Uvijek savršena

Volite tursku kavu, ali vam ne uspijeva kako biste željeli? Možda radite jednu od ovih grešaka

 Unsplash
Ako niste zadovoljni kakvog je okusa turska kava koju ste pripremili, obratite pažnju na ove detalje prilikom njene pripreme

Ako netko zna pripremiti dobru tursku kavu, tada su to naši susjedi. Naime, u Bosni i Hercegovini je stoljetna tradicija ispijanja ovog toplog tamnog napitka, a došla je s Istoka.

No, iako je rado piju i u našim krajevima, mnogima se često dogodi da im okus kave nije onakav kakvog priželjkuju. Stoga je važno obratiti pažnju na nekoliko detalja, piše Klix.ba. Najvažnije je, ističu, da mješavina bude kvalitetna i da se na njoj ne štedi. Također, ne treba čekati da voda proključa, prije ključanja je treba maknuti sa štednjaka. Dio vode se tada izlije u šalicu, a u ostatak se umiješa kava.

image
Unsplash/

Promiješajte je tako da nema grudica i potom vratite na štednjak. Neposredno prije ključanja kavu maknite sa štednjaka i dodajte joj vodu koju ste odlili u šalicu. Zatim ponovno vratite džezvu na štednjak i pričekajte da proključa. Prije usipanja kave u šalice, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte joj tek žličicu hladne vode. Nakon toga možete poslužiti kavu.

image
Unsplash

Najčešće greške koje kvare okus turske kave su:

• previše miješate kavu

• dopuštate da kava nekoliko puta dođe do vrha džezve tijekom kuhanja

• šećer dodajete nakon što skuhate kavu, treba ga dodati dok je voda u džezvi hladna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:40