Krema od lješnjaka/Hazelnut cream

ENGLISH VERSION BELOW

Ovaj mjesec istražujemo Majin blog , i za početak sam izabrala ovu kremu od lješnjaka . Lješnjake kao i sve orašaste plodove jako volim, tako da sam znala da će mi se ova krema svidjeti. Ja sam isto smanjila količinu mlijeka, i to poprilično, jer nisam imala ideju kako da poslije upotrijebim takvu rijetku kremu, a sa gušćom kremom se može puno toga. Sve je teklo po planu, osim što ju nisam blendala jer su mi lješnjaci bili fino samljeveni, pa sam ju samo procijedila kroz cjediljku. Okus je bio fantastičan, jedino što ću drugi put smanjiti količinu šećera, jer na takvu malu količinu mlijeka nije potrebno toliko šećera, dovoljno je slatka sama po sebi od čokolade. U svakom slučaju, odličan recept i odlična krema, i čekam duet:))
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g šećera
200 g bijele čokolade
200 g preprženih lješnjaka
50 – 250 ml dugotrajnog mlijeka

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, u pleh poslažite lješnjake u jednom sloju i pecite ih cca 15 minuta, dok ljuskice ne potamne. Stavite ih u kuhinjsku krpu, zamotajte ju i trljajte ih dok se veći dio ljuske ne skine. Ostakak ljuske očistite i lješnjake sitno sameljite u multipraktiku.

Slatko vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati. Kad se šećer rastopi smanjite vatru pa dodajte čokoladu i miješajte dok ne rastopi. Dodajte mljevene lješnjake i na slaboj vatri kuhajte stalno miješajući dok smjesa ne postane gusta. Maknite s vatre i dodajte mlijeka po potrebi, do željene gustoće. Kad se malo ohladi prebacite u multipraktik i izmiksajte dok se ne izgube mrvice lješnjaka i krema postane glatka. Ako u kremi ima ljuskica od lješnjaka, procijedite ju.

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

HAZELNUT CREAM ( origin recipe )
500 ml whipping cream (unwhipped)
200 g sugar
200 g white chocolate
200 g toasted hazelnuts, finely ground
50-250 ml long life milk
Preheat oven to 200 C. Place hazelnuts in a single layer on a shallow baking pan. Toast until the skins are almost black, about 15 minutes. Wrap hot hazelnuts in a clean kitchen towel, and rub until most of the skin have come off. Process nuts in the bowl of a food processor.

Boil the whipping cream and sugar, in a medium bowl over the low heat, until the sugar disolves.
Add white chocolate, stir until the chocolate is melted. Add hazelnuts, stir and cook over the low heat until the mixture is thick and creamy. Remove from the heat, add milk until you find your desired consistency, cool and process again till smooth and creamy. Strain the mixture.

Note: I added only 50 ml milk, because I wanted to have creamy spread consistency.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 18:28