Brzo, praktično i ukusno

Sve iz jedne posude: Priprema tjestenine ne mora uopće uključivati više od jedne tave

Prije desetak godina popularizirala ih je Martha Stewart, a sada se u modu vraćaju recepti za najbržu suhu tjesteninu

Tjestenina iz jedne tave, poznatija i kao "one pan pasta", jelo je koje se nekada nije često spremalo, a radilo se isključivo sa svježom tjesteninom koja se ukuhavala u umak. Prije deset godina popularizirala ga je Martha Stewart, kada je u svojem magazinu objavila vrlo jednostavan, ali revolucionarni recept u kojem je suhe linguine sa šakom svježih rajčica i još nekoliko bazičnih sastojaka pripremila s malo vode u jednoj tavi. Značilo je to da kuhanje tjestenine više ne mora započinjati čekanjem da velika količina vode zavrije na plamenu i ne završava pokušajima da se ocijeđeni špageti stope s gustim umakom, nego se svi sastojci krčkaju zajedno. Recept je prilično jednostavan, a njegova posebnost je u tome što se svježi sastojci istodobno ubacuju u jednu posudu i preliju s malo mlake vode. Kuhanjem voda isparava, a škrob iz tjestenine preostalu tekućinu pretvara u ukusan svilenkasti umak.

image

Sastojci za tri tjestenine koje smo isprobali

Darko Tomas/Cropix

Američka posla

Ova metoda spremanja tjestenine posljednjih godina sve je popularnija u svijetu, posebno u Americi, pa se skeptici, među kojima ima najviše Talijana, primaju za glavu svaki put kada čuju da se pašta ne kuha uobičajeno, u dubokim loncima punim zavrele slane vode. No, zanimljivo je da na stranicama Marthe Stewart iznad ovog recepta piše da je inspiriran upravo jelom koje je jedna od njezinih suradnica probala na jugu Italije.

Navodno, riječ je o kuharici i food stilistici Nori Singley, koja je u posjetu malenom ribarskom selu Peschici na sjeveru Apulije večerala u lokalnom restoranu. U spontanom razgovoru s mladim talijanskim kuharom saznala je da njegova mama radi najbržu suhu tjesteninu na svijetu, a priprema je s malo vode u samo jednoj tavi. Kad je uočio njezinu sumnju, pozvao ju je u restoransku kuhinju i desetak minuta kasnije jeli su ukusnu, kremastu paštu.

image
Darko Tomas/Cropix

Viralni recepti

Nakon povratka u New York Singley je malo doradila jelo i recept je završio u poznatom magazinu, a tek prije nekoliko godina, zahvaljujući društvenim mrežama, postao je viralan. Vrlo brzo nakon toga suha tjestenina počela se raditi u jednoj tavi u različitim umacima. Pokazalo se, naime, da se ne ponaša bitno drugačije od svježe, ali za razliku od one pan paste Marthe Stewart, u ostalim varijacijama ovog jela povrće i meso se najprije pirjaju, pa se naknadno dodaju tekućina i suha tjestenina.

Tri recepta, tri testa

Isprobali smo ovu metodu kuhanja, pa smo pripremili one pan pastu Marthe Stewart, paštu s gljivama i tagliatelle s bolognese umakom. Prvo jelo bilo je gotovo desetak minuta nakon ubacivanja svih sastojaka istodobno, a kuhalo se možda minutu, dvije duže nego što je naznačeno na kutiji tjestenine. U ovom jelu koristili smo špagete. Ispali su puni okusa i al dente, a umak lagan i svilenkast. Jelo s gljivama pripremali smo vrlo slično kao rižoto. Najprije smo pirjali povrće i gljive i naknadno dodali suhu tjesteninu (pipe rigate) pa prelili tekućinom tek toliko da prekrije sve sastojke u loncu. Tijekom kuhanja dodavali smo tekućinu prema potrebi i miješali sastojke kako se ne bi zalijepili za dno posude.

image
Darko Tomas/Cropix

Slično smo radili i s tagaliatellama, koje smo ukuhali u umak bolognese. No, u ovom jelu tjestenini je trebalo nešto više od vremena naznačenog na kutiji jer je umak u kojem se kuhala bio gušći. U cijelom ovom procesu shvatili smo da je najbitnije pogoditi dobar omjer vode ili temeljca kako se tjestenina ne bi prekuhala, a umak postao vodenast. Stoga savjetujemo da se ovako pripremljena tjestenina, kao i kod pripreme rižota, podlijeva postupno i u malim količinama. Možda ovakav način pripreme ima svoje nedostatke jer lakše sve može otići ukrivo nego kad se kuha na tradicionalan način, ali vrijedi probati jer ovako tjestenina bolje upije sve arome, okuse i mirise, a umak ostaje kremozan i okusom bogatiji.

