stop sporama

Smijemo li jesti voće ako se na dijelovima vidi plijesan i možemo li to uopće izbjeći

Pažljivo promotrite što kupujete, najčešće se odmah može vidjeti hoće li vam voće ubrzo početi pljesniviti

Nitko nije imun na frustraciju koju sa sobom nosi otkriće da vam u hladnjaku u posudi s borovnicama, jagodama, malinama i drugim bobičastim voćem raste plijesan. Još je ta frustracija veća kada se sjetimo koliko smo novca morali za njih izdvojiti, a već su se dan kasnije na dijelovima počele pojavljivati sivkaste i bijele tvorevine koje podsjećaju na vatu.

Naravno, jesti voće na kojem raste cijela zajednica plijesni nije preporučljivo jer je teško procijeniti je li riječ o jestivoj plijesni kakva se nađe u sirevima ili pak o nečemu što vam može nauditi. No, susjedne bobice možda još uvijek mogu biti jestive - važno je da ne pokazuju znakove rasta plijesni, da su čvrste, izgledaju svježe i nigdje ne puštaju sokove.

image
Unsplash

Kako objašnjavaju stručnjaci za časopis Bon Appétit, plijesan koja raste na bobičastom voću prenosi se putem zraka, a kako voće "diše" odnosno kako iz njega ispara vlaga, sićušne spore nađu svoje mjesto na vlažnoj površini drugog voća i krenu se razvijati, prodirući kroz tanku kožu voća i hraneći se šećerom - upravo je zbog vlažnosti i šećera bobičasto voće podložnije tom obliku propadanja.

Jednom kada se plijesan pojavi u posudici bobičastog voća, teško je spriječiti njeno širenje. Štoviše, nekada zna rasti čak i unutar samog voća bez da ste tog svjesni. Srećom, ako plijesan nije vidljiva, jako je rijetko prisutna u većim količinama koje bi nam naškodile kod konzumacije, pa slobodno možete odahnuti.

image
Jxfzsy/Getty Images

Upravo zato vrijedi uložiti malo više energije kod kupovanja i skladištenja te vrste voća, kako bi iz kupljene mjerice doista izvukli najviše. Naravno, kod kupovine je prva stvar da to ne radite nabrzinu i bez obraćanja pozornosti nego dobro pregledajte prilikom kupnje mjericu jagoda, borovnica, malina i slično te tražite one koje nemaju zdrobljene, natučene, ni malo popucale bobice. Ako ima takvih "načetih" bobica u posudi, to je najčešće dobar pokazatelj da je pojava plijesni samo stvar trenutka.

image
Towfiqu Ahamed/Getty Images

Također, kupujte količine za koje ste sigurni da ćete potrošiti u roku od par dana. Znamo se nekada zaletjeti kada na tržnici vidimo pravo bogatstvo boja i mirisa, uvjereni da ćemo sve to pojesti brzinom svjetlosti, no stanite na loptu i budite realni. Ako ipak shvatite da ste pretjerali, operite voćke, posušite ih i smrznite kako biste ih sačuvate - time štedite i novac i vrijeme.

image
Juliealexk/Getty Images

Kad dođete doma iz kupovine, namočite svoje bobice na minutu u mješavini alkoholnog octa i hladne vode u omjeru 1:4, a zatim ih dobro isperite i posušite. Kiselina u octu pomaže ubiti mikrobe, odnosno bakterije i plijesan koji su se možda već nalazili na voću. Zatim posudu u kojoj ćete ih skladištiti obložite papirnim ubrusom prije nego u nju prebacite posušeno voće. Nemojte posudu čvrsto zatvoriti, umjesto tog je lagano poklopite kako biste omogućili vlazi da izlazi iz posude van. Držite voće u hladnjaku kako biste usporili truljenje i eventualno širenje plijesni. Ako niste sigurni smijete li jesti voće iz posude u kojoj je krenula rasti plijesan, radije je bacite nego da požalite - umjesto toga idući put se jednostavno poslužite ovim trikovima kako biste produžili život svježem bobičastom voću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:21