DOBRI SAVJETI

Što dodajete u smoothie? Ovo su pravila kojih se vrijedi pridržavati kako bi bio još bolji

 Marko Miščević/ Cropix/
Koliko voća, a koliko tekućine? Što koristiti za kremastiju teksturu, a što kao zaslađivač?

Iako smo i sami smoothie u početku radili na principu "ubaci u blender ono što imaš i smućkaj", čini se da to i nije bila najbolja ideja. Naime, baš kao i kod pripreme nekih kompleksnijih jela i napitaka, i kod miksanja smoothie napitka postoje osnovna pravila kojih se valja pridržavati. Primjerice, jedno od onih koje će vam pomoći da vaš smoothie bude bolje konzistencije je i korištenje smrznutog umjesto svježeg voća. Osim toga, tako možete izbjeći dodavanje leda koji će, jednom kada se otopi, razvodniti smoothie i narušiti kremoznost koju ste imali u početku.

PEANUT BUTTER AND JELLY SMOOTHIE

Sastojci:

2 žlice kikiriki maslaca

1 banana
10 malina
1dl rižina mlijeka
2 datulje

image
Marko Miščević/ Cropix/

Smrznuto voće možete kupiti u trgovini te si tako dodatno olakšati posao, dok određeno sezonsko voće možete kupiti na tržnici, oprati ga i nasjeckati, prebaciti u vrećice za smrzavanje i ostaviti u zamrzivaču do trenutka kada vam zatreba. Ovaj način bit će i jeftiniji.

Smoothieju možete dodati i zeleno povrće, kao što je kelj ili špinat, no pripazite da ga ne dodajete u prevelikoj količini. Na 100 grama voća, dodajte do 100 grama zelenog lisnatog povrća i 100 grama tekućine.

ZELENI DETOX SMOOTHIE

Sastojci:

10 malina

2 lista kelja
1 banana
1 dl bademova mlijeka
1 žlica kakao zrna (nibs)

image
Marko Miščević/ Cropix/

Osim voća, svom smoothieju dodajte i sastojke koji će ga učiniti punijim i bogatijim. To može biti šaka orašastih plodova, žlica kikiriki ili maslaca od badema, avokado, kefir ili grčki jogurt. Ako ništa od navedenog nemate pri ruci, kremoznost i punije tijelo smoothieja postići možete i ako dodate bananu.

Također, jedna od čestih pogrešaka kod pripreme smoothieja je i premalo tekućine zbog čega dobivate kašu koju je lakše jesti žlicom nego popiti iz čaše. Ne bojte se dodati tekućinu, a osim vode, za još bolji okus možete dodati obično ili biljno mlijeko, kokosovu vodu ili narančin sok.

SMOOTHIE ‘‘DORUČAK ŠAMPIONA‘‘

Sastojci:

1 banana

10 borovnica
10 lješnjaka
1dl kokosova mlijeka
¼ šalice zobenih pahuljica

image
Marko Miščević/ Cropix/

Kada ste dobili savršenu teksturu, vrijeme je da poradite na okusu, posebice slatkoći. Iako je slatkoća voća ponekad dovoljna za dobar smoothie, u drugim situacijama, često nam nedostaje žličica meda ili javorova sirupa da zaokruži stvar. Osim toga, dodati možete i agavin sirup, ali i dodati jednu ili dvije datulje.

Također, da bi smoothie bio još ukusniji, ne zaboravite začine. Dobra ideja uvijek će biti cimet i kurkuma, svježi đumbir, ekstrakt vanilije, ali i dodaci kao što je, primjerice, ružina vodica. I baš kao u većini slatkih jela koja radite, i ovdje će dobro doći prstohvat soli.

SMOOTHIE ‘‘PITA OD JABUKA‘‘

Sastojci:

1dl bademova mlijeka

1 jabuka
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
2 datulje
10 oraha

image
Marko Miščević/ Cropix/

Na kraju, kako savjetuje Bon Appetit, kod pripreme smoothieja vrijedi se držati jednostavne formule - na 2 dijela smrznutog voća dodajte jedan dio tekućine, jedan dio dodatka koji će pomoći da dobijete kremoznost (orašasti maslaci, banana...) i zasladite zaslađivačem po želji u količini u kojoj vam najbolje odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:06