Do zadnje kapi

Preostalo vam je vina koje više ne možete popiti? Dajte mu drugi život na ovih pet načina

Vino daje kompleksnost bogatim mesnim umacima, gulašima i sličnim jelima, no to nije jedino za što ga možete iskoristiti

Imali ste tulum i otvarali ste boce vina kad god ste stigli u želji da vaši gosti isprobaju što više toga i sad vam je ostalo njih nekoliko s 2-3 prsta nepopijenog pića? Ako imate manjak prostora, a bome i glavobolju od veselog druženja, bez brige, ne morate iskapiti sve te ostatke i tako se dovesti u probleme. Postoji nekoliko načina na koje to vino možete iskoristiti bez da skladištite brojne poluprazne boce ili budete prisiljeni baciti ga.

image
Maria Korneeva/Getty Images

Smrznite ga

Prelijte ostatke vina u kalup za led i smrznite ga pa dobivene kockice prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Kada idući put kad budete kuhali neki umak, bogati bolognese ili fini gulaš, samo izvucite nekoliko kockica iz zamrzivača i ubacite ih u posudu u kojoj kuhate svoje jelo. Kad se smrznuto vino otopi, samo reducirajte umak i imate odlično jelo bez da ste morali otvoriti novu bocu za tu namjenu.

image
Nataly Hanin/Getty Images/istockphoto

Skuhajte slatki sirup

Nakon što izvažete gramažu preostalog vina, prebacite ga u lončić i dodajte petinu njegove težine u šećeru. Na srednje laganoj vatri pustite da se mješavina zagrije i krčka sve dok se sirup ne zgusne. Poslužite ga kao preljev za deserte od čokolade, sladoled i voćne salate.

image
Gmvozd/Getty Images/istockphoto

Ubacite u voćni džem

Ovisno o tome koju vrstu vina imate, iskoristite ga u pripremi džema! Rosé će se odlično slagati s jagodama, crveno vino s kupinama, a pjenušac s marelicama. Samo dodajte vino ostalim sastojcima i pripremite svoj džem po uobičajenom receptu.

image
Pekic/Getty Images

Umiješajte u preljev za salatu

Ako vam ponestane octa, a želite uživati u finoj salati, pomiješate ostatke vina s malo soli i maslinovim uljem i iskoristite taj preljev da začinite svoje jelo.

image
Julpo/Getty Images

Pripremite vlastiti vinski ocat

Prebacite ostatak vina iz boce u steriliziranu staklenku i dodajte vinski ocat u omjeru 3:1, prekrijte staklenku gazom i učvrstite gumicom. Ostavite u smočnici na hladnom i suhom mjestu oko mjesec dana dok ne nastane ocat koji možete koristiti za preljeve za salate i marinade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:49