RADI ČUDA

Najpopularnija sol na svijetu proizvodi se više od sto godina, a obožavaju je i chefovi i amateri

 Manuta
Prepoznata po svojoj kvaliteti, Maldon sol proizvodi se u engleskom Essexu i iznimno je tražena u profesonalnim i amaterskim kuhinjama

Omiljeni i neizbježan dodatak svim jelima, onaj po kojem razlikujemo obična od fantastičnih jela i jedan od onih koje baš uvijek možemo pronaći u baš svakoj kuhinji, složit ćete se, svakako je sol. Koliko god bila jednostavna i koliko je god ponekad olako shvaćali, činjenica jest da slana i slatka jela s dodatkom soli poprimaju neku sasvim novu dimenziju. Upravo zato, važno je znati kako postoji čak nekoliko vrsta soli te kako se najpopularnija sol na svijetu proizvodi u Engleskoj.

SVE VRSTE SOLI KOJE MORATE ZNATI

image
Marko Miscevic/cropix/


Na policama trgovina zasigurno ste zapazili vrećice himalajske soli, crne havajske soli ili pak dimljene i upravo su navedene vrste, zbog svoje dostupnosti u različitim specijaliziranim trgovinama, pa čak i supermarketima, kod nas i najpopularnije. No, sol koja se ističe svojim oblikom, laganim okusom i već desetljećima podiže jela na novu razinu, kako u restoranima, tako i u brojnim kućanstvima, svakako je Maldon sol. Dolazi iz malog engleskog mjesta, proizvodi se već više od stotinu godina, a prepoznat ćete je po piramidalnom obliku, hrskavoj teksturu i pomalo drugačijem, svježijem okusu.

Maldon sol skuplja se u Blackwater Estaturaryju kod mjesta Maldon u engleskom Essexu. Od samih se početaka dobiva klasičnim procesom, isparavanjem morske vode od koje zatim nastaju kristalići, no naravno, napominju proizvođači, uvođenje novih tehnologija pomoću kojih proces postaje još malo jednostavniji kroz godine bio je neizbježan. Posljednjih stotinu godina proizvodnjom Maldon soli bavi se Maldon Crystal Salt Company koja je osnovana 1882. godine te je već generacijama u rukama Osborne obitelji.

Ova se sol desetljećima koristi u restoranskoj industriji upravo zbog svog suptilnog okusa koji, onako sakriven u pozadini, jelima daje neku sasvim novu dimenziju. Uglavnom se koristi tek na samom kraju pripreme jela i idealna je za, primjerice, riblje i mesne specijalitete, dok kod različitih peciva poput focaccie stavlja onu završnu "točku na i". Također, krupnija sol poput Maldon bit će idealan dodatak aromatiziranom ili tek običnom maslacu koji kasnije planirate spajati s omiljenim jelima ili tek otopiti na komadu vrućeg kruha.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O CVIJETU SOLI

IMAMO I NAJBOLJI RECEPT ZA FOCACCIU

image
Piccia Neri/

Zanimljivo je spomenuti kako ljubav prema upravo ovoj soli ne skrivaju niti brojni chefovi pa je tako posebno voli Jamie Oliver, a 2012. godine proizvođač je potvrđen kao službeni dobavljač soli samoj kraljici (primili su Royal Warrant). Osim ponosa i prestiža, Maldon Crystal Salt Company sada isto bez zadrške može istaknuti i na svojim, inače prilično jednostavnim, ali efektnim, pakiranjima soli.

Osim klasične soli, Maldon proizvodi i dimljenu sol i, priznat ćemo vam, najbolja je koju smo do sada imali prilike isprobati. Nema umjetan okus kakav se često zna pojaviti kod dimljenih soli dostupnih u domaćim trgovinama začina, već je u pitanju suptilna aroma koja se idealno slaže uz čitav niz jela, od sirnih delicija do konkretnih komada mesa i ribe. Naravno, ova sol nije rezervirana samo za ozbiljno kuhanje već će biti savršen dodatak i svakodnevnim jelima poput kajgane ili jaja na oko i pečenih krumpira, a jednom kada je isprobate u čokoladnim ili karamel desertima, više ih nećete moći zamisliti bez dodatka ove soli.

KAKO KORISTITI SOL U SLASTICAMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:33