Nisu samo spužvice

Ovih pet kuhinjskih pomagala trebali bismo redovito mijenjati, koliko ih je u vašoj kuhinji?

 Pexels
Većina nam neće biti udar na kućni budžet, no jedna bi nas itekako mogla "udariti" po novčaniku ako je ne čistimo redovito...

Hrana koja se priprema za kuhanje često dolazi u dodir s daskom za rezanje i noževima, no mnogi ne znaju da ovi kuhinjski alati skrivaju moguću opasnost, odnosno izvor zaraze ili bolesti, koja golom oku nije vidljiva.

Prema mišljenju stručnjaka, prije svega američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u svakom su kućanstvu, ali prije svega u kuhinji - ključni koraci čišćenje i dezinfekcija! Ipak, naglašavaju i kako je redovita zamjena kuhinjskih pomagala nužan korak u prevenciji te s vremena na vrijeme treba obratiti pažnju na to koliko dugo koristimo neke od njih.

image
Pexels

Spužvice za pranje posuđa

Iako nam spužvice pomažu očistiti posuđe i olakšavaju čišćenje kuhinjskih pomagala, ploha i uređaja, nužno ih je redovito mijenjati. U njima je, naime, pravi rasadnik bakterija što sami možete primijetiti po (neugodnom) mirisu koji se brzo iz njih počinje širiti. Za to je kriva njihova porozna struktura, česta izloženost vodi i onečišćenjima. No, nisu spužvice, jedine, isto vrijedi i za čarobne krpe, odnosno krpe za čišćenje od mikrofibre koje često koristimo u kuhinji.

image
Pexels

Kuhinjske krpe

Ako ih redovito ne iskuhavate, već ih perete u perilici s ostalim rubljem, tada kuhinjske krpe smatrajte potrošnom robom koju ćete također zamijeniti kada promijene boju, strukturu i miris. Jednostavno, ako se dobro ne operu na visokoj temperaturi BEZ OMEKŠIVAČA, ne možete garantirati da je dobro i poželjno takvim krpama prelaziti preko čistih tanjura prije serviranja hrane ili njima polirati beštek i posuđe kojima ćete kuhati.

image
Pexels

Daske za rezanje

Što god rezali na kuhinjskoj dasci - meso, ribu, voće, povrće, kolač ili običan kruh, neizbježno je da će nož kojim to činite na njoj ostaviti trag, odnosno brazdu. U tim se oštećenjima nakupljaju bakterije koje je kasnije teško detaljno očistiti pa primijenite savjet iz profesionalnih kuhinja - zamijenite daske za rezanje barem jedanput godišnje.

image
Pexels

Posude za led

Dok ih ljeti redovito koristimo, u hladnijim mjesecima većina nas u potpunosti zaboravi na kalupe za led, pa stoje prazni ili puni u zamrzivaču mjesecima, što nije dobro. Dakle, ako ih ne mislite koristiti, potopite ih u vrućoj vodi sa sapunicom, pa dobro operite i posušite, a onda spremite na suho. Ako ih, pak, redovito koristite, čim osjetite da čudno mirišu (ili kalup za led ili led u čaši), zamijenite ih novim kalupom. Ipak je riječ o plastici na koju, sigurno znate, utječe niska temperatura pa s vremenom popucaju i promijene boju, ali i upijaju miris iz zamrzivača koji onda prenose i na led.

image
Pexels

Drvene kuhače, pribor i posuđe

Iako vam je to vjerojatno poznato, drvene kuhače, pribor i posude porozne su i imaju određeni rok trajanja. I sami znate kako su, kad ih kupimo lijepe ujednačene boje, a nakon određenog vremena potamne, jer su u sebe upili po malo od svega što smo s njima miješali ili u njima servirali. Također, i miris im se nakon određenog vremena promijeni, pa mirišu po užeglom ulju. Kad se to dogodi, bacite ih i zamijenite novim.

image
Pexels

Aparat za kavu

Iako je riječ o aparatu koji nije jednostavno samo tako zamijeniti, jer ipak košta nešto više nego kuhinjska kuhača ili krpa, ako ga redovito ne čistite, napravit ćete si dodatan trošak. Stoga, slijedite upute proizvođača i redovito ga čistite! To ne znači da ga samo prebrišete s vanjske strane, već i da operete posudu za vodu, kao i da na preporučljiv način operete i mašinu (s posebnom tekućinom, octom ili limunovim sokom). Samo tako ćete biti sigurni da ste osim kamenca iz posude i aparata uklonili i moguću plijesan, koja nikako nije dobra za naše zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:15