KUHAJ BOLJE

Volimo zdravije varijante slastica, no može li bademovo zbilja zamijeniti obično bijelo brašno?

 Pexels
Ono je odlična opcija ako pazite na prehranu, ako sami pečete kruh i slastice ili, pak, ako ne podnosite gluten, ali da - nije isto

Bademovo brašno je brašno napravljeno od badema, bogato je hranjivim tvarima, niskog je udjela ugljikohidrata, ne sadrži gluten i pogodno je za sve koji su na keto prehrani. Poput orašastog ploda, bademovo brašno ima visok udio masnoće, što osigurava da su proizvodi dobiveni od njega vlažni i mekani.

U pekarstvu se najčešće koristi blanširano bademovo brašno koje se dobiva uklanjanjem vanjske ljuske badema i zatim mljevenjem orašastih plodova u teksturu brašna.

Imajte na umu da se blanširano bademovo brašno razlikuje od brašna koje se pravi mljevenjem kore i badema. Stoga je takvo bademovo brašno tamnije boje i grublje teksture, dok je blanširano svijetle boje i teksturom više odgovara "pravom" brašnu.

S bademovim brašnom možete peći kolačiće, kore za pite, kolače, kolače, kruhove, muffine i francuske macaronse, koristiti ga za pohanje piletine, kao zamjenu za krušne mrvice u mesnim okruglicama i još mnogo toga! Svakako može biti korisno za nekoga tko želi smanjiti unos ugljikohidrata, žitarica i šećera, jer za razliku od mješavina pšeničnog ili rižinog brašna, bademovo brašno ne sadrži žitarice pa se u tijelu ne pretvara u šećer, kao što to čini bijelo brašno ili brašno od cjelovitog zrna.

image
Pexels

Prema nutricionistima, u 1/4 šalice bademovog brašna je 14 grama masti, 6 grama proteina, 6 grama ugljikohidrata i 3 grama vlakana.

Bademovo brašno ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne povećava šećer u krvi pa često koriste dijabetičari umjesto bijelog brašna i brašna od cjelovitih žitarica, a pogodno je i za sve osjetljive na gluten ili, pak, oboljele od celijakije. Dodatno, bademovo brašno sadrži vitamin E, antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa, a povrh toga sadrži istu količinu kalcija kao čaša mlijeka.

KAKO KORISTITI BADEMOVO BRAŠNO?

Mnogi se pitaju može li se bademovo brašno koristiti umjesto običnog brašna. Odgovor je i da i ne. Važno je najprije razumjeti kontekst pitanja. Da, bademovo brašno može biti izvrsno brašno za pečenje i nevjerojatna zamjena za bijelo brašno; međutim, ne može se zamijeniti na principu jedan-na-jedan, mjera za mjeru ili šalica za šalicu u receptima koji zahtijevaju pšenično ili bezglutensko brašno. Ako ste novi u pečenju s bademovim brašnom, preporučujemo da radite prema receptu i da se naviknete na teksturu brašna. Opet, bademovo brašno je brašno s visokim udjelom masti (14 grama masti na 1/4 šalice) i stoga sadrži puno vlage. Peciva s previše bademovog brašna često izgledaju i djeluju masno. Kako biste to izbjegli, trebate prilagoditi količinu bademovog brašna, tekućine i masti korištenih u receptu.

Evo nekoliko savjeta i trikova za pečenje s bademovim brašnom:

Dobro izmjerite

Kada ga mjerite, nemojte "nabijati" brašno u posudu. Pustite ga "da diše". Naime, previše bademovog brašna može učiniti vaše tijesto pregustim. Jednostavno zagrabite bademovo brašno iz vrećice ili staklenke u kojoj ga čuvate, a zatim nožem skinite višak s vrha.

Koristite manje brašna

Ako pretvarate recept za pšenično brašno ili brašno bez glutena u recept za bademovo brašno, trebat će vam manje bademovog brašna za svaku šalicu običnog brašna.

Za tijesto s kvascem (kruh, peciva, pizza): dodajte do 1/3 šalice bademovog brašna po šalici pšeničnog ili bezglutenskog brašna.

Za pečenje bez kvasca (kolačići, pogačice, kolači, biskviti, muffini): zamijenite 1/4 brašna (25 posto) s bademovim brašnom. Na primjer, ako recept zahtijeva 1 šalicu brašna, upotrijebite 3/4 šalice običnog brašna i 1/4 šalice bademovog brašna. Primijetit ćete da će pecivo koje sadrži čak i malo bademovog brašna dulje ostati vlažno i mekano te će imati bogatiji okus.

Čak i zamjena nekoliko žlica bezglutenskog brašna s bademovim brašnom u tijestu za kolač učinit će veliku razliku u teksturi kolača.

image
Pexels

Upotreba u kolačićima

Ne preporuča se korištenje samog bademovog brašna pri izradi kolača i kruha, jer bademovo brašno ne daje željenu laganu i prozračnu teksturu. Međutim, korištenje bademovog brašna kao jedinog brašna u kolačićima i kolačićima moglo bi funkcionirati, jer oni ne moraju biti lagani i pahuljasti. Francuski macarons su jedan kolačić napravljen isključivo od bademovog brašna i djeluje!

Koristite kao dodatak

Peciva bez glutena dobra su jer nakon jednog dana postanu suha i mrvičasta. Međutim, zamjena 1-2 žlice brašna s bademovim brašnom u receptu smanjit će brzinu sušenja tijesta bez glutena. Visok sadržaj masti u bademovom brašnu čini čuda u održavanju kolača i kruha vlažnima danima.

Dodajte vezivo

Kada pečete s bademovim brašnom, trebat će vam neka vrsta veziva - ksantan guma, guar guma ili psyllium - da biste dodali strukturu svojim pečenim proizvodima. Ova se veziva koriste u mješavinama brašna bez glutena kako bi pomogla u "povezivanju" brašna bez glutena. Čak i 1/4 žličice ksantan gume na 1 šalicu brašna može napraviti veliku razliku, iako recepti za kruh zahtijevaju otprilike 2 žličice ove gume za svaku šalicu brašna.

Smanjite vrijeme i temperaturu kuhanja

Peciva s bademovim brašnom imaju tendenciju bržeg pečenja. Ako pokušavate pretvoriti recept od pšeničnog brašna u recept s bademovim brašnom, smanjite temperaturu za 25º i kuhajte jednu četvrtinu vremena kraće (pripazite na pečenje kako ne bi zagorjelo).

Ohladite

Peciva od bademovog brašna su vlažnija i mogu se lakše raspasti nakon pečenja. Ostavite tijesto od bademovog brašna da se potpuno ohladi na limu za pečenje ili tavi prije nego što ga izvadite. To će mu dati vremena da se stvrdne dok se hladi i bit će vjerojatnije da će zadržati svoju strukturu.

image
Pexels

KOJI JE ROK TRAJANJA BADEMOVOG BRAŠNA

Bademovo brašno je sklono užegnuti brže od običnog brašna i treba ga pravilno skladištiti kako bi se moglo koristiti mjesecima nakon otvaranja. Zatvorena pakiranja bademovog brašna čuvajte u hladnjaku šest mjeseci ili u zamrzivaču do godinu dana. Ako zaboravite spremiti brašno u hladnjak ili zamrzivač, pomirišite ga prije upotrebe u receptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:53