Korisni savjeti

Ovo su najčešće greške koje radimo kad koristimo daske za rezanje, a lako ih je izbjeći

Osim što im time skraćujemo život, oštećujemo svoje kuhinjske noževe i izlažemo se ozljedama i bolestima

Kuhanje bez korištenja daske za rezanje u većini je kuhinja gotovo pa nemoguće, a osim što daska za rezanje štiti vaše površine od oštećenja, štiti i vas od ozljeda. Usto znatno olakšavaju pripremu hrane, a ako je lijepa, možete je iskoristiti i za posluživanje. Budući da daske za rezanje dolaze u različitim oblicima, veličinama i materijalima, važno je imati na umu kako ih pravilno odabrati i koristiti, kako biste spriječili nezgode, oštećenja noža i slične poteškoće, ali i slučajno trovanje hranom! Za neke od grešaka u nastavku vjerojatno već znate, ali vrijedi se podsjetiti s vremena na vrijeme kako biste iz svojih dasaka za rezanje izvukli maksimum.

image
Fotostorm/Getty Images

Daska za rezanje nije od dobrog materijala

Svaki materijal ima svoje pozitivne i negativne strane. Staklene daske otporne su na bakterije, ali lako pucaju, brzo postanu skliske i otupljuju vaš nož. Plastične daske možete prati su perilici posuđa, financijski su prihvatljive, ali se na njima lako stvaraju utori od rezanja koji se teško čiste pa brzo mogu postati rasadnici bakterija. Drvene daske su dugotrajnije, mekše i neće vam otupiti nož tako brzo, ali su puno poroznije i ako ih se ne održava dobro, lako mogu postati plodno tlo za razvijanje bakterija.

Idući put kad budete kupovali dasku za rezanje, potražite onu od bambusa jer je ipak riječ o čvršćem drvu, takve se daske lakše čiste i manje su šanse da će doći do razvoja bakterija. One su i malo tvrđe pa ćete morati biti oprezniji s nožem. Kod odabira također obratite pozornost na to ima li vaša daska kanalice uz rub ili ne - planirate li novu dasku koristiti za rezanje mesa, bilo bi dobro da ima te kanalice jer one služe za hvatanje tekućine koja nerijetko zna iscuriti iz sirovog mesa poput piletine, osobito ako je meso prethodno bilo smrznuto. Tako ćete spriječiti bilo kakvo prelijevanje po drugim površinama.

image
Dmytro Chernykov/Getty Images

Koristite istu dasku za sve namjene

Jednom kad odlučite na kojoj ćete dasci rezati sirovo meso i piletinu, držite se svog odabira, inače biste tu lekciju mogli naučiti na teži način. Salmonela i Escherichia coli su možda najpoznatiji kuhinjski negativci, no tu je mnoštvo drugih bakterija i klica koje se mogu preseliti s jedne na drugu namirnicu ako nepropisno koristite daske u kuhinji. Zato je najbolje odabrati jednu koju ćete koristiti za rezanje hrane koju ne planirate termički obrađivati poput kruha i raznog povrća, a drugu za rezanje sirovog mesa, ribe i slično. Isto vrijedi i za alergene!

image
Stefan Tomic/Getty Images

Daska vam klizi po površini dok na njoj režete

Koristite li dasku za rezanje bez da ste prethodno ispod nje stavili vlažnu kuhinjsku krpu ili tanku kuhinjsku spužvu, velike su šanse da vam se pod pritiskom noža daska pomiče po radnoj površini. Time se povećava šansa da se namirnice koje režete prosipaju po podlozi, suvišna tekućina iscuri po radnoj plohi, a vaš nož sklizne s daske, kao i da se ozlijedite. Ako nemate na raspolaganju ništa slično, bit će dovoljno da namočite i ocijedite nekoliko papirnih kuhinjskih ubrusa i tako učvrstite dasku.

Potežete oštricom noža po dasci

Sigurno vam se to barem jednom dogodilo u kuhinji: u žurbi ste, vrijeme je da ubacite usitnjene namirnice u lonac ili tavu pa podižete dasku i nožem počinjete gurati komadiće u posudu. Pritom uopće ne primjećujete da ste oštricom noža potegnuli bočno po dasci, što je velika greška. Ne samo da ćete time oštetiti dasku, nego tako otupljujete i nož koji koristite. Rezanje tupim nožem trga namirnice pa ćete morati brusiti nož, a u rupice na dasci zavlačit će se hrana koju ćete teško očistiti pa se u njima mogu razviti bakterije i pojaviti se plijesan. Prilikom ovakvog potezanja oštricom po dasci zna se dogoditi da sastružete komadiće drva ili plastike s površine daske direktno u lonac, što vjerujemo da biste rado izbjegli.

Daska je odslužila svoje

Plastične daske najčešće izdrže oko godinu dana redovitog korištenja, dok drvene daske, ako ih dobro održavate, mogu potrajati i duže. No, u nekoliko slučajeva daskama je jednostavno prošao rok trajanja i treba ih se riješiti. Ako se vaša daska izvitoperila, bacite je. Takva ploha nije sigurna za korištenje, ne stoji stabilno na podlozi te bi s nje nož mogao kliznuti, a vi se posjeći. Ako vaša daska ima duboke utore od neprestanog rezanja, bilo da je riječ o plastičnoj ili drvenoj dasci, vrijeme je da se s njom oprostite jer se takve utore teško čisti. Ponekad drvenu dasku možete pobrusiti te tako ukloniti utore, no jednom kad nastanu pukotine između dijelova, nema joj više spasa.

image
Dorin Puha/Getty Images

Daske ne čistite, ne njegujete i ne skladištite pravilno

Neke daske mogu se prati u perilici posuđa, no to nije opcija za one od drva tako da je važno da svoje drvene daske s obje strane temeljito operete deterdžentom u vrućoj vodi i to odmah nakon uporabe. Nakon što na dasci režete sirovo meso, osim što svoju dasku morate oprati u sapunici, potrebno ju je i dodatno dezinficirati. To možete izvesti s pomoću vodikovog peroksida koji služi kao dezinficijens, tako da ga pomiješate s vodom i kratko u mješavinu namočite dasku. Nakon toga ponovno je dobro isperite te posušite papirnim ubrusima ili pustite da se osuši na zraku. Nikako nemojte vlažne daske spremati kako se u pukotinama i zarezotinama ne bi počela skupljati plijesan. Ako se ona slučajno pojavi, poslužite se ponovno vodikovim peroksidom i dobro ih izribajte te ponovno operite.

image
Erdark/Getty Images

Svaku drvenu dasku potrebno je jednom mjesečno premazati uljem kako bi se time zatvorile pore na površini drva i navlažio materijal. Premazivanjem daske spriječit ćete njeno pucanje i odvajanje komadića drva. Za tu namjenu najbolje je koristiti laneno ulje, pčelinji vosak ili pak mineralno ulje sigurno za konzumaciju, koje ćete mekom krpom utrljati u dasku tako da prekrije svaki kutak i utor. Daska se zatim treba osušiti preko noći kako bi materijal upio premaz te prebrisati još jednom prije spremanja.

image
Helin Loik-tomson/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:05