DOŽIVI DOMAĆE

Koliko poznajete ruralnu Hrvatsku? Donosimo adrese na kojima sjajno spremaju domaću kuhinju

Iskoristite lijepo vrijeme i bacite se na upoznavanje skrivenih bisera gdje se odlično jede

Na tren zaboravite na excel tablice, rokove na poslu, stresan početak školske godine i koronavirus. Ako ste u mogućnosti taj tren može potrajati i danima, a posebno će vam to poći za rukom ako pođete na put. Ne trebate tražiti atraktivne i zanimljive lokacije van naše zemlje jer smo sigurni kako će lokacije i adrese koje ćemo vam otkriti u nastavku staviti osmjeh na lice.

Ako ste ljubitelj, moćnih i pikantnih okusa, trebali biste se zaputiti u Baranju. Ondje naravno, ne možete propustiti dobar fiš. Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu i zato se nakon dobrog fiša obavezno pobrinite za vinsku pratnju. Ako ste od bijelog vina, najbolje je sljubiti čašu dobre graševine, a ljubitelji crvenog vina doći će na svoje uz čašu Cuvéea. Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika. Obično se radi od šarana ili štuke, ali svakako možete dodati i koju babušku koja će dodatno pridonijeti slatkoći. Fiš nikad nemojte miješati jer će vam se riba u tom slučaju raspasti i zato kotlić treba samo lagano protresti ili “zavrtjeti” (baš kao kod pripreme brudeta). Što se tiče tijesta, najbolji su domaći rezanci.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Uputite li se iz Osijeka prema Vardarcu u Baranji, bit će vam potrebno samo jedno skretanje na kružnom toku u Bilju i samo nekoliko minuta da stignete do popularnog restorana Citadela. Ovdje možete birati želite li fiš samo od šarana ili od više vrsta ribe, biste li radije da bude blag, srednje ljut ili doista šarf te smeta li vam ako u svom kotliću pronađete riblje glave i rep. Fiš se služi u kotliću, a miris i prekrasna crvena boja odmah će vas osvojiti!

Kako biste u potpunosti doživjeli Baranju, ne možete se kući vratiti bez poklona. Mi naravno, najviše volimo poklone crvene boje i to u obliku kulena. Postoje dva glavna tipa kulena i to slavonski i baranjski, a razlikuju se jer Baranjci osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike te soli, stavljaju i papar, i to bijeli. Za proizvodnju kulena koriste 90% mesa prve kategorije - but, kare i lungić, a 10% je kvalitetne masnoće, odnosno tvrde leđne slanine, i to od svinja produljena tova, od 160 do 170 kg, jer što su deblje, smanjuje se kakvoća mesa. Naravno, receptura i metoda je koliko postoji i kuća, a da ne lutate možete ga probati u Baranjskoj kući!

Posebna napomena foodie putnicima: istraživanje rurlalne Hrvatske daleko je uspješnije ako uz sebe imate i kutijicu dobrih čvaraka, a koje sve lokacije ne smijete propustiti pogledajte u video prilogu koji slijedi:

Naravno, prvom sljedećom prilikom tražit ćete slobodno vrijeme u svojim kalendarima kako biste ih ponovno mogli posjetiti.
Nastavljamo s istarskim nezaobilaznim stanicama. Jedna od provjerenih lokacija je konoba Alla Beccaccia u blizini Fažane. Lov je nedjeljivi dio ove istarske konobe, jer su vlasnici, obitelj Radolovići, generacijama lovci. Veliki otvoreni kamin dominira salom, pa je ambijent ugrijan otvorenom vatrom topao, temperaturom i atmosferom. Svakako iskoristite lijepo vrijeme za izlet u Istru, a ako tražite konobu s domaćim jelima koje obitelj Radolović sprema, Alla Beccaccia je mjesto za vas. Osim toga imaju prelijepu veliku terasu i ograđen prostor u zelenilu gdje se djeca mogu igrati. Ne propustite njihove domaće pašte, pršut i mineštrine, tradicionalne kobasice i salamu od boškarina, a uz divljač obavezno kušajte šljuku koja je specijalitet kuće ali imajte na umu da se unaprijed naručuje.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Znate li da se u Hrvatskoj njeguje više od 130 autohtonih vinskih sorti i da se vino kod nas uzgaja od rimskih vremena? Na najprestižnijim svjetskim natjecanjima vinara hrvatski vinari postižu vrhunske rezultate. A znate li koje se hrvatsko vino pilo na krunidbi britanske kraljice Elizabete II. 1953. i na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle? Ne znate? Nije problem, istražite kod nas! Uz izvrsna vina i pjenušce, svakako kušajte i naše domaće sokove, rakije i likere od lokalnog voća koji krijepe tijelo, ali i dušu.

Pogotovo ako ste u Istri dobrih vina vam neće nedostajati, ali pomalo neotkriven biser krije se u Moslavini. Točnije kraj Ivanić Grada. Naime, vinarija Voštinić Klasnić prema sudu brojnih vinskih kritičara radi najbolji škrlet u Hrvatskoj. Škrlet je doista unikatna sorta koja raste na području Moslavine i Pokuplja, a ima ga sve do Vukomeričkih gorica i nešto u dijelu Prigorja. Riječ je o sorti otpornoj sorti na bolesti i vremenske neprilike, ali prilično ćudljivoj. Zbog neredovite rodnosti slabije je oplodnje i sklon osipanju cvata i rehuljanju grozda, pa je zbog toga preporučljivo pinciranje prije cvatnje čime se prinos može povećati od 10 do 30 posto bez značajnog utjecaja na kakvoću. Zato ovdje nema prepisivanja. Na manje od sat vremena vožnje iz Zagreba, možete zaviriti u podrum vinarije Voštinić Klasnić, ispijati njihova sjajna vina s pogledom na vinograd, a šapnut ćemo vam i kako su upravo sada vinogradi najljepši. U tijeku je berba pa okupani suncem još se mogu vidjeti bogati grozdovi na trsovima.

U blizini se nalazi Seoski turizam Kezele. Ondje je posebno lijepo otići s djecom jer imaju veliku zelenu površinu. Što se tiče hrane, neće vam ponuditi ništa u čemu obitelj Kezele i sama ne uživa. Većina namirnica stiže sa samog imanja ili okolnih gospodarstava. Uzgajaju svoje ovce, koze, crne svinje, zečeve, kokice, guske i patke, a osim kruha i gibanica, peku i svoje pekmeze, rakije, kuhaju likere, spremaju zimnicu, dime kobasice, špek i šunke. Na par hektara nekoliko je drvenih kuća, starih stotinjak godina, u kojima se može prespavati, ali i pogledati etno zbirka, kupiti originalni suvenir, jahati plemenite hrvatske posavce i nadasve uživati u čistom zraku, domaćoj hrani i moslavačkom vinu. Osnovni dojam koji će vas odmah obuzeti jest seoska autentičnost, od arhitekture kuća do otvorenih ognjišta u dvorištu.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Ostajemo na temi dobre spize i ako vas put nanese na jug, red je znati gdje možete pojesti dobar neretvanski brudet. Tražite li „onaj pravi“ recept pripremite se na dugotrajno zapisivanje, jer u svakoj kući će vam reći kako je baš njihov originalan i treba se kuhati tako. Kad se umorite od potrage tada bi vam mogla koristiti adresa Splitska ulica 1 u Metkoviću gdje se nalazi Konoba Lanterna. Tamo služe čudesan neretvanski brudet! Njihov brudet nije pretjerano ljut pa osjetite i žabe i jegulju u punoj slasti!

image
Denis Jerković/Cropix
Denis Jerković/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:14