Vadi van!

Vjerujemo kako sva hrana u hladnjaku duže traje, no ovim namirnicama u njemu nije mjesto

Čišćenjem hladnjaka od ovih namirnica oslobodit ćete nešto vrijednog prostora, a vaš uređaj može učinkovitije ohladiti ono što tamo zapravo pripada

Kada je van Linde izumio hladnjak, taj je aparat vrlo brzo postao sastavni dio gotovo svakog kućanstva na planeti. Tijekom mnogih desetljeća od tada, ideja da hrana duže ostaje svježija u hladnjaku postala je uobičajena pretpostavka. I dok je istina da držanje namirnica na hladnom mjestu sprječava da određena hrana uvene, pokvari se ili da se razbolimo zbog rasta mikroba i bakterija, moglo bi vas iznenaditi kada saznate da se neke namirnice uopće ne preporučuje držati u hladnjaku, jer upravo zbog toga brže trule ili gube kvalitetu.

U nastavku, stoga, donosimo popis namirnica koje, prema portalu Delish, ne bismo trebali držati u hladnjaku. Sastavila ga je američka Služba za sigurnost hrane i inspekciju USDA, a lako su provjerljive i u njihovoj bazi podataka i aplikaciji FoodKeeper. (I prije nego što pomislite kako su to "tipične američke gluposti", pogledajte malo što sami držite u hladnjaku, što vam drži susjed, brat ili dijete, jer nove generacije posebno iznenađuju.)

Usput rečeno, čišćenjem hladnjaka od ovih namirnica oslobodit ćete nešto vrijednog prostora na njegovim policama i u ladicama, a vaš uređaj može učinkovitije ohladiti ono što tamo zapravo pripada.

image
Unsplash

Nezreli avokado: Avokado će brže sazreti ako se nekoliko dana čuva na sobnoj temperaturi.

Bosiljak: Bosiljak je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi sa stabljikama uronjenim u vodu, tako lišće neće postati mokro i smeđe u hladnjaku.

image
Unsplash

Svježi krastavci: Krastavce možete (i vjerojatno jeste) čuvati u hladnjaku. Ali također ste mogli primijetiti nešto što se zove "ozljeda od hladnoće", koja uzrokuje mrlje natopljene vodom, smežuranje i žutilo nakon tri ili više dana. Ako ih odlučite čuvati u hladnjaku, najbolje ih je zamotati u prozirnu foliju kako biste smanjili vlagu i pojesti ih što prije.

Luk: Jeste li ikad primijetili da luk postaje mekan i pljesniv u hladnjaku? Razlog je vlaga. Iako narezani luk možete držati u hladnjaku u zatvorenoj posudi dva do tri dana, cijeli luk čuvajte na hladnom i suhom mjestu (ali ne u plastičnoj vrećici) te podalje od krumpira.

image
Unsplash

Češnjak: Cijeli češnjak i neoguljene češnjeve najbolje je čuvati na hladnom i suhom mjestu, dijelom zato što temperature ispod 4°C ubrzavaju rast zelenih izdanaka iz češnjaka. Hlađenje također uzrokuje da češnjak postane gumast.

Krumpir: Dodatna vlaga iz hladnjaka šteti krumpiru. Čuvajte ga u spremniku s ventilacijom, poput kartonske kutije ili otvorene papirnate vrećice, i izvan izravne svjetlosti kako biste spriječili klijanje.

image
Unsplash

Svježa rajčica: Kad je sezona rajčice, istina je da prebrzo odlazi. Međutim, rješenje nije držati je u hladnjaku, jer ona na sobnoj temperaturi postiže optimalan okus i sočnost. Ako je želite "spasiti", napravite od nje sok, pasatu ili neki drugi umak i čuvajte ih u teglicama.

Nezrele banane: Banane trebaju više temperature da sazru, što znači da hladnjak definitivno nije pravo mjesto za njih. Ipak, držite ih podalje od izravne sunčeve svjetlosti.

image
Unsplash

Dinja i lubenica: Ovo se voće preporučuje ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi moglo sazreti. Odrezane kriške ili polovice mogu i trebaju biti u hladnjaku, ali ih treba pojesti unutar tri do četiri dana.

