ZAČIN NA VAŠ NAČIN

INTERAKTIVNI KVIZ: Odgovori na deset pitanja i saznaj koji te začin najbolje opisuje!

Povijest gastronomije uči nas kako su upravo začini preveli relativno monotonu srednjovjekovnu europsku gastronomiju u uzbudljivu dinamičnu kulinariku novoga doba.
 Getty Images/iStockphoto

Začini imaju moć sasvim obično i dosadno jelo pretvoriti u eksploziju okusa u vašim ustima! Važno je znati spojiti začine s namirnicama jer tek tada dolazi do savršenstva okusa. Začini ističu okuse koje neke namirnice već imaju u sebi te ih uravnotežuju. Kumin savršeno ljubi meso, sušene čili pahuljice su savršen način na koji možete pojačati ljutinu vašeg jela. Crni papar i crvena paprika su neizostavni, kajenski papar je pogodan za marinade, cimet voli i slana i slatka jela, a ne možete se zvati kuharom amaterom ako na svojim kuhinjskim policama ne držite curry prah, kurkumu, bosiljak i češnjak.

A large selection of commonly used Indian cooking spices in wooden trays on an old table. Spices include, chili ,cumin, tumeric, corriander, cumin, cardamon, garam masala, saffron, cinamon and star anise, poppy seed, sesame, cloves, nutmeg, black and white pepper corns, aniseed and fenugreek.
Getty Images/iStockphoto

Češnjak se ili voli ili se od njega bježi k'o vrag od tamjana. Stvar je naravno u njegovoj intenzivnoj aromi i mirisu koji neke dakle privlače, a neke tjeraju miljama daleko. Ali, tko bi mu odolio kad tako dobro ide uz puno toga. Sir i vrhnje s češnjakom - savršen spoj, umaci za tjestenine, rižota, juhe, variva, gulaši, marinade za pečenja, pečenke našpikane češnjakom i peršinom, a kad je riječ o savršenom triju: policama krumpira, špeku i češnjaku ili pečenim rogama s češnjakom, prihvaćamo svaki rizik društvenog neprihvaćanja.

Fresh and Dried Garlic on Wooden Background
Getty Images

Pesto Genovese je nezamisliv bez bosiljka, a nijedna talijanska tjestenina se neće buniti ako na nju naknadno ubacite malo ovog zelenog zlata. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i okusu. Raste u raznim dijelovima svijeta, a prvotno je uzgojen u tropskoj Aziji.

Mixed Italian Herbs Seasoning on wooden background, copy space. Dried Herbs Seasoning, healthy ingredient for cooking.
Getty Images/iStockphoto

Vjeruje se kako je kurkuma potekla iz Indije, prije 5000 godina, a dugo se koristi u kuhinji i u medicinske svrhe, kao i u tekstilnoj industriji za bojanje. Kurkuma je korijen biljke koja se naziva curcuma longa. Meso korijena je intenzivne narančaste boje koja postaje žuta kada se osuši. Radi se o začinu koji se nalazi u gotovo svakom indijskom jelu.

Turmeric powder in a wooden spoon
Getty Images/iStockphoto

Curry u prahu je britanski naziv za začin, nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Riječ "kari", od koje je nastala engleska riječ "curry", potječe iz južne Indije i općenito označava, vrlo začinjeno kuhano jelo od različitih vrsta namirnica. Međutim, na Zapadu je značenje dosta prošireno i odnosi se na bilo koji začinjeni umak, kuhan na način južnoazijske kuhinje. Koji god od ovih začina da vam je omiljen, niste pogriješili! Kako svaki od njih ima svoj karakter, otkrijte i vi koji vas najbolje opisuje, koji začin najbolje odgovara vašem karakteru!

Overhead shot of spice in spoon. Close-up shot of cooking and seasoning ingredient. It is kept on slate background.
Getty Images/iStockphoto

KVIZ: Otkrijte koji začin vas najbolje opisuje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:17