CHEFOVSKI SAVJETI

Ovih pet namirnica spasit će vaš obiteljski ručak, a ideje vam donosi chef Tomislav Nikšić

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Jedan od ponajboljih hrvatskih chefova Tomislav Nikšić izabrao je svojih pet omiljenih namirnica koje će vam zasigurno dobro doći za pripremu raskošnog jela.

Često znate što želite kupiti i kako isto pripremiti ali nerijetko se željene namirnice nalaze na različitim adresama. Ovog puta imate sreće! Metro je otvorio svoja vrata i fizičkim kupcima pa kvalitetu dostojnu chefova i veliki asortiman namirnica možete kupiti u Metrou. Dobra vijest – imamo i ideje za malo drugačiji obiteljski ručak ili večeru.

Chef Tomislav Nikšić jedan je od najboljih hrvatskih chefova. Osim dobrog recepta ključno je nabaviti kvalitetne namirnice. U video prilogu pogledajte nekoliko ideja koje će vaše kulinarske pothvate dići na višu razinu.

Kako biste znali prepoznati kvalitetu namirnica važno je poznavati ih. Jeste li znali da se ne može svaki parmezan nazivati Parmigianom Reggianom? Ili da postoje tri kategorije kakvoće maslinova ulja? Ovo je samo mali djelić onoga što se krije pod proizvodom koji se prodaje i zato je vrijeme da upoznamo svoje namirnice.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Maslinovo ulje

To vam bar uvijek treba! Svi znamo da maslinovo ulje nije tek neka namirnica na kojoj ćemo samo popržiti luk, maslinovo ulje nešto je poput vina, klima tlo i vrijeme berbe uvelike utječu na boju, aromu i okus ulja. Osim toga, i vrapci na grani već znaju koje su blagodati maslinovog ulja za zdravlje. Stoga je porasla njegova popularnost i to je na police je trgovina dovelo cijeli niz različitih vrsta maslinova ulja, nekih boljih, a nekih lošijih.

Maslinovo se ulje može koristiti za bezbroj namjena pa je to ono što prvo trebate imati na umu prilikom njegove kupnje, hoćete li ga koristiti za pirjanje, pečenje ili pak kao dio preljeva za salatu? S obzirom na namjenu, možete birati između tri vrste:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju. Može se koristiti za sve vrste kuhanja, pirjanje, prženje, pečenje, mariniranje, a također je i najbolji izbor za začinjanje salate. U ovu kategoriju spada i METRO chef Extra virgin olive oil.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Djevičansko ulje (vergine) dobiva se nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto. Može se koristiti za pripremu slanih jela, a kako ima jači okus, dodaje određenu dubinu okusu.

Maslinovo ulje se dobiva miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5 posto.

Parmigiano Reggiano

Možda iznenađujuće za sir s toliko kompleksnim okusom, ali Parmigiano Reggiano radi se od tri sastojka: nepasteriziranog kravljeg mlijeka, soli i prirodnog enzima iz kravljih crijeva koji razdvaja mlijeko na sir i sirutku. Zanimljivo je da se ne radi samo o mlijeku, to mlijeko mora biti od krava koje žive slobodne i na točno određenom geografskom području (više o njemu u drugoj točni!) te moraju biti hranjene isključivo svježom travom ili sijenom iz točno tog područja. Mlijeko mora biti svježe, nikada niti dana staro. Sam proces izrade funkcionira ovako - mlijeko pomuzeno večer prije kombinira se s mlijekom pomuzenim ujutro i zagrijava se u velikim kotlima. Enzim se dodaje kako bi se mlijeko razdvojilo na sirutku i sir. Kada se sir gotovo formirao, nakon jednog dana, se prebacuje u kalupe, posoli se i stavlja na police kako bi se osušio. Dok se suše, sirevi se čiste četkama i uljem. Veliki sirevi koji teže više od 40 kilograma moraju dozrijevati minimalno 12 mjeseci kako bi mogli nositi ime Parmigiano Reggiano. Dobra vijest? Imate ga za kupiti u Metrou u njihovoj chefovskoj kolekciji.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Svježi losos

Losos spada u skupinu uljnih riba, a osim što je iznimno ukusan blagotvoran je i za naš organizam jer obiluje proteinima, omega 3 kiselinama i vitaminom D. Najčešće ga karakterizira narančasta boja, no nemojte se zavarati postoji i bijeli ili čak crveni losos. Losos se jako dobro slaže s aromatičnim biljem posebno mentom, a nikad nećete pogriješiti ako mu dodate hrena, mladog luka, vlasca ali i slatkog senfa. Možete ga jednostavno pripremiti na tavici na malo maslinova ulja ili maslaca te baš kao naš chef Tomislav Nikšić poslužiti uz rižu s pancetom. Losos treba biti svjež, a najbolji pokazatelj kvalitete je njegovo čvrsto tkivo.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Janjetina

Obavezan detalj kod svake posebne prigode je, naravno, pečenje. Naš chef Tomislav Nikšić pravi je majstor u pripremi mesa. Ovog puta se odlučio na janjetinu. Ako se smatrate chefom koji vlada kućnim druženjima, a kuhinja vam je najdraže mjesto u kući, zasigurno ste pregledali sate video materijala sa slavnim chefovima. Yotam Ottolenghi primjerice često priprema janjetinu ali je kod nas prilično izazovno pronaći janjeći kare. U Metrou bi problemi takvog tipa trebali biti riješeni jer imaju bogat asortiman mesnih rasjeka.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Ima li nešto slatko?

Nakon pripreme raskošnog obiteljskog ručka obično ostane premalo vremena za nešto slatko. Zašto si ne biste olakšali i nakon dugotrajnog nakuhavanja natočili si čašu dobrog vina i dok guštate u toj čaši u pećnici vam se završava kolač za koji ste sigurni da će uspjeti? Metro ima veliki asortiman gotovih i polugotovih slastica dostojnih chefova! Naš favorit - kremasti Nw York Cheesecake.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:57