SUSHI SRIJEDA

Najviše volite sushi s lososom? Ovaj vrlo lako možete pripremiti sami kod kuće

 Tomislav Krišto/Cropix
Sake Oshizushi relativno je jednostavan sushi koji prikazuje koliko je dimljeni losos posebna okusa
Sake Oshizushi relativno je jednostavan sushi koji prikazuje koliko je dimljeni losos posebna okusa

Sushi majstor Robert Horvat otkrio nam je kako se priprema Sake Oshizushi, još jedna jednostavna vrsta za koju vam ne treba previše alata, samo malo prakse kako biste savladali tehniku. Radi se s lososom, pa ako ga i inače volite, ovaj bi vam se mogao posebno svidjeti.

image
Tomislav Krišto/Cropix

SAKE OSHIZUSHI
(sake = losos)

Trebat će vam:
1 kg fileta lososa bez kostiju, s kožom
50 g praha cikle
50 g crnog tostiranog sezama
10 g soli
čips od drva jabuke za dimljenje
30-40 g pripremljenog dimljenog lososa
0,5 g dehidriranog mladog luka
0,5 g ikre lososa ili pastrve
100 g pripremljene sushi riže

Priprema:
U drveni kalup za oshizushi, oshizushihako (može se nabaviti na webu ili u specijaliziranim trgovinama), staviti pripremljenu rižu za sushi, utisnuti je i poravnati. Pripremljeni dimljeni losos narezati na listiće i pažljivo položiti na rižu u kalupu, ponovo utisnuti, zatim sve izrezati na željenu veličinu. Prije posluživanja ukrasiti ikrom lososa ili pastrve, dehidriranim mladim lukom i posuti sezamom po želji.

DIMLJENJE LOSOSA U KUĆNIM UVJETIMA
Filet lososa s kožom staviti na papir za pečenje. Pećnicu uključiti samo na rad ventilatora, ako postoji ta opcija. Temperatura pećnice ne smije prelaziti 50 °C. U prikladnu posudu, otpornu na vatru, ubaciti zapaljeni čips od drva jabuke. Filet lososa na papiru položiti na rešetku pećnice. U pećnicu ispod rešetke staviti tinjajući čips, pazeći pritom da ne dodiruje papir za pečenje. Zatvoriti vrata pećnice i pustiti da se dobro zadimi prostor pećnice. Ostaviti tako minimalno 30 minuta. Nakon dimljenja, let obavezno pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak do daljnje obrade. Filet pripremiti na sushi način (skinuti kožu i razdvojiti gornji od donjeg dijela leta po bočnoj liniji), uvaljati sa svih strana u prah cikle. Zatim malo ostaviti da se odmori, odnosno da cikla povuče vlagu iz lososova mesa. Nakon toga uvaljati u drobljeni tostirani sezam. Tako pripremljene odreske pohraniti u hladnjak do upotrebe.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 09:10