DOBRI SAVJETI SLAVICE ŠAGOLJ

KAKO ISPEĆI NAJBOLJE KRAFNE? Donosimo nekoliko jako dobrih savjeta koji će vam pomoći da vaše pokladnice budu meke i prozračne!

Sigurno ne želite dobiti tijesto puno ulja i loše arome, pa smo skupili male trikove kako napraviti savršene pokladnice
 Marko Miščević

Da bi vaš trud polučio savršen rezultat, osigurajte si dosta vremena, strpljenja i dobro zagrijanu prostoriju. Poznato je da dizana tijesta ne vole hladna mjesta, pa čak ni propuh. Namirnice potrebne za pripremu obavezno moraju biti sobne temperature. Čak se sve češće može čuti kako domaćice prije početka pripreme tijesta brašno vrlo kratko stave u pećnicu na 20°C da se lagano zagrije.

Mlijeko zagrijte da bude mlako, u njega dodajte žličicu šećera i kvasac pa pustite da se zapjeni. Kod pripreme krafni ne koristite cijela jaja, samo žumanjke jer bjelanjci u ovom slučaju tijesto čine žilavim i prečvrstim. Bjelanjke pospremite u hladnjak za neku drugu slasticu, kao što su mnogima omiljene puslice.

U veću posudu dodajte brašno, sol, žumanjke, vanilin šećer, ulje, rastopljeni maslac te kuhačom zamijesite sastojke. Dodajte zapjenjeni kvasac te sve spojite u glatku smjesu. Dodajte limunovu koricu, rum irakiju.

Alkohol se dodaje kako krafne ne bi upile višak masnoće.

Kad ste dobili fino glatko tijesto, posudu prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči volumen. Tijesto koje se dizalo dulje nego što treba ne garantira uspjeh slastice pa nemojte predugo čekati. Tijesto premijesite i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krafne ili čašom oblikujte krugove koje stavljate na drvenu podlogu. Oblikovane krafne prekrijte krpom te ostavite tijesto da se ponovno diže minimalno 15 minuta. Bitno je da se volumen ponovno udvostruči.

U novije vrijeme popularna je metoda da se formiraju kuglice čim se zamijesi tijesto te se tako izbjegne dodatno tretiranje tijesta miješanjem i valjanje valjkom. Oblikovane kuglice ostave se da se dižu, a svi mjehurići zraka koji su se stvorili u procesu dizanja tijesta doprinijet će da krafna bude prozračna i mekana. Krafne možete peći u svinjskoj masti ili ulju. Posuda za pečenje mora biti duboka s puno masnoće, tako da krafne dok ih pržite ne dodiruju dno. Ulje nikako ne smije biti prevruće jer će krafne brzo izgorjeti i ostati sirove iznutra. Dobra metoda je da drvenu kuhaču uronite u zagrijanu masnoću i ako se oko nje počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Ako ih stavite u nezagrijano ulje, osim što će upiti višak masnoće, krafne se neće baš fino dignuti čemu u početku pečenja potpomaže toplina masnoće.

Stavite po nekoliko krafni u posudu s uljem, ali tako da se ne dodiruju. Stavljajte u masnoću najprije gornju dignutu stranu krafni i obavezno posudu poklopite te pecite oko tri minute dok ne porumene. Potom ih okrenite i pecite do kraja, ali ovog puta bez poklopca. Tako ćete dobiti željenu bijelu crtu po sredini. Pečene krafne stavljajte na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Tople krafne pustite da se malo ohlade i mlake ih napunite pekmezom od marelice ili šljiva. Ljubitelji drugih okusa mogu krafne obogatiti kremom od čokolade, vanilije, kremom na bazi kave, orašastih plodova ili voća. Obilno ih posipajte šećerom u prahu i bez imalo grižnje savjesti uživajte u ovim ukusnim slasticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:57