Maslinovo ulje: Maslinovo ulje može formirati kristale i početi se stvrdnjavati ako se ostavi u hladnjaku. To, osim na njegovu kvalitetu, može utjecati i na njegov na okus. Najbolje je spremiti ga u smočnicu, daleko od izvora svjetla i topline.

image
Unsplash

Umaci: Ljuti umaci ne trebaju biti u hladnjaku, pogotovo ako u njima ima octa. U hladnjak pospremite samo kremaste umake, primjerice one na bazi jogurta i majoneze, ali vodite računa o tome da nisu na vratima.

Kečap: Sigurno ste primijetili da u zalogajnicama i restoranima drže ove boce cijeli dan na stolovima ili blizu sale za posluživanje!? Naravno, možete je držati i u hladnjaku no time joj nećete "produžiti život", pa je sasvim u redu držati je i u smočnici ili u kuhinjskom ormariću.

image
Pexels

Soja umak: Zahvaljujući fermentaciji, sojin umak kupljen u komercijalnim trgovinama možete sigurno držati u ormariću, premda će hlađenje dulje produžiti svježinu okusa, ističe Kikkoman.

Maslac od kikirikija: Ako ste ga kupili u trgovini i sadrži konzervanse, sigurno ga možete držati izvan hladnjaka dobra tri mjeseca, premda ćete ga za to vrijeme vrlo vjerojatno i potrošiti. Ako, pak, kupujete pravu stvar - kikiriki maslac bez aditiva, tada mu osigurajte prostor u hladnjaku, a pogotovo ako ne mislite odmah isprazniti teglicu.

Orašasti plodovi: I evo namirnice na kojoj se "lome koplja". Naime, dok jedni tvrdi da se staklenke i limenke neprženih orašastih plodova mogu čuvati u smočnici i do devet mjeseci nakon otvaranja, drugi tvrde da držanje na hladnom sprečava užeglost i produljuje svježinu. Što onda učiniti? Ne kupujte na veliko, držite ih hermetički zatvorene u smočnici i pojedite ih u roku od nekoliko mjeseci.

image
Unsplash

Jabuke: Ovom voću neće biti baš ništa puna tri tjedna u zdjeli za voće na vašem kuhinjskom stolu.

Patlidžan: U hladnjaku on gubi okus, ali će zato u smočnici trajati dan ili dva pa se brzo odlučite za pohanje, baba ganuš, sataraš, đuveč ili parmigianu kad ste ga već kupili.

image
Unsplash

Nezrelo koštuničavo voće: Trebaju li tek dozreti, breskve, nektarine i marelice trebali biste ostaviti na sobnoj temperaturi dan ili dva. No, nakon što dozru, definitivno mogu stajati u hladnjaku.

Biskviti i lisnato tijesto: Ako vam je doista ostao komad omiljene slastice iz pekarnice ili od nedjeljnog ručka, primjerice kroasan, muffin ili limun-biskvit, najbolje ih je držati u papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi i pojesti u roku od 24 sata.

image
Unsplash

Voćni kolači: Pite, štrudle i biskviti s voćem, pod uvjetom da su dobro i pravilno zatvoreni, odnosno prekriveni, mogu stajati na sobnoj temperaturi do dva dana. Naravno, s kremastim je kolačima sasvim druga priča - njima je mjesto u hladnjaku.

Čokolada: Ako vam se sviđa ustajao okus i zrnasta tekstura, nemojte držati čokoladu u hladnjaku. Najljepši okus čokolada ima na sobnoj temperaturi i treba je čuvati na tamnom i suhom mjestu.

image
Unsplash

Zreli sirevi: Odležani sir, poput parmezana ili gruyèrea, ne zahtijeva hlađenje. Dovoljno je čuvati ga na hladnom i tamnom mjestu.

Konzervirana riba: Sjećate li se gdje ste u trgovini pronašli konzerviranu ribu - na polici ili u rashladnoj vitrini? Točno - na polici. Dakle, nema potrebe da je čuvate u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:59