Macarons



English version below

Prošao je popriličan broj dana od mog zadnjeg posta, a razlog tome je između svega ostalog i lijenost koja je odigrala i najveću ulogu:), a onda sve ostalo. Sad je stvarno krajnje vrijeme da se malo pokrenem, jer receptići stoje i ne žele se sami napisati….joj, kad bi se barem sami napisali:)

Ovi mali ljepotani su mi zapeli za oko čim sam ih ugledala po drugim blogovima, a i oduzimali dah po slastičarnicama Francuske i Belgije, što izgledom, što cijenom koja je vrtoglavo visoka. Kad sam ih napravila, cijena mi se već činila malo razumljivija:)) Oduševljavaju svojim izgledom i okusom, raznim kombinacijama boja i kremica i od tada bi ih radila svaki dan.

Moram priznati da sam bila malo skeptična, nisam se nadala da će mi uspjeti iz prvog pokušaja, ali dobro sam proučila fantastičan blog Tartalette koja je prava riznica savjeta što se tiče Macaronsa i dobro naoružana savjetima krenula na svoje prve Macaronse. Jako su mi dobro došli i Monikini savjeti , i odmah sam je se sjetila kako je napisala da nije bilo većeg zadovoljstva nego kad ih je vidjela kako rastu u pećnici. A tu su i predivni Macaronsi sa bloga Da mi je nesto slatko .

Upravo tako sam se i ja osjećala, sreći nije bilo kraja, euforija na sve strane….neke sitnice tako razvesele čovjeka…nevjerojatno…pogotovo i zato jer niti jedan macarons nije završio u smeću, dakle svi do zadnjega su uspjeli, čak nisam imala problema niti s odljepljivanjem s pek papira, kad su se malo ohladili samo sam ih podigla.

Vrlo je važno držati se se svih tzv. pravila, dakle jaja moraju odstajati 24 sata prije upotrebe, dakle odvojite ih od žumanjaka i pospremite u posudicu s poklopcem. Bademi moraju biti jako fino samljeveni, a šećer u prahu dobro prosijan. Bjelanjke ne smijete jako izmiksati, dakle smjesa ne smije biti prečvrsta, kristal šećer se dodaje postepeno, a smjesu sa šećerom u prahu i bademima sam dodala odjednom i jakim pokretima ruke miješala smjesu da razbijem mjehuriće zraka, zatim sam lagano miješala da dobijem kompaktnu smjesu koja izgleda kao lava. Na kraju, ako želite doda se boja, ja sam u ovom slučaju dodala malo manje od velike žlice crvene boje. Kad ih stavite na pek papir, obavezno ih ostavite da odstoje sat vremena i zatim ih pecite 15 do 20 minuta. Kad se ohlade, punite ih kremom po želji.

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
I was very lazy last couple of months, there is no excuse:) but now it`s really time do do something on this blog. I wish that these recipes could write themselves:)
These beautiful, cute and gorgeus macarons took my breath away when I saw them on other blogs, especially in patisseries all over the France and Belgium. Price for one kilo is very, very high, but when I made them, I realized why You can colour them, you can fill them with your favourite cream, they can be very nice gift.
I was afraid that I`m gonna fail the first time, but I found all information I needed on beautiful blog Tartalette . There you can find everything you need and all kinds of macarons.
Monika`s post on blog Sweet Sensation is also full of excellent advises, so is Da mi je nesto slatko .
Oh, how happy I was, when I saw how perfect they were…There were absolutely no problems in preparations, each of them was perfect, I had no problem with sticking, no problems with batch…
For perfect macarons is very important to separate egg whites 24 hours before preparation and keep them at room temperature, and do not overbeat the meringue. Almonds must be finely chopped, sift powder sugar twice if needed. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that flows like lava. If you wish, mix some colour in batter, let them stand for one hour and bake them for 15-20 minutes, let them cool and fill with cream.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 02:00