Dogodi se

Ovo ne biste trebali raditi s maslinovim uljem, a zasigurno ‘padate‘ barem na jednom koraku

 Unsplash
Ponekad, koliko god nam puta ponovili, moramo naučiti na svojim greškama. No, maslinovo ulje je toliko dobro i zdravo da bismo ova pravila trebali usvojiti jednom i zauvijek

Ljeto nam je došlo u svom punom sjaju, a to znači da sunce nemilice prži, izuzmemo li, naravno, onih nekoliko apokaliptičnih dana koji su iza nas. To također znači i da nam je u stanovima temperatura veća nego inače. Naravno, kako je toplije u stanu, to se reflektira i na sve one namirnice koje ne držimo u hladnjaku. Jedna od njih je i maslinovo ulje na koje obično ne obraćamo pažnju, a trebali bismo ako nam je stalo da zadržimo njegovu kvalitetu i nutritivnu vrijednost. Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko dobrih savjeta kako bi maslinovo ulje bilo jednako dobro i kvalitetno, kao i onda kada ste ga kupili.

image

Ne bi ga trebalo držati blizu izvora svjetlosti, a još manje na suncu

Pexels/

Prvo pravilo je uvijek držati maslinovo ulje na tamnom mjestu!

Iako volimo da nam je nadohvat ruke, maslinovo ulje je dobro čuvati na tamnom mjestu kako bismo izbjegli njegovu oksidaciju i smanjili njegovu svježinu. Stoga, ako vam je na kuhinjskoj radnoj površini, pronađite mu mjesto u smočnici ili u kuhinjskom ormariću kako bi bilo zaštićeno od sunca.

Ništa manje važno nije sačuvati ga od izvora topline.

Mnogi među nama vole maslinovo ulje, i ulje generalno, držati pored štednjaka, a to znači da je redovito izloženo izvoru topline, što nije dobro. Maslinovo ulje se, naime, preporučuje čuvati na temperaturi od 15 do maksimalno 25 stupnjeva, no ako je pored štednjaka, pećnice ili pored prozora gdje dopire sunce, to znači kako je izloženo većim temperaturama i gubi na kvaliteti, a može i užegnuti.

Maslinovo ulje treba držati u tamnim i staklenim bocama.

Premda ćete u trgovinama uglavnom i naći tako pakirano maslinovo ulje, ako ga kupujete u rinfuzi, od OPG-ovaca, i nije tako pohranjeno, pretočite ga u sterilne tamne staklene boce, jer upravo ovo staklo maslinovo ulje štiti od svjetlosti, odnosno sunca. Maslinovo ulje ne preporučuje se, dakle, držati u svijetlim bocama, a još manje u plastičnoj ambalaži.

image

Mslinovo ulje treba čuvati na tamnom mjestu i u tamnim bocama

Pexels

Maslinovom ulju nije mjesto u hladnjaku.

Možda će vam pasti na pamet da maslinovo ulje sačuvate dulje tako što ćete ga držati u hladnjaku, međutim, temperatura od 4 stupnja Celzijusa ne pogoduje maslinovom ulju. Ono će se vrlo vjerojatno u hladnjaku stvrdnuti ili, u najboljem slučaju, zbog izloženosti hladnoći, postati mutno.

Nakon korištenja bocu uvijek dobro zatvorite čepom.

Ako ne zatvaramo boce maslinovog ulja nakon njihovog korištenja, maslinovo ulje je izloženo oksidaciji jer u njega ulazi zrak. Stoga je, zbog očuvanja kvalitete maslinova ulja, važno svaki puta dobro zatvoriti čep na boci.

Ne čuvajte ga u nedogled, koristite ga.

Kao i u ostalim segmentima života, tako i u ovom postoje ljudi koji vole gomilati količine namirnica, pa u zalihi imaju nekoliko kilograma meda, butelja vina, litara maslinova ulja... Ipak, konkretno kod maslinovog ulja, držite se roka trajanja i potrošite otvorenu bocu do datuma koji je na njoj istaknut. Tako ćete, ako ste poštovali sve prethodne upute, znati da koristite doista kvalitetnu namirnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 07:06