POHANO NA 3 NAČINA

Volimo klasiku, ali predobre pohance danas možete napraviti i bez jaja, evo kako

 Oksanakiian/
Još uvijek stignete do trgovine ili tržnice po svoj komad mesa koji ćete zatim pretvoriti u najslasniji pohanac

Dobar pohanac uz rizi bizi ili pire krumpir, pa čak i uz porciju slasnih mlinaca teško je nadmašiti. Ne pripremamo ih često, ali kada se to ipak dogodi, moraju biti savršeni. Posebno im se veselimo vikendom, posvećujemo im svu pažnju pa smo tako do sada smo isprobali tri različita načina pripreme i ne možemo se odlučiti koji nam je bolji. O čemu je riječ i nekoliko dobrih savjeta potražite u nastavku.

image
Liudmyla Chuhunova/Getty Images/istockphoto

KLASIKA

Za dobro pohanje nije potrebno puno sastojaka, ali je upravo zato bitno pripaziti na nekoliko važnih stavki. Primjerice, bolje je koristiti meso bez žilica, a kada pohate, u jaja je dobro dodati malo soli.

Ulje treba biti dobro zagrijano, ali ne toliko da meso zagori. Testirajte ulje prženjem pokusnog komadića mesa ili kockice kruha. Izbjegnite prejaku vatru kako meso ne bi dobilo boju izvana, a iznutra ostalo sirovo, ali i preslabu vatru zbog koje bi moglo popiti previše masnoće. Kako većina kuhara amatera ne posjeduje termometar, temperaturu ćete najlakše izmjeriti umakanjem kuhače u ulje. Kada se oko nje stvore mjehurići, spremni ste za pečenje.

"Stvar je jednostavna - čisto ulje - 160°C, 7 - 9 minuta. Piletina pohana, ne prekuhana, ne sirova, sočna i hrskava", savjetovao nas je svojevremeno chef Marko Palfi kada smo upitali kako najbolje ispeći pohance.

Meso (ili povrće) možete pohati u klasičnim krušnim mrvicama, a svakako razmislite i o dvostrukom umakanju u jaja kako biste dobili hrskavi sloj kojem je teško odoljeti. U slučaju da koristite panko mrvice, dvostruko umakanje izbjegnite kako ne biste dobili deblji sloj paniranja od samog mesa.

"Panko mrvice su cool, krupnije su, Imaju dobru teksturu, ali dosta brzo dobivaju boju. Neke obične mrvice su teksturalno dosadne, ali izdržljive. Tak´ da pol/pol je super", savjet je Marka Palfija.

PALFIJEV RECEPT ZA POHANCE

Za pohance:

4 pileća batka
4 pileća zabatka
500 ml kiselog mlijeka
10 ml tabasca
sol
papar
timijan
glatko brašno za pohanje

Priprema:

Piletinu marinirajte u kiselom mlijeku uz dodatak soli, papra, tabasca i suhog timijana od dva do četiri sata. Nakon toga je uvaljajte u brašno koje po želji možete začiniti suhim začinima i pohajte u dubokom ulju na 170°C 15-17 minuta.

Savjet!

Ako ne možete bez krušnih mrvica, nakon brašna, ubacite meso u jaja pa u mrvice i zatim pohajte.

image
Berislava Picek/Cropix/

Meso možete uvaljati i u smjesu krušnih mrvica i začina, parmezana ili smrvljeni cornflakes. Ponegdje možete naići i na recepte za piletinu pohanu u čipsu i perecima. Svojevremeno smo isprobali i recept Jamie Olivera za piletinu pohanu u smrvljenim krekerima i limunovoj korici i iznenadili se koliko dobro kombinacija funkcionira.

KREKERI, LIMUN I ČEŠNJAK

Trebat će vam:
1 režanj češnjaka
1 limun
6 krekera
2 žlice maslaca
1 šaka peršinova lista
Sol
Papar
2 žlice brašna
1 jaje
2 veća komada otkoštene piletine
Ulje
Priprema:
Češnjak očistite, a limun naribajte. U blender stavite krekere, maslac, češnjak, peršinov list, limunovu koricu, sol i papar. Usitnite dok ne dobijete sitne mrvice. Na jedan tanjur stavite brašno. U drugi tanjur stavite jaja koja ste umutili. Ako koristite komade prsa, možete ih malo istući. Meso najprije umočite u brašno, zatim u jaja, a zatim u aromatizirane mrvice. Dobro ga obložite mrvicama. Piletinu pržite 4-5 minuta sa svake strane ili pecite u pećnici na 240 stupnjeva oko 15 minuta.

Recept je, uz male izmjene, preuzet sa službene stranice Jamie Olivera.

POHANCI BEZ ULJA

U slučaju da izbjegavate velike količine ulja i ne volite miris prženja, razmislite o pečenju u pećnici. Meso panirajte, a potom ga posložite u posudu obloženu papirom za pečenje i poprskajte s malo ulja. Umjesto ulja, na svaki komadić možete dodati i kockicu maslaca. Također, na pola pečenja meso preokrenite kako bi poprimilo boju i hrskavu koricu s obje strane. Iako mnogi kažu kako ovaj način pripreme pohanaca ne može konkurirati klasičnom prženju u ulju, svakako je zdravija varijanta i isplati se isprobati.

image
Fullerene/Getty Images

TOTALNO DRUGAČIJI POHANCI

Ako pak se zaželite pohanaca, a u hladnjaku nemate čak ni jaja, ne brinite. Slasne pohance možete napraviti umakanjem mesa u jogurt, a potom u mrvice. Napravite smjesu od omiljenih začina i grčkog jogurta, u to ubacite komade piletine i pustite da stoji u hladnjaku barem sat vremena ili preko noći. Zatim meso uvaljajte u krupnije mrvice, primjerice panko ili one koje ste izradili sami. Dobra opcija bit će i mrvljeni cornflakes. Prebacite na papir za pečenje, poprskajte s malo maslinova ulja i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 20-30 minuta, ovisno o veličini komada. Usred pečenja meso preokrenite. Rezultat je meko, sočno meso u najhrskavijem omotaču, a dodatan plus je i prilično jednostavna priprema bez previše nereda i prljavog suđa.

image
Sanapadh/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:42