SPONZORIRANI ČLANAK

CROSTATA: Poznati kolač koji je baš uvijek u trendu, a jednostavno ga je napraviti!

Evo recepta uz koji ćete, dok kažete “keks”, stići do Italije.

Voćni tart, poznat kao crostata, jedan je od klasika čije varijante možemo pronaći širom svijeta, a čiju podlogu čini upravo tijesto slično keksu. Jednostavna, prhka korica koja miriše na vaniliju, koricu limuna i maslac, osnova je deserta u kojem možete uživati tijekom čitavog dana, najbolje uz šalicu čaja ili kave.

Iako su varijante crostate s čokoladom, slastičarskom kremom ili ricottom dosta popularne, mi smo se držali originalnog recepta koji podrazumijeva voćni namaz. A kako smo navikli da u Italiji sve ima tradiciju, ni ovo nije iznimka. Legenda kaže da je prvobitna varijanta prhkog tijesta nastala u Veneciji prije više od 1000 godina, odnosno u vrijeme kada je se s Istoka počeo uvoziti i koristiti šećer u Europi, i od tada je neizostavni dio talijanske kuhinje.

Koliko je crostata omiljena na Apeninskom poluotoku govori činjenica da je u Italiji standardni dio svih blagdanskih trpeza, a često se jede i za doručak. Prhka podloga s osvježavajućim punjenjem od voćnog namaza čini ovaj tart slatkim baš koliko treba, a mreža od tijesta, po kome je dobio ime, čine ga jako elegantnim, baš kao što očekujemo od pravog Talijana.

“Manje je više” definitivno stoji kada je crostata u pitanju, a vama preostaje samo da uzmete nož i vilicu i uživate u čuvenom talijanskom klasiku!

Sastojci za tart:

300g brašna + 100g za posipanje
100g šećera
100g maslaca + 20g za premazivanje
2 jaja
1 vanilin šećer
korica 1 limuna
Malo soli
1 teglica voćnog namaza od meda i marelica za punjenje

Priprema:

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi oko sat vremena kako bi omekšao. Umijesite tijesto od svih sastojaka osim voćnog namaza i napravite loptu. Tijesto nema potrebe dugo mijesiti, potrebno je samo da se sjedine sastojci. Ako se mrvi, dodajte malo vode. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Petinu tijesta odvojite za “mrežu”. Ostatak tijesta razvijte u krug promjera 30cm i prebacite u kalup za pečenje. Izbockajte dno vilicom, premažite ga voćnim namazom s medom i marelicama, a od preostalog tijesta napravite trake i složite po vrhu tako da izgledaju kao mreža.

Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:16