Kozlovićevo novo ljetno osvježenje

Ljetne vreline su definitivno stigle. A s njima i prva iz serijala dosjetljivih reakcija vinara kako ih učiniti ugodnim. Novo vino promišljenih Kozlovića upravo je to, izvanredno ljetno osvježenje.

Selekcijom svježijih malvazija iz prošlogodišnje berbe, te dodatkom manje količine muškata i sauvignona dobiveno je lepršavo i osvježavajuće vino, čiji miris odiše svježinom i koje po svojim svojstvima odgovara tipičnom aperitivu, vinu uoči ručka ili vinu koje se služi uz predjela.

Domaći igrač

Radi se zapravo o deficitarnoj skupini među hrvatskim vinima. Favoriti tog stila trebali bi biti Međimurci i Zagorci kojima priroda nudi takav stil na dlanu, no u njihovim se sauvignonima i silvancima često nađu veći ili manji sladori što čini vina slatkastima i eliminira ih iz skupine.

Valle je domaći igrač koji je aromom dostojan najpoznatijih sauvignona Loire ili Novog Zelanda, živahnošću i lepršavošću austrijskih veltlinaca ili južnoafričkih chenina, ali istovremeno ih gotovo sve nadmašuje strukturom i postojanošću.

Ozbiljno vino

Bistre je žućkaste boje s brojnim refleksima zelenkaste. Intenzivna i atraktivna mirisa u kojem se dominantne svježe travnate arome isprepleću s voćnim notama citrusa i jabuke, te s nježnim cvjetnim primjesama. Okus je lagan i iznimno osvježavajući. Dobro uravnotežene kiseline u suglasju s umjerenim alkoholom i srednjim tijelom daju osjećaj svježine i lakoće, dok mu mineralnost i intenzitet sredine okusa te slankastost samog završetka daju postojanost i strukturu koja jasno daje do znanja da se radi o ozbiljnom vinu. Sam završetak, to jest retrookus, obilježava citrusna voćnost isprepletena s nježnom i ugodnom gorkastošću.

Ovaj tip vina svaki bi wine bar tijekom ljeta trebao imati u ponudi na čaše, a restorani tijekom cijele godine nudeći ga kao prvo vino u slijedu. Temperatura serviranja ne veća od 10 stupnjeva. »ak se i stupanj-dva niže tolerira, jer se pri visokim vanjskim temperaturama vino u čaši brzo ugrijava.

OSOBNA ISKAZNICA

Naziv vina: Valle blanc 2011.  Vinarija: Kozlović  Regija: Istra  Tip vina: Bijelo suho vino  Sorta: Malvazija, muškat momjanski, sauvignon  Alkohol (Vol.%): 12,5%  Datum kušanja: 20. 6. 2012.  Maloprodajna cijena: 60 kn  Ocjena: 87/100
      
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:59