike ili mladog vlasca. Birajte sezonske namirnice i lokalne proizvođače kad god možete, okus je jednostavno neusporediv. Izbjegavajte povrće koje je mekano, smežurano ili pomalo gorkasto jer će pokvariti dojam cijele salate.
Pravi balans između hrskavog i mekanog
Salata je puno zanimljivija ako u nju dodate elemente različitih tekstura. Hrskavi krutoni, orašasti plodovi poput oraha, badema ili pinjola, pa čak i blago pržene sjemenke (bučine, suncokretove) unose posebnu dimenziju koja svaku salatu čini zanimljivijom i bogatijom. Ipak, pazite da ti dodaci budu svježi i dobro pripremljeni, jer stari krutoni ili jako gorki orašasti plodovi mogu pokvariti dojam.
Preljevi - manje je više
Dobro začinjena salata nije samo o povrću, već i o dresingu. Maslinovo ulje, ocat ili svježi limunov sok moraju biti pravilno odmjereni. Previše octa može zagorčati, a previše ulja otežati salatu. Idealno je da dresing istakne prirodne okuse povrća, a ne da ih preuzme. Najbolje je pripremiti preljev neposredno prije posluživanja i odmah ga nježno umiješati u salatu.
Dodajte svježinu začinima i biljem
Svježe začinsko bilje poput bosiljka, peršina, vlasca, mente ili kopra daju salati posebnu aromu i dodatnu svježinu. Sušeno bilje može biti alternativa, ali nikada neće donijeti isti intenzitet i osvježenje.
Hlađenje
Salata puno dobije ako odstoji u hladnjaku barem pola sata do sat vremena prije posluživanja (iako ovisi i o tipu salate). Tada se okusi bolje povežu i razviju, povrće se dodatno osvježi, a svaki zalogaj dobiva na slojevitosti. No, pazite da salata ne stoji predugo jer svježe povrće može izgubiti hrskavost i postati vodenasto.
Solite i začinite pred kraj
Sol i papar uvijek stavite neposredno prije posluživanja. Ako sol dodate prerano, povrće može pustiti vodu i salata postati tanka i bezokusa. Također, probajte salatu prije nego što ju poslužite kako biste po potrebi još malo začinili.
Izbjegavajte preuranjenu pripremu
Povrće nemojte predugo rezati ili miješati unaprijed. Svježe narezan krastavac, rajčica ili paprika puno su ukusniji i hrskaviji kada se pripreme neposredno prije posluživanja.
Sada kada znamo trikove, vrijeme je da ih testiramo na najpopularnijim salatama.
PANZANELLA
Panzanella dolazi iz Toskane i temelji se na starom kruhu namočenom u maslinovo ulje i ocat, uz sočne rajčice, luk, krastavce i svježi bosiljak. Nekada "štedljiva" kuhinja danas nudi svježu, rustikalnu salatu, idealnu za ljetne obroke.
Trebat će vam (4 osobe):
200 g suhog kruha (starih šnita)
4 zrela rajčica, narezana
1 manji crveni luk, tanko narezan
1 krastavac, narezan
prstohvat svježeg bosiljka
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice crnog vinskog octa
sol i papar
Priprema:
Kruh narežite na kocke i lagano prepecite ili namačite u vodi i ocijedite. Pomiješajte povrće i bosiljak. Prelijte maslinom i octom, posolite i popaprite, promiješajte. Dodajte kruh, ponovno promiješajte i ostavite da odstoji 15 do 20 min prije posluživanja.
GRČKA SALATA (HORIATIKI)
Grčku salatu čine rajčice, krastavci, crveni luk, feta sir i masline, uvijek začinjena maslinovim uljem i suhim origanom. Ponekad se dodaje paprika, ali lisnato povrće u izvornom receptu izostaje.
Trebat će vam (4–6 osoba):
3-4 rajčice
2 krastavca
1 crveni luk
150 g fete
100 g crnih maslina
5 žlica maslinovog ulja
1 žličica origana
sol, papar
Priprema:
Narežite rajčice i krastavce na komade, luk na ploške. Složite na tanjur, dodajte fetu i masline. Prelijte uljem, pospite origanom, solju i paprom. Ostavite 10 min da se okusi prožmu prije posluživanja.
CAPRESE SALATA
Caprese je jednostavna, ali elegantna salata od rajčica, mozzarelle i bosiljka, tradicionalno začinjena maslinovim uljem i soli. Savršenstvo u minimalizmu i bojama Italije.
Trebat će vam (2–3 osobe):
3 zrele rajčice
200 g mozzarelle
prstohvat svježeg bosiljka
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Naizmjenično ređajte kriške rajčice i mozzarelle. Pospite bosilkom, posolite, popaprite, prelijte uljem. Po želji, dodajte malo balzamične glazure.
CEZAR SALATA
Klasični Cezar spoj je hrskave zelene salate, parmezana, krutona i specifičnog preljeva s jajem, limunom, češnjakom i Worcestershire umakom.
Trebat će vam (4 osobe):
1 glavica salate (rim, endivija)
50 g krušnih krutona
50 g ribanog parmezana
1 jaje (po želji pasterizirano)
1 češanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica Worcestershire umaka
1 žlica limunova soka
Priprema:
Salatu operite i narežite. Umiješajte nasjeckani češnjak, jaje, limunov sok i Worcestershire. Dodajte maslinovo ulje, senite krutone i parmezan. Poslužite odmah.
WALDORF SALATA
Waldorf salata je američko‑švicarska kreacija iz 1896., a spaja hrskavu zelenu jabuku, celer i orahe sa sočnim crvenim grožđem i slatkim grožđicama.
Trebat će vam (za 4 osobe):
2 zelene jabuke, narezane
2 stabljike celera, narezane
100 g crvenog grožđa, prepolovljenog
50 g oraha, grubo nasjeckanih
50 g grožđica (ukoliko ih imate)
100 g svježe zelene salate (npr. iceberg ili rucola)
3 žlice majoneze (može i jogurt za lakšu verziju)
1 žličica limunovog soka
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, celer, grožđe, orahe i grožđice. U manjoj zdjelici umutite majonezu s limunovim sokom, solju i paprom. Prelijte dresing preko smjese i nježno promiješajte da se svi sastojci sjedine. Poslužite na posteljici od svježe salate. Ohladite 15 minuta prije posluživanja za puniji okus.
Komentari
0