Kuhaj bolje

Tjestenina vam se uvijek zalijepi kod kuhanja? Možda činite jednu od ovih grešaka

 Pexels
Tajna je u malim trikovima zbog kojih će od sad vaša tjestenina uvijek ispasti kao iz najboljeg talijanskog restorana

Koliko god se trudili oko umaka kojim ćemo preliti skuhanu tjesteninu, jelo nam neće u potpunosti uspjeti ako smo loše skuhali upravo tjesteninu. Naime, nema tog umaka koji će "spasiti stvar" ako se tjestenina raspala, ostala nedovoljno kuhana ili se zalijepila u grudice, a to možemo zapravo lako spriječiti.

Što se tiče prva dva potencijalna problema, eliminirat će ih čitanje upute na ambalaži i gledanje na sat, no što s tjesteninom koja se slijepila? Mislite li da je rješenje u dodavanju malo ulja u vodu u kojoj ćemo je kuhati, na krivom ste tragu. Ono, ne samo da neće spriječiti da se tjestenina zalijepi, nego će je "zamastiti" pa se umak na nju neće dobro hvatati.

image
Pexels

Ispravno je rješenje koristiti dovoljno velik lonac za kuhanje tjestenine i pritom paziti na ovih nekoliko stvari:

1. Tjesteninu nemojte ubaciti u lonac prije nego voda uzavre.

2. Ne zaboravite dobro posoliti vodu za tjesteninu, jer ako ste to propustili napraviti, namučit ćete se dosoliti već skuhanu tjesteninu.

image
Pexels

3. Kad ste tjesteninu ubacili u vodu, često miješajte. Početak kuhanja je kritično vrijeme u kojem se tjestenina najčešće zalijepi.

4. I još jedan vrlo bitan detalj: nastojte da vam umak bude spreman ili gotovo spreman u trenutku kad je tjestenina skuhana, tako da ga odmah možete spojiti jer upravo je stajanje tjestenine na zraku razlog zbog kojeg se ona zna zalijepiti i nakon što je skuhana.

image
Pexels

SAVJET VIŠE! Ako shvatite da vam umak za tjesteninu neće biti gotov na vrijeme, tada tjesteninu nemojte procijediti u potpunosti - ubacite je u cjedilo, pustite da iscuri većina vode, ali ostavite jedan manji dio tekućine pa sve zajedno vratite u lonac u kojem se kuhala i poklopite - tako bi trebala biti sasvim u redu za spajanje s umakom.

Izvorni članak pročitajte na Slobodnoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:04