KUHAJ KAO CHEF

Profesionalna oprema konačno je dostupna i kućnim chefovima koji sada mogu pripremiti čuda

 Koldunov/Getty Images/istockphoto
METRO je od nedavno ponudio i asortiman profesionalne opreme i fizičkim osobama. Uz ove gadgete ćete se preporoditi

Kad biste zavirili u profesionalnu kuhinju i na tren promotrili kako chefovi pripremaju svoje specijalitete i laiku je jasno kako izuzetna namirnica nije dovoljna. Potrebna je velika vještina, znanje ali i dobra oprema kako bi i oni najbolji uspjeli prikazati određenu namirnicu u njenom punom sjaju.

Od nedavno, profesionalna oprema dostupna je i kućnim kuharima koji vole eksperimentirati u kuhinji, nadograđivati svoje znanje i naravno recepte. METRO je nedavno odlučio svoje usluge i proizvode ponuditi svim kupcima tako da njihovu karticu po novom mogu nabaviti i fizičke osobe. Članovi Foodie Cluba mogu tako nabaviti profesionalnu kulinarsku opremu i široki asortiman proizvoda namijenjenih profesionalnim kuharima. Mi smo izdvojili samo neke koje će vam uvelike olakšati pripremu jela i podići ih na znatno viši nivo (fanatici za Netflixovim serijalom Chef´s Table vjerujemo da već dobro znaju važnost ovih gadgeta).

Konvektomati

Konvekcijske pećnice doista su luda stvar i malo je kuhinjskih uređaja koji su podigli toliko prašinu kao oni. Razlog je jednostavan, on istovremeno kuha, peče, pari, čak i konzervira. Ondje možete ispeći puricu koja će biti savršeno meka iznutra, a izvana će poprimiti onu neodoljivu hrskavu koricu koju svi teškom mukom pokušavamo postići.

image
Mofles/Getty Images/istockphoto

Daske za rezanje

Koliko god banalno zvučalo, daske su vrlo važne. U profesionalnim kuhinjama, daske su različitih boja i chefovi ne koriste drvene daske kako bi minimizirali mogućnost prenošenja bilo kakvih bakterija. Dobar savjet je da drvenu dasku ne biste trebali stavljati u perilicu za pranje suđa jer se drvo troši pod takvim "agresivnim" režimom pranja pa je iz tog razloga nemojte stavljati u perilicu kako biste je što duže održali na životu. Bijela daska koristi se za rezanje sira ili kruha, crvena služi za rezanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda, plava je pak namijenjena ribi i morskim plodovima dok je zelena za voće i povrće, a smeđa za namirnice tretirane na grillu. Sve navedeno moguće je kupiti u Metrou.

image
Istock/

Sous vide

Kako vrhunskim chefovima uvijek uspijeva savršeno ispeći steak, dobiti savršeno ružičast komad mesa, ne samo u sredini, nego od ruba do ruba, okružen samo najtanjom koricom, ili pripremiti najsočniju piletinu? Odgovor naravno leži u sous videu. Sous vide metoda omogućava sigurno spremanje hrane pri niskoj temperaturi, a da se pritom sačuvaju svi okusi, boja i tekstura namirnice. Moderna era sous vide kuhanja počinje 70-ih godina prošlog stoljeća kada su francuski chefovi tražili način kako smanjiti gubitak u pripremi guščje jetre (fois gras). Hrana se sprema u posebne plastične vrećice koje se vakuumiraju a potom uranjaju u posebne vodene kupke koje održavaju temperaturu na kojoj se namirnica savršeno kuha. Iako je namirnica u vodenoj kupelji, nije u dodiru s okolinom pa je zapravo pečemo. Sous vide setovi također su dostupni u Metroovom asortimanu.

image
Fotocuisinette/Getty Images/istockphoto

Vakuumiranje

Ruku pod ruku s prethodnim je svakako i vakuumiranje, ali ono ne mora biti nužno vezano samo za pripremu hrane sous vide metodom. Dobra vakuumirka olakšat će život svima koji skuhaju previše ili otvore sve moguće suhomesnate proizvode u kući koji se ne potroše prilikom subotnjeg druženja. Hranu je potrebno kvalitetno sačuvati i time smanjiti udio otpada u kućanstvu, a vodeći se geslom „ono si što jedeš“ uvelike brinemo o očuvanju kvalitete namirnica koje unosimo u organizam.

image
Ozgurcoskun/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:58