image
Darko Tomas/Cropix

Špageti s cherry rajčicama

Trebat će vam:

200 g tjestenine
1 šalica cherry rajčica
1 manja glavica luka
2 češnja češnjaka
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol i papar
voda
parmezan

Priprema:

Na sredinu široke posude položite špagete (posuda mora biti široka toliko da stanu cijeli). Nasjeckajte luk i češnjak, a cherry rajčice prepolovite. U posudu pokraj tjestenine stavite rajčice, luk, češnjak i šaku svježeg bosiljka. Začinite krupnom solju i paprom po želji te dodajte vode tek toliko da prekrije povrće i špagete. Dodajte malo maslinova ulja, poklopite posudu i zagrijavajte na jačoj vatri. Kad zakipi, smanjite vatru i svako toliko protresite posudu. Kad špageti omekšaju, otklopite posudu i promiješajte s vremena na vrijeme. Ako ponestane vode, dodajte je malo tijekom kuhanja. Jelo je gotovo kad su špageti kuhani, što je nekoliko minuta više od predviđenog vremena kuhanja koje je navedeno na kutiji tjestenine. Prije posluživanja jelo pospite naribanim parmezanom, pokapajte maslinovim uljem te ukrasite svježim listovima bosiljka.

image
Darko Tomas/Cropix

Tagliatelle bolognese

Trebat će vam:

300 g tagliatella
2 mrkve
1 veći luk
1/2 glavice celera
2 češnja češnjaka
1 dl crnog vina
2, 3 klinčića
500 ml soka od rajčice
300 do 500 ml goveđeg temeljca
sol i papar

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckan luk, a nakon nekoliko minuta dodajte i sitno nasjeckane mrkvu i celer. Kad luk postane staklast dodajte mljeveno meso, sve dobro promiješajte i nastavite pirjati sve dok meso ne dobije boju sa svih strana. U posudu ulijete crno vino i klinčiće, a nakon desetak minuta dodajte i sok od rajčice pa pustite da se sve krčka još 20- ak minuta. Ulijte polovicu goveđeg temeljaca, pričekajte da zavrije i dodajte tagliatelle koje nježno probajte utisnuti u umak. Sve dobro protresite, lagano promiješajte, zaklopite i krčkajte na srednje jakoj vatri. Nakon nekoliko minuta, kad tjestenina malo omekša, otklopite i svako malo lagano miješajte i po potrebi dodajte ostatak temeljca. Kad je tjestenina kuhana, a tekućina iz umaka reducirana, maknite s vatre. Poslužite uz naribani parmezan i nekoliko listića svježeg origana.

image
Darko Tomas/Cropix

Pužići s gljivama

Trebat će vam:

300 g tjestenine (pipe rigate)
30 g sušenih vrganja
voda u kojoj su se vrganji namakali
200 g svježih shiitake gljiva
200 g svježih šampinjona
2 do 3 dl temeljca
1 mladi luk
2 ljutike
3 sušene rajčice
1 sušeni peperoncino
svježi vlasac
svježi peršin
sol i papar
parmezan

Priprema:

Vrganje namačite u vodi nekoliko sati prije pripreme jela. U posudi ugrijte maslinovo ulje, dodajte mladi luk i ljutiku pa pirjajte dok ljutika ne postane staklasta. Dodajte češnjak i nasjeckane sušene rajčice pa nakon minutu, dvije ubacite nasjeckane gljive i pirjajte dok ne postanu zlatne. Dodajte peperoncino i vodu u kojoj su se namakali vrganji. Nakon nekoliko minuta ubacite suhu tjesteninu i dio temeljca tek toliko da pokrije sastojke, dobro promiješajte i zaklopite. Kad jelo zakipi otklopite i svako malo miješajte i postepeno ulijevajte temeljac. Kad je tjestenina kuhana, što je obično nekoliko minuta dulje od vremena napisanog na kutiji, maknite s vatre. Dodajte obilno naribani parmezan i svježi vlasac te peršin po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:02