SPONZORIRANI ČLANAK

CROSTATA: Poznati kolač koji je baš uvijek u trendu, a jednostavno ga je napraviti!

Evo recepta uz koji ćete, dok kažete “keks”, stići do Italije.
Evo recepta uz koji ćete, dok kažete “keks”, stići do Italije.

Voćni tart, poznat kao crostata, jedan je od klasika čije varijante možemo pronaći širom svijeta, a čiju podlogu čini upravo tijesto slično keksu. Jednostavna, prhka korica koja miriše na vaniliju, koricu limuna i maslac, osnova je deserta u kojem možete uživati tijekom čitavog dana, najbolje uz šalicu čaja ili kave.

Iako su varijante crostate s čokoladom, slastičarskom kremom ili ricottom dosta popularne, mi smo se držali originalnog recepta koji podrazumijeva voćni namaz. A kako smo navikli da u Italiji sve ima tradiciju, ni ovo nije iznimka. Legenda kaže da je prvobitna varijanta prhkog tijesta nastala u Veneciji prije više od 1000 godina, odnosno u vrijeme kada je se s Istoka počeo uvoziti i koristiti šećer u Europi, i od tada je neizostavni dio talijanske kuhinje.

Koliko je crostata omiljena na Apeninskom poluotoku govori činjenica da je u Italiji standardni dio svih blagdanskih trpeza, a često se jede i za doručak. Prhka podloga s osvježavajućim punjenjem od voćnog namaza čini ovaj tart slatkim baš koliko treba, a mreža od tijesta, po kome je dobio ime, čine ga jako elegantnim, baš kao što očekujemo od pravog Talijana.

“Manje je više” definitivno stoji kada je crostata u pitanju, a vama preostaje samo da uzmete nož i vilicu i uživate u čuvenom talijanskom klasiku!

Sastojci za tart:

300g brašna + 100g za posipanje
100g šećera
100g maslaca + 20g za premazivanje
2 jaja
1 vanilin šećer
korica 1 limuna
Malo soli
1 teglica voćnog namaza od meda i marelica za punjenje

Priprema:

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi oko sat vremena kako bi omekšao. Umijesite tijesto od svih sastojaka osim voćnog namaza i napravite loptu. Tijesto nema potrebe dugo mijesiti, potrebno je samo da se sjedine sastojci. Ako se mrvi, dodajte malo vode. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Petinu tijesta odvojite za “mrežu”. Ostatak tijesta razvijte u krug promjera 30cm i prebacite u kalup za pečenje. Izbockajte dno vilicom, premažite ga voćnim namazom s medom i marelicama, a od preostalog tijesta napravite trake i složite po vrhu tako da izgledaju kao mreža.

Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 06:30