VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

Ovo posuđe odmah izbacite iz kuhinje! Evo u čemu trebate pripremati i čuvati hranu

Na kvalitetu hrane koju pripremamo kod kuće ne utječu samo sastojci koje biramo, već i posuđe u kojem ih kuhamo, a materijal od kojeg je izrađeno može dugoročno utjecati na naše zdravlje i to više nego što mislimo

Kvaliteta hrane koju svakodnevno konzumiramo ne ovisi samo o namirnicama koje biramo, već i o posuđu u kojem ih pripremamo. Materijali od kojih su izrađene posude i lonci mogu imati značajan utjecaj na zdravlje, osobito kada su izloženi visokim temperaturama. Među svim dostupnim opcijama, staklo se ističe kao najsigurniji i najzdraviji materijal.

NAJSIGURNIJI ODABIR: STAKLO

Staklene vatrostalne posude ne sadrže štetne kemikalije ni zaštitne premaze koji bi mogli reagirati s hranom tijekom termičke obrade. Osim što su otporne na visoke temperature i dugotrajne, staklene posude ne mijenjaju okus hrane niti ispuštaju tvari koje bi mogle narušiti njenu kvalitetu. Dodatna prednost je i jednostavna dostupnost te prihvatljiva cijena. Kad se razbiju, jedini su razlog za zamjenu dotrajalost ili fizičko oštećenje.

image
Filadendron/Getty Images

IMA JEDNO ‘ALI‘...: INOKS POSUĐE

Nehrđajući čelik, poznat kao inoks, široko je prihvaćen kao pouzdan izbor za pripremu hrane. Otporan je na visoke temperature, ravnomjerno provodi toplinu, a posude s debelim dnom dodatno smanjuju rizik od zagorijevanja. Međutim, osobe koje imaju problema s nakupljanjem željeza u tijelu trebale bi biti oprezne, oštećen inoks može ispuštati željezo, pa je važno redovito provjeravati stanje posuđa. Također, hranu nakon pripreme ne treba dugo čuvati u inoksu, kako bi se izbjegao prijenos teških metala, bolje ju je premjestiti u staklenu posudu.

image
Koldunov/Getty Images

NIJE KAKO SE ČINI: KERAMIKA, PORCULAN I ZEMLJANO POSUĐE

Starinske keramičke ili porculanske posude, koje često nasljeđujemo od baka, mogu biti problematične ako su oštećene. Kada zaštita popuca, unutarnji slojevi posude dolaze u izravan kontakt s hranom, što može dovesti do kontaminacije. Iako keramika dobro podnosi visoke temperature, posude s napuklom caklinom treba izbaciti iz upotrebe.

image
New Look Casting/Getty Images

Zemljane posude, iako se često hvale kao prirodne i zdrave, zapravo mogu sadržavati teške metale i druge štetne spojeve koji utječu na naše zdravlje.

IMA ROK TRAJANJA: EMAJLIRANO POSUĐE

Emajlirani lonci popularan su izbor u mnogim kućanstvima. Emajl djeluje kao zaštitni sloj koji sprječava kontakt hrane s unutarnjim metalnim dijelovima posude. No, kada se taj sloj ošteti, bilo zbog starosti, udaraca ili nepažljive upotrebe dolazi do izlaganja željezu, što nije sigurno za konzumaciju. Nažalost, mnogi i dalje koriste emajlirano posuđe s velikim oštećenjima, nesvjesni da takva praksa može imati dugoročne posljedice po zdravlje. Ako se pojave crne mrlje ili oguljeni dijelovi, vrijeme je za zamjenu.

BOLJE IH JE IZBJEĆI: TEFLON I SLIČNI PREMAZI

Godinama se raspravlja o sigurnosti neprianjajućih premaza poput teflona. I najmanje oštećenje, često nevidljivo golim okom, može dovesti do otpuštanja štetnih kemikalija u hranu. Iako su teflonske tave praktične, njihova sigurnost ovisi isključivo o besprijekornom stanju premaza, a čim se pojavi ogrebotina, preporučuje se izbaciti posudu iz upotrebe.

image
Grandriver/Getty Images

NISU SVE ISTO DOBRE: PLASTIKA I SILIKON

Plastične posude i silikonski kalupi često se koriste u pripremi i pohrani hrane, ali uz njih dolaze i brojni rizici. Plastika, osobito pri zagrijavanju, otpušta kemikalije i mikro te nanočestice koje ulaze u hranu. Imunokompromitirane osobe, djeca i alergičari posebno su ranjivi na takve spojeve i trebali bi izbjegavati plastične posude za pohranu ili pripremu hrane.

image
Katelin Kinney/Getty Images

Iako su silikonski kalupi deklarirani kao sigurni za pečenje, valja birati proizvode provjerene kvalitete. Kada je riječ o pohranjivanju hrane, staklene posude s plastičnim poklopcem su prihvatljiva alternativa jer hrana ne dolazi u izravan kontakt s plastikom.

JEDNOM I NIKAD VIŠE: JEDNOKRATNA PLASTIKA

Bočice za vodu, posude od sladoleda i jednokratna ambalaža često se ponovno koriste, osobito u velikim domaćinstvima. No takva plastika može biti premazana toksičnim premazima. Izlaganje suncu ili toplini pospješuje oslobađanje štetnih spojeva u sadržaj posude, a dugoročne posljedice po zdravlje mogu biti ozbiljne.

Plastične čaše za kavu, pribor za jelo, kao i određeni "eko" artikli od bambusa također mogu biti problematični. Kod takvih proizvoda kao vezivo se koristi melamin, spoj koji postaje toksičan pri određenim uvjetima. Unatoč privlačnoj deklaraciji, takvi proizvodi nisu uvijek sigurni za dugotrajan kontakt s hranom.

Zaključno, hrana se tijekom kuhanja mijenja, a osim hranjivih tvari, može apsorbirati i štetne spojeve iz posuđa u kojem se priprema. Zato je ključno birati posuđe koje ne ispušta toksine, otporno je na visoke temperature i lako se održava.

Idealna kombinacija za zdravu kuhinju uključuje staklo i kvalitetan inoks, dok bi plastiku, osobito onu jednokratnu, trebalo svesti na minimum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 04:35