Praktični vodič

Prvi put posjećujete Vinart Grand Tasting u Laubi? Evo kako do najboljeg iskustva na festivalu

U zagrebačkoj Laubi 3. i 4. ožujka od 12 do 19 sati održava se najbolji domaći vinski festival

Nakon dva tjedna prepuna zanimljivih vinskih radionica u organizaciji vinskog stručnjaka i autora Saše Špiranca i njegova tima iz tvrtke Vinart, napokon je došao trenutak koji su brojni vinski profesionalci i entuzijasti iščekivali - počeo je Vinart Grand Tasting u zagrebačkoj Laubi. U ovaj petak i subotu između 12 i 19 sati u ugodnom galerijskom prostoru možete isprobati najbolje što domaća vinska scena trenutno ima za ponuditi, ne samo od već poznatih proizvođača, nego i od manjih vinarija koje tek čekaju da ih otkrijete.

image
Vinart

U slučaju da do sada nikada niste posjetili Vinart Grand Tasting, nemojte ga ove godine propustiti jer je to jedan od rijetkih festivala u Hrvatskoj koji se trudi zadržati broj izlagača na razumnoj razini kako bi posjetiteljima bilo lakše doista dobiti ono po što su došli, bilo da žele učvrstiti svoje odnose s određenim proizvođačima ili isprobati nešto novo.

Nekoliko korisnih savjeta za sve koji po prvi put idu na Grand Tasting:

PRIJE FESTIVALA

PETAK JE BOLJI ZA PROFESIONALCE, SUBOTA ZA ENTUZIJASTE: ako želite ostvariti profesionalni kontakt s vinarima, distributerima i slično, svratite na Grand Tasting već danas jer je petkom uvijek manja gužva i puno se lakše navigira Laubom. Subotom je festival dostupniji ljubiteljima vina koji se time ne bave profesionalno jer je riječ o vikendu, no tada su i veće gužve pa planirajte u skladu s tim.

PRIPREMITE SE UNAPRIJED: izlagača na festivalu ima više od 120, što je zapravo još uvijek malo u usporedbi s drugim zagrebačkim vinskim festivalima. Svaki od izlagača želi iskoristiti priliku da posjetiteljima predstavi većinu svog vinskog asortimana pa se tako broj vina dostupnih za kušanje penje i iznad sedamsto, što za prvi posjet može biti preplavljujuće. Razmislite što vas zanima i koje biste vinare željeli upoznati i ciljano svratite na njihove štandove kako biste iz prve ruke saznali nešto o njihovim vinima. Tako nećete gubiti vrijeme niti besciljno lutati.

PRESKOČITE JAKI PARFEM: želite li maksimalno iskoristiti priliku da kušate fantastična vina u ponudi, preskočite stavljanje jakog parfema jer će vam otupiti osjetila i nećete moći razlučiti kompleksne i delikatne arome koje se razvijaju u vašoj čaši. Ne samo to, brojni posjetitelji festivala su profesionalci koji su tamo na zadatku pa ćete im svojim intenzivnim parfemom znatno otežati posao i smetati pa budite uviđajni.

NE NOSITE VELIKE TORBE I RUKSAKE: s obzirom na to da se krećete kroz prostor prepun boca i ljudi koji drže pune čaše u rukama, isplanirajte svoj posjet tako da imate minimalno stvari. Inače ćete biti smetnja drugima, a i vas će nervirati neprestano trkanje i povlačenje za torbu koje će vam se neminovno dogoditi dok će se drugi posjetitelji pokušavati probiti do željenog vinskog štanda. Sve što vam treba su slobodne ruke da držite čašu i mobitel, mala torba za novčanik i broj s garderobe i to je to. Bez suvišne prtljage!

image
Vinart

TIJEKOM FESTIVALA

NEMOJTE SE USTRUČAVATI NEŠTO PITATI: vinari su tamo kako bi predstavili svoja vina i pružili posjetiteljima sve informacije koje im mogu trebati pa pripremite koje pitanje i porazgovarajte s njima! Ako ne znate kako probiti led, uvijek možete pitati vinara kojim redoslijedom je najbolje kušati njihove radove. Dakle, bez straha!

KORISTITE PLJUVAČNICE: na svakom štandu nalazi se barem jedna posuda koju možete uzeti u ruke i ispljunuti vino koje ste upravo kušali. Tako ćete se pobrinuti da vam se ne otupe prerano osjetila, što bi se dogodilo da kušate baš svako vino koje imate u čaši tijekom posjete festivala. Pljuvanje je standardna vinska praksa i nitko na to neće gledati pogrdno niti će im biti neobično.

AKO VAM JE IPAK NEUGODNO PLJUVATI VINO, DOĐITE NAJEDENI: iako se na festivalu nalaze štandovi partnera Vinarta, kao što su Perutnina ili Dukat, kao i štandovi ulične hrane ispred ulaza u sam festival, budite promišljeni i jedite nešto prije. Poanta cijelog festivala nije da vas prijatelji ili čak osiguranje iznose van jer ste se precijenili s količinom alkohola. Iskusni kušači jako dobro znaju da je ključno koristiti pljuvačnice, a ni tada nismo sasvim imuni na učinak alkohola u vinu koje kušamo pa jedite prije.

NAPUNITE MOBITEL I IMAJTE KAMERU SPREMNU: kada naiđete na vino koje vam se sviđa, obavezno izvadite kameru i slikajte etiketu jer su šanse da se tog vina sjetite za tjedan ili dva kada budete u prilici nešto i kupiti zapravo minimalne. Čast iznimkama s dobrim pamćenjem.

image
Rene Karaman

NAKON FESTIVALA

PRIJE ODLASKA POTRAŽITE OGLEDALO: tko god uživa u crnim vinima dobro zna da ostavlja tragove, kako na zubima, tako i na ustima pa kako ne biste kasnije hodali gradom ljubičasti, bacite pogled na ogledalo prije nego se zaputite dalje u dan.

ŠKICNITE PONUDU U POP-UP VINOTECI: pojedine vinarije svoja su vina uvrstila u ponudu male pop-up vinoteke koja se nalazi na samom ulazu u festival i to često po promotivnim cijenama pa nemojte zaboraviti svratiti i pogledati što se nudi, osobito kada je riječ o manjim vinarijama do čijih se vina ne može tako lako doći. Bilo da tražite vina za sebe ili za poklon, sigurno ćete naići na nešto što će vam se svidjeti.

POVEZITE SE TAKSI SLUŽBOM: ako se slučajno dogodi da ipak previše popijete, budite pametni, nazovite taksi kako biste sigurno došli kući ili na svoju iduću destinaciju. Bilo bi šteta da završite dan bespotrebnom prometnom nesrećom i nekoga ugrozite.

Karte za Vinart Grand Tasting možete kupiti na ulazu u festival, do isteka zaliha. CIjena pojedinačne ulaznice je 30 eura, a uz nju svaki posjetitelj dobiva i voucher u iznosu od pet eura za kupovinu u pop-up trgovini na sajmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:02