ODRŽAVANJE JE VAŽNO

Tako je najbolje: Gulaš i sporo pečeno meso radimo u samo jednoj posudi, a evo i kako je čistimo

Za čišćenje ovakvog tipa suđa ne trebaju vam agresivna sredstva, već tek dva sastojka i malo dobre volje

Hladniji dani idealno su doba da napokon izvučete ono teško, gusano posuđe koje često gurate u zadnji red kuhinjskog ormara i bacite se na dugo i sporo kuhanje gulaša, pulled porka ili pečenje kruha s najhrskavijom koricom. Ako ga posjedujete, dobro znate da je takvo suđe, popularno i pod nazivom dutch oven, itekako dobra investicija. Traje godinama, praktično je i nije ga teško održavati. Ali samo ako pratite nekoliko jednostavnih koraka.

image
Gollykim/Getty Images

Naime, najvažnije je suđe ne grebati žicom za suđe ili drugim oštrim predmetima. Umjesto toga, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na vanjsku stranu posude, pustite da kratko odstoji, a potom spužvicom odstranite nečistoće. Ova metoda najbolja je, dakle, za vanjski dio gusanog suđa s glatkim premazom.

S unutrašnjim dijelom biste trebali biti još oprezniji. U slučaju da vam se hrana koju ste kuhali zalijepila na dno, dodajte vode i malo sode bikarbone pa pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga, trebalo bi sići u nekoliko poteza spužvicom.

image
Rudisill/Getty Images

U slučaju da hrana koju ste zapekli još uvijek ne silazi, u posudu stavite vodu i zagrijte je do vrenja. Dodajte malo sode bikarbone i pustite da stoji pa zatim pokušajte s ispiranjem. Nečistoće bi se trebale otpustiti i čišćenje bi trebalo biti još lakše.

Što god radili, na ovakvom posuđu nikada nemojte koristiti oštre predmete kako ga ne biste oštetili te stvorili pukotine zbog kojih će zatim kuhanje i daljnje održavanje biti otežano.

A kad smo već ovdje, u nastavku vam ostavljamo poveznicu s nekoliko dobrih recepata za jela iz one jedne, najteže i najljepše posude ili tave u vašem ormaru.

DOBRI RECEPTI IZ JEDNE TAVE KOJA MOŽE ZAMIJENITI SKORO SVE

image
Berislava Picek/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:13