U zagrebačkom Rougemarin Parku, uz sam Rougemarin restoran u Folnegovićevoj ulici, do 11. rujna traje Palačinka Fest. O svemu smo već pisali, a više informacija o programu možete pronaći i na društvenim mrežama, gdje smo upravo i mi naletjeli na video s radionice slastičarke Petre Jelenić, koja je u nekoliko jednostavnih rečenica objasnila najvažnije trikove za pripremu palačinki. Petra je, naime, u nedjelju, 31. kolovoza održala radionicu, a podijelila je čak i recept.
Iako je odmah na početku ustvrdila kako palačinke, baš kao i većina ljubitelja i kućnih kuhara, radi od oka, posjetiteljima je ipak otkrila omjere kakvi bi oni otprilike trebali biti. Na pola litre mlijeka, rekla je Petra, dovoljna su dva jaja, oko 200 grama brašna i nekoliko sastojaka koji, kako je objasnila, čine veliku razliku.
"To su šećer, sol i masnoća. Sol treba zbog balansa okusa, šećera treba jako malo opet zbog balansa okusa, ali ne i previše jer će se palačinke lijepiti. Sve što radimo na ulju, pržimo, trebamo staviti malo alkohola zbog toga što će tako upiti manje ulja. I ono što je užasno bitno je da smjesa odstoji. Ja smjesu zamutim, ako je potrebno, procijedim i ostavim u hladnjaku čak i preko noći."
Dodala je i kako ona palačinke radi s glatkim brašnom, jer oštro dulje odmara. U smjesu je zatim dodala prstohvat soli, 20 grama šećera, rum i ulje i na kraju dva jaja.
"Jedno do dva jaja na pola litre tekućine je dovoljno. Od previše jaja, palačinke će biti žilave. Što manje jaja, to će one biti mekše i lakše. Maslac u smjesu za palačinke nema smisla stavljati. Jer maslac kad otopimo i dodamo u hladnu smjesu, bez obzira i ako ga miješamo štapnim mikserom, uvijek će se malo odvojiti u grudice", poručila je Petra.
Na kraju je dodala još jedno zlatno pravilo pripreme palačinki, a to je da tava uvijek mora biti dovoljno vruća.
Petra Jelenić prošle je godine s nama podijelila i recept za palačinke od krumpira, koji vam također ostavljamo u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....