Formula za puno vino s karakterom

Moram priznati da sam se skanjivao pisati se o vinima Ivana Čobankovića, sina bivšeg ministra poljoprivrede, u vrijeme kada mu je otac bio jedna od najvažnijih političkih figura Hrvatske, bojeći se statusa laskavca što se dodvoravanjem želi približiti moćniku. Danas, kada je bivši ministar u političkom knock outu i kada ga zbog afera nije popularno spominjati, konačno mogu reći. Ljudi, »obankovići imaju izvrsna vina!

Uhvatili se posla

Upravljanje obiteljskom vinarijom dulje je vrijeme u rukama djece. Međutim, jasno da je u formiranju podruma i vina iskustvo glavnog enologa Iločkih podruma, što je bilo zanimanje bivšeg ministra prije političkog angažmana, bilo krucijalno za današnje visoke kvalitativne domete. S takvom pozadinom, ali i iskustvom odrastanja u vinogradima, djeca Ivan, Hrvoje, a sada već i Tomislav zajednički su se uhvatili posla u vinogradu i napravili nekoliko etiketa zavidno dobre kvalitete. Graševina, silvanac zeleni i traminac danas su ravnopravni ponajboljim vinima renomiranih vinarija Podunavlja ili Kutjeva, a pinot sivi iz berbe 2008. jedno je od najboljih vina ikada u Hrvatskoj od te sorte.

Pinot sivi je sorta koja se internacionalno još nije uspjela pozicionirati. Znamo je kao bezlični talijanski pinot grigio uzgojen na vinskim prostranstvima Veneta. Potom kao slatkasti i mineralnošću bogat pinot gris kada dolazi iz Alzasa. Zatim i kao aromatično vino s pregršt voćnih aroma poput marelice kada dolazi iz Zagorja ili Međimurja.

Žućkasta boja

Međutim, pinot sivi Čobankovića je pun, snažan i karakteran s velikim potencijalom za odležavanje. Napravljen u stilu kako se inače uobičajeno radi ambiciozni chardonnay. Odležavan u hrastovim bačvicama i predviđen da traje godinama.

Radi se o vrlo bogatom, zrelom, harmoničnom i kompleksnom vinu blago pikantnog karatera. Izraženije žućkaste boje sa zelenkastim i tamnožutim refleksima. Bogata, intenzivna i vrlo postojana mirisa. Prevladavajućih orašastih nota lješnjaka pomiješanih sa zapečenom koricom kruha i zrelim voćnim notama banana i jabuka. Punoću izazvanu bogatim ekstraktom i solidno snažnim alkoholom uravnotežuje mekoća izazvana odležavanjem na kvascima. Posjeduje odlične ukupne kiseline koje cijelo vrijeme trajanja drže simpatičnu živahnu notu, a na kraju, na retrookusu dolaze do izražaja pikantni začini porijeklom iz drva te blaga i ugodna gorkastost. Sada je idealan trenutak za otvaranje ove berbe.

OSOBNA ISKAZNICA

Naziv vina Pinot sivi 2008.  Vinarija: Ivan Čobanković  Regija: Ilok, vinogorje Srijem  Tip vina:  Bijelo suho vino  Sorta: Pinot sivi  Alkohol (Vol.%): 13 %  Maloprodajna cijena: 40 kn  Ocjena: 91/100
      
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:36