Tajna je otkrivena

Uz ovaj mali trik dobit ćete uvijek savršeno pečen i hrskav krumpir zlatne boje

 Angelika Heine/Getty Images/istockphoto
Možete ga servirati kao prilog ili jednostavno poslužiti uz omiljeni umak ili namaz od ajvara, patlidžana ili pinđura

Uz omiljeno pečenje, piceka ili kada nam se jede omiljeni ajvar, nema ništa bolje od savršeno hrskavog izvana, a meko pečenog krumpira iznutra. Često smo znali čuti i kako je to za mnoge i najbolji dio nedjeljnog pečenja. Međutim, nerijetko se dogodi da se krumpir upari i izgubi hrskavost korice. Kako tome doskočiti nedavno je savjetovala i Mary Berry, popularna britanska kuharica i autorica više od 70 knjiga recepata, najpoznatija po televizijskom angažmanu gdje kao sutkinja već nekoliko sezona nastupa u showu "The Great British Baking Show".

Kako je opisala i u jednoj od svojih kuharica, Mary savjetuje da krumpir prije pečenja treba narezati na manje komade, a ne na polovice, četvrtine ili ih ostaviti u komadu, kako neki rade.

"Potom ih stavim kuhati u slanoj vodi na štednjaku, samo da zakipi oko osam do deset minuta, zatim iscijedim vodu i istresem ih u tavu tako da se ravnomjerno rasporede. Onda ih možete posuti s malo griza ili brašna i dobro protresti da se ulovi za stijenke krumpira. Za pečenje, ja ne koristim puno ulja, ali ga stavim da se dovoljno da se dno naulji, i onda ih pečem u suncokretovom ulju", kaže "kraljica kuhanja", kako joj tepaju britanski mediji.

Otkrila je, međutim, i jedan trik, a to je da kod pečenja, osim ulja, dodaje i 4 žlice guščje masti na kilogram krumpira.

No, hajdemo redom. Ovo je njezin korak po korak recept za savršeno hrskav krumpir. Prvo, zagrijte pećnicu na 220°C (ventilacijsku) ili 200°C (plinsku) s limom u kojem ćete peći krumpir. Sitno narezan krumpir stavite kuhati u lonac s hladnom posoljenom vodom i kuhajte dok rubovi ne omekšaju, oko 8 minuta. Krumpir zatim dobro ocijedite, pa ga vratite u lonac na vatru i protresite kako bi se rubovi malo zapekli. Dodajte griz ili brašno, tek toliko da se ulovi za krumpir, i ponovno brzo protresite i maknite s vatre.

U vrući lim za pečenje dodajte masnoću i vratite u pećnicu da se ugrije, a nakon tri minute u lim za pečenje stavite krumpir i dobro ga izmiješajte da ga masnoća u potpunosti ne prekrije. Pospite sušenom ili, još bolje, stavite peći s grančicama svježe majčine dušice, na oko 45 do 55 minuta. Umjesto majčine dušice možete dodati i češnjak ili ružmarin, već kako volite. Na pola pečenja ih obavezno promiješajte da hrskavi budu sa svih strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:32