Mekani poput oblaka!

Tradicionalna kineska parena peciva: zašto je svijet poludio za ovim mekanim zalogajima?

Otkrijte kako su bao bunsi, od ratničkih legendi do zagrebačkih restorana, osvojila svijet i kako ih možete napraviti kod kuće

Bao buns su, jednostavno rečeno, tradicionalna kineska parena peciva, često punjena mesom, povrćem ili slatkim nadjevima. U doslovnom prijevodu, riječ baozi (包子) znači “puni mali paket”, dok im zapadni naziv “bao buns” možda nije savršen (jer nisu klasično pečeni), ali odlično opisuje njihovu formu: mekano, toplo, bijelo tijesto koje se otvara poput jastučića i čuva svoju punjenu tajnu.

No stvar je, kao i uvijek, puno zanimljivija od puke definicije. Iako mnogi misle da je riječ o modernom food trendu, povijest baoa seže više od 1800 godina unazad, još u doba kineskog vojskovođe Zhuge Lianga, koji je navodno stvorio prve mantou, varijantu bez punjenja, da bi umirio duhove na bojnom polju. S vremenom, ljudi su dodavali meso i povrće, stvarajući ono što danas znamo kao baozi - punjene bao bunse.

image
Vedran Peteh/Cropix

U Aziji, bao buns su uobičajeni doručak ili međuobrok, posebno u Kini, Tajvanu i jugoistočnoj Aziji. Više o bao bunsima smo doznali ondje gdje ih znaju raditi kako treba - u zagrebačkom restoranu TORI, iza kojeg stoji Vid Nikolić, jedan od naših najboljih majstora azijske kuhinje.

"Nije teško, ali za bao bunse moraš biti fokusiran i strpljiv. Tijesto treba odležati, narasti i prije parenja mora postati mekano i prozračno. Ukratko, trebaš mu dati vremena i pažnju", kazali su nam u TORI-ju.

Za razliku od klasičnog kruha koji se peče, bao buns se kuhaju na pari. To im daje onu neodoljivu teksturu - mekani su, lagano elastični i gotovo da se sami rastvaraju pod prstima. I, što je najbolje, ostaju mekani čak i kad se ohlade.

U TORI-ju kažu da ako ih radiš svaki dan, s vremenom postane lako stvaranje tih primamljivih bunsa, čije tijesto nije ni previše rastezljivo ni gumasto. Tradicionalno se pune svinjetinom, a ulični štandovi ih prodaju već od ranog jutra.

No kao i s većinom jela koja imaju dugu povijest, svatko s vremenom doda nešto svoje. "Ovisi o sezoni, inspiraciji, raspoloženju. Bao trpi sve", kažu nam.

Iako su najpoznatiji u slanoj verziji, bao buns se sve češće poslužuju i kao desert.

image
Vedran Peteh/Cropix

BAO BUN TIJESTO 40 KOM

Trebat će vam:

  • 1 kg glatkog brašna Čakovečki mlinovi
  • 0,650 l vode tople 35 °C
  • 4 žličice suhog kvasca (20 g svježeg)
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 5 žlica mlijeka u prahu
  • ½ žličice soli
  • 7 žlica šećera
  • 4 žlice ulja

Priprema:
Zamijesiti tijesto, ostaviti da fermentira (45 min/24 °C). Tijesto ponovo mijesiti barem 10 minuta i ostaviti da odstoji još 15 minuta. Ponoviti postupak još jednom. Nakon toga napraviti bule od 50 g, ostaviti poklopljene 10 minuta da se odmore, razvaljati tijesto u elipsu, staviti na podlogu od papira za pečenje, premazati prije preklapanja uljem i ostaviti da fermentira 35-45 minuta. U steamer sipati vodu i 20 posto alkoholnog octa, grijati dok ne zavrije. Bunse kuhati poklopljene, na pari srednje jačine, 12 minuta, ugasiti plamen i ostaviti 3-4 minute, ne otvarati poklopac. Izvaditi bunse i ohladiti. Ovakve ih možemo zapakirati u vrećice i smrznuti. Prije korištenja ih odmrznemo u frižideru i grijemo u steameru 5-6 minuta, u vodi bez octa.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
03. kolovoz 2025 08:45