StoryEditor
VINSKA ŠKOLA

PET POGREŠAKA KOJE RADIMO DOK NARUČUJEMO VINO: Radite li i vi neke od njih?

Letimičnim pregledavanjem vinske karte radite najveće pogreške!
 Getty Images/iStockphoto

Uz to je, naravno, još i ovih pet!

Naručujete vino prije nego naručite hranu

Svaki restoran obično ima specifični smjer u kojem žele ići i pažljivo promišlja o vinima koja savršeno komplementiraju hranu. Ne želite naručiti snažno crno vino, a jesti delikatne morske plodove. Posavjetujte se s konobarom, on će vam uvijek savršeno spariti vino i hranu.

Restaurant or bar table with plate of appetizers and wine. Two people talking on background. Toned picture
 

Ipak, ne dopustite se zavarati…

Vjerovanje da se uz ribu i morske plodove pije samo bijelo vino ne drži uvijek vodu. Istina jest da uz svjetlije meso, ribu i bijele umake vrlo dobro leži bijelo vino, ali i lakša crna vina s nižim razinama tanina također vrlo dobro komplementiraju ribu poput, na primjer, skuše i lososa.

woman hand with fork eating spaghetti in restaurant and drinking wine.lifestyle concept.
Getty Images/iStockphoto
 

Često ''preopteretite'' vaše nepce

Ako pijete vino s visokim udjelom tanina i alkohola, to je kao da ste vaše nepce ubacili u ring s The Rockom. Naravno, obožavate The Rocka, ali budimo realni, dotući će vas! Takva vina su odlična, ali imaju tendenciju preopteretiti vaše nepce i okusne pupoljke što može negativno utjecati na uživanje u obroku.

closeup hand holding champagne
Getty Images/iStockphoto
 

Naručujete istu bocu/čašu dva puta

Čaša vina koju ste naručili za predjelo vam se jako svidjela, ali razmislite još jedanput prije nego okrenete još jednu rundu. Mnoge vinske liste sadrže vina koja ne možete nabaviti u trgovinama zato isprobajte nešto novo, živite malo!

Wine BottlesIn Cellar
Getty Images

Dopuštate da vas nagovore

Ako ste konobaru ili sommelieru u nekoliko navrata objasnili da ne volite crno vino, ali on i dalje inzistira, nemojte se dati nagovoriti. To je obrok koji ćete vi jesti i vino koje ćete vi piti. Preporuka je jedno, a nametanje nešto sasvim drugo!

Wine bottles
Getty Images/iStockphoto
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:43