Kičasti koktel za mimoze i curice

Blagdani su kič, kažu svi. Dobro, ne baš sami blagdani, ali sav folklor koji ih prati. Kič su kuglice i lampice, plastični borovi, vjenčići na vratima, svima Mariah Carey para uši, zbog Chevy Chasea im krvare oči, a Nova godina je još jedan potpuno nebitan dan u godini koji odjednom nitko ne bi obilježavao. Ili će ga obilježiti, onako, malo. Kao da nije ništa. Pa pričati kako nisu nigdje bili i nisu ništa radili jer je to valjda intelektualno.

E, pa, bollocks.

Budući da ni ove godine nisam imala namjeru voditi besmislenu borbu protiv navodnog neukusa, već sam početkom prosinca natakarila svoj “Let it snow” vjenčić sa snjegovićem na vrata, po proceduri sam okitila plastičnjaka na Badnjak i usput se izubijala u francuskoj i kolačima. Oh, ah, i francuska je valjda kič. Žao mi je samo što sam zamatanje poklona prepustila Onom mom, ne zato što to nije dobro odradio, zamotao ih je herojski, ali obožavam izreckati hrpu komadića selotejpa i zalijepiti ih na rub stola pa onda tog istog Onog mog zvati da mi drži prst na čvoriću mašnice. Ali nema veze, dogodine. Božić uspješan, sad mi je još samo ostalo zakičastiti Novu godinu. Pjenušavi koktel čini mi se kao ispravan put. Našla sam dva favorita, jedan s đumbirom, drugi s nekoliko vrsta citrusa. Pitala sam Vesnu koji bi radije pila. Odgovorila mi je “kaj je to, jel to neš za curice?” Curice, ma nemoj. Evo ti sad ovaj s đumbirom i citrusom. Kumkvatom, preciznije.

Mimoza je nešto kao koktel koji se sastoji od šampanjca ili pjenušavog vina te soka nekog citrusa, uglavnom je riječ o naranči. Ovaj s kumkvatom, ali i đumbirom koji sam pronašla na A cozy kitchen blogu odmah mi se dopao. Volim jedno, volim drugo, možda uspijem prikriti okus nekog bezveznog šampanjca koji sam kupila na benzinskoj za ovu probu. Iznimno uspješno, moram vam reći. I pustite me na miru. Želim svoj kič. I svoj kičasti koktel. Želim biti mimoza bar tih par dana u godini.

Đumbir i kumkvat u šampanjcu

Sirup od đumbira • 120 g đumbira • šalica smeđeg šećera • šalica vode

Naribajte đumbir pa ga u lončiću zagrijte zajedno s vodom i šećerom. Kad provri, miješajte dok se šećer ne rastopi i kuhajte na laganoj vatri još 30-ak minuta. Procijedite kroz sitno sito i pustite da se sirup ohladi.

Za jednu mimozu:

• 1 dcl ohlađenog šampanjca • 4 žličice sirupa od đumbira • pola žličice soka od kumkvata (cca 20 kumkvata na bocu šampanjca, idealno iz sokovnika, ali možete ih i cijediti)

Sve ulijte u čašu i promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:59