Učestale zablude

Šest raširenih mitova o posuđu od lijevanog željeza u koje ne treba vjerovati

Ako razmišljate o ulaganju u gusanu tavu ili lonac, vrijedi se upoznati s najčešćim zabludama na koje možete naići

Dobro je poznata stvar da lonci i tave od gusa, odnosno od lijevanog željeza, spadaju među najizdržljivije i najkvalitetnije posuđe koje možete imati u svojoj kuhinji. Duga tradicija njihove uporabe diljem svijeta samo je dodatni dokaz da se radi o dobrom ulaganju, pogotovo jer se u njima može kuhati i peći gotovo sve, od mesa, gulaša, povrća pa do kruha, pizza i kolača. Iako su posude i tave od lijevanog željeza česta pojava, kako u profesionalnim, tako i u amaterskim kuhinjama, svejedno postoje mitovi oko toga što se smije, a što ne smije raditi s tim komadima.

image
Rudisill/Getty Images

Mit: Posuđe od lijevanog željeza ne smije se prati deterdžentom.

Često se online zna naći informacija da kod čišćenja ovakvog tipa posuđa treba izbjegavati pranje s deterdžentom kako ne biste uklonili tanki sloj zapečenog ulja koje zatvara inače poroznu površinu i štiti od hrđanja. To nije točno, samo je važno da se držite nekih pravila dok perete svoju tavu kako je ne biste oštetili. Važno je da je perete dok je još topla pa nećete morati snažno ribati. Potrebno vam je samo malo deterdženta i topla voda - lagano ribajte s četkom i spužvicom dok ne uklonite hranu. Nakon što dobro isperete sapunicu, obavezno osušite odmah tavu da ne bi slučajno zahrđala. Također, nikako nemojte takvu tavu stavljati u suđericu, žestoko trljati ili pak namakati u sapunastoj vodi jer će je to oštetiti.

Mit: Na tave od lijevanog željeza se ništa ne lijepi.

Iako se u ovakvim tavama može napraviti tanki zaštitni sloj pomoću ulja, one ustvari nisu u potpunosti sigurne što se zaljepljivanje hrane tiče. Ako je tava dobro pripremljena, najčešće nećete imati problema s piletinom ili steakovima, ali bez dodatnog ulja nećete moći ispeći ni obično jaje, a kamoli neku drugu hranu koja se prilikom termičke obrade lako lijepi za podlogu.

image
Victoria Kotlyarchuk /Getty Images/istockphoto

Mit: Tave od lijevanog željeza zagrijavaju se ujednačeno.

Kada je o zadržavanju topline riječ, gusane tave odlično funkcioniraju, no samo lijevano željezo ustvari ne provodi toplinu tako dobro, što znači da ne širi po tavi onako kako se nadate. Koristite li klasični plinski plamenik na štednjaku, to znači da će se najviše zagrijati dijelovi tave koji su izravno iznad plamenika. Kako biste izbjegli neujednačeno pečenje hrane, prvo dobro zagrijte tavu na srednje jakoj vatri nekoliko minuta prije nego uopće počnete s kuhanjem. Kad se zagrije, dodajte ulje i raširite ga po površini pa pustite da se samo ulje zagrije te tek tada počnite kuhati.

Mit: Nikad ne biste trebali koristiti metalne kuhinjske alate na lijevanom željezu.

Iz istog razloga zašto se ne bi trebalo žestoko ribati tavu, kaže se da je bolje ne koristiti željezne špatule i žlice kako se ne bi izgrebalo površinu gusanog lonca ili tave. No, ipak je riječ o doista izdržljivim komadima posuđa pa budite bez brige i slobodno koristite alate svih materijala. Naravno, nemojte ciljano grebati i dobro pripremite svoju tavu za korištenje pa nećete imati problema.

image
Bhofack2/Getty Images

Mit: Ako je tava od lijevanog željeza zahrđala, bacite je.

Budući da je lijevano željezno porozni materijal, s vremenom i stajanjem tave koje su od njega sačinjene znaju zahrđati, čak i ako se dobro brinete o njima. Nemojte se obeshrabriti jer malo hrđe nije razlog da svoju, najvjerojatnije skupu tavu bacite u staro željezo. Uzmite spužvicu od željezne vune i dobro izribajte hrđave dijelove, bez zadrške. Jednom kad to obavite, operite dobro tavu vodom i deterdžentom te jako dobro osušite. Nakon toga ponovno pripremite tavu tako što ćete je dobro premazati uljem u tankom ujednačnom spoju. Zagrijte pećnicu na 175°C i pustite da se tava (ili vaš lonac) peče sat vremena kako bi se od ulja napravio zaštitni sloj koji popunjava pore materijala. Po potrebi ponovite postupak te nemojte zaboraviti obnavljati taj sloj svako toliko, ovisno koliko često koristite svoju tavu. Ako je svakodnevno koristite, jednom mjesečno ponovite proces njenog uljenja i pečenja.

Mit: U posudi od lijevanog željeza ne smije se spremati kiselu hranu.

S obzirom na to da bi kiselina mogla razgraditi zaštitni sloj gusane posude te uzrokovati da hrana upije minerale iz same posude, što će hrani dati metalni okus, kao i oštetiti ne samo vašu posudu, nego potencijalno i vaše zdravlje, često se kaže da u gusanim posudama ne bi trebalo spremati hranu s kiselijim namirnicama poput limunova soka, umaka od rajčice, vina i slično. Točno je da kisela hrana može razgraditi zaštitni sloj, no za to bi joj ipak trebalo dosta vremena. Ako radite neki brzi recept, ne morate se brinuti. Radite li neko jelo koje traži da se kisele namirnice kuhaju više od 45 minuta, tu bi bilo bolje ipak potražiti drugu posudu. Naravno, prije korištenja provjerite je li vaša posuda dobro pripremljena za kuhanje i nemojte čekati s njenim pranjem i sušenjem pa ne bi trebalo biti problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:13