LJUDSKO SRCE JE ZA MENE TAJNA

KNJIŽEVNO NASLJEĐE ANTHONYJA BOURDAINA: Život slavnog chefa i autora ispisan u trinaest knjiga!

Anthony Bourdain, chef, autor brojnih knjiga i zaštitno lice serije "Parts unknown" umro je u 61. godini.
 Anthony Bourdain Pasrts Unknown Facebook page

Britak i provokativan izraz, hedonizam u svom punom značenju i život satkan od dobrih okusa, uz rušenje paradigme da dobro mora biti skupo, samo su neke od Bourdainovih karakteristika. Od čovjeka koji je razdrmao mnoge ustaljene norme sada se opraštaju njegovi kolege iz cijelog svijeta, ali i milijuni ljudi koji su uživali gledajući njegove emisije. I pak, on je osim televizijske zvijezde bio i autor, a mi vam donosimo pregled njegovih 13 književnih djela koja je za života objavio.

''Bone in the throat'', New York Villard Books, 1995.

Bourdainova prva knjiga, napisana dok je bio duboko u rovovima njujorških kuhinja. ''Bone in the throat'' je satiričan kriminalistički roman s autobiografskim momentima. Protagonist Tommy je sous chef u restoranu Soho, a radi za chefa koji je ovisan o heroinu. Radnja se zapliće kada Tommy biva povezan s mafijaškim ubojstvom i upleten u FBI-evu istragu.

''Gone bamboo'', New York Villard Books, 1997.

Prije nego je stekao slavu i bogatstvo, Bourdain je jutra provodio pišući špijunske romane, a ovo je njegov drugi po redu. Henry, ubojica, i njegova žena Frances su umirovljeni na Karibima, ali se ponovno vrate u špijunski svijet nakon što moćni mafijaš naruši njihovu idilu.

''Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly'', New York: Bloomsbury, 2000.

Knjiga kojom je Bourdain osvojio svijet. Ubrzo nakon što je objavljena, postala je svojevrsna Biblija svim chefovima koji su ju pročitali. Radi se o memoarima u kojima Bourdain objašnjava život chefova iza kulisa i što je sve potrebno kako bi jedan restoran funkcionirao. Također, opisuje svoju borbu s demonima i žaljenje što je navijao za održavanje ''bro'' kulture u kuhinji koja je bila usmjerena na držanje žena podalje od kuhinje.

''Typhoid Mary: An Urban Historical'', New York, Bloomsbury USA, 2001.

Typhoid Mary je izvrsna monografija o djevojci u nevolji. Radi se o Mary Mallon koja boluje od groznice u New Yorku s prijelaza s 19. na 20. stoljeće. Bourdain ju zamišlja kao kućanicu i radnicu u restoranu koja nesvjesno prenosi svoju bolest posvuda.

''A cook's tour: In search of the perfect meal'', New York, Bloomsbury USA, 2001.

Knjiga nastala po uzoru na tv emisiju čiji je domaćin bio upravo Bourdain. Knjiga prati sva njegova putovanja u tom periodu, od trenutka kada je jeo zmijska srca u Saigonu, jeo s ruskim gangsterima...

''The Bobby Gold stories'', Bloomsbury USA, 2003.

Ovo je Bourdainov treći i najromantičniji roman. Protagonist je bivši zatvorenik koji se počne baviti ugostiteljstvom te se zaljubljuje u Nikki, kuharicu koja je ''izvan njegove lige''.

''Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook'', New York Bloomsbury, 2004.

Nakon 25 godina poslovanja, restoran Les Halles u New Yorku proglasio je stečaj i zatvorio se 2016. godine. Bourdain je izvjesno vrijeme bio glavni chef Les Hallesa. Radi se o njegovoj prvoj kuharici koja donosi pregled najboljih francuskih klasika poput rebarca, fois grasa, puževa...

''The nasty bits'', New York, Bloomsbury, 2006.

Ova Bourdainova zbirka kratkih priča obuhvaća različite segmente života, poput lokacija na kojima možete probati najbolju hranu, fast food lanaca, vegana i komletnog industrijskog segmenta hrane. Cijelo je poglavlje posvetio onome što smatra najvažnijim u kuhinji, a to je perilica suđa. U ovoj knjizi također govori o svojoj borbi s demonima te objašnjava kakvu je grižnju savjest osjećao nakon što je kuhao jastoge žive.

''No reservations: Around the world on empty stomach'', New York, Bloomsbury, 2007.

Vjerojatno njegova najpoznatija emisija, koja prati Bourdaina dok isprobava hranu, istražuje ljude i kulturu različitih zemalja svijeta, pretočena u knjigu.

''Medium Raw: A bloody Valentine to the world od food and the people who cook'', New York Ecco/HarperCollins, 2010.

Knjiga u kojoj piše o najpoznatijim imenima iz svijeta hrane, poput Davida Changa i Alice Waters te postaje svjesniji svog mjesta u svijetu, svog utjecaja na svijet hrane te svoje smrtnosti.

''Get Jiro!'', DC Comics, 2012.

Bourdain je bio velik obožavatelj stripova. 2012. godine je, zajedno s Joelom Roseom i ilustratorom Langdonom Fossom objavio strip koji prati sushi kuhara Jiroa koji mrzi kad mu gosti naručuju ''California rolls'' (jer se one ne smatraju pravim sushijem) te upoznaje cheficu Rose koja je ubila kolegu jer je koristio rajčice izvan sezone. Tipično za Bourdaina koji je želio širiti modernu ''food'' kulturu.

''Get Jiro! Blood and sushi'', DC Comics, 2015.

Ovim se stripom vratio u prošlost, kad je sushi chef Jiro u pitanju. Opisuje njegov život kao tinejđera koji se zaljubio u kuhanje te dok je radio za svog oca koji je bio član Yakuza.

''Appetites'', New York, Ecco/HarperCollins, 2016.

Do 2016. godine, Bourdain je znao da zapravo više nije chef, u pravom smislu te riječi. Ali nakon što je s 50. godina dobio kćer - koja je u vrijeme kad je knjiga objavljena imala devet godina, našao je svoj put natrag u kuhinju. Ova je knjiga zapravo skup recepata koje je on volio kuhati za svoju obitelj, kćer i prijatelje. Većina recepata je jako jednostavna, ali ne postoji nijedan recept za desert. Jednostavno, nije volio desert. U uvodu navodi kako je imao ''čudnu'' obitelj, da je osjetio olakšanje kad je posato otac s 50. godina te zaključuje s rečenicom: ''Ljudsko srce bilo je - i ostaje - tajna za mene.''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:46