OTIĆI NE SMIJU, A DA NE KUŠAJU!

OD DUBROVAČKE ROŽATE DO ZAGORSKIH ŠTRUKLI: Hrvatska jela koja bi trebali kušati i stranci!

Teško je iz bogate hrvatske gastronomske ponude izdvojiti nekoliko jela koja biste preporučili strancima, ali neka se ipak nameću na prvu!
 Getty Images/iStockphoto

Jadranska je obala ono što stranci najčešće zamišljaju i pohode. Otići ne smiju, a da ne kušaju slavnu hobotnicu ispod peke i zaslade ručak slasnom rožatom, stigli do Dubrovnika ili ne.

Preparing and Cooking of octopus and chicken in traditional Balkan CroatianGreek Mediterranean meal Peka in metal pots called sac sach or sache or a lid. Traditional roast of octopus and chicken with potatoes onions garlic tomato and spices.  Fireplace with open fire and burning coals.
Getty Images/iStockphoto

Jota se u raznim varijantama pravi u brojnim zemljama Europe, a u Hrvatskoj svaka regija ima svoju verziju tog jela od kiseloga kupusa, graha, suhog mesa i krumpira. U nas je najpoznatija istarska jota, koja uz obilje češnjaka svakog ljeta šarmira tone Talijana, unatoč tome što je zimsko jelo.

Fresh cabbage stew with potatoes, meat and beans close up
Getty Images/iStockphoto

U gorskim krajevima Hrvatske bogatstvo divljači i gljiva u ukusnim gulašima s krumpirom oduševit će i one koji ne vole planinariti.

Beef Bourguignon with Mushrooms, Onions and Fresh Herbs- Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images

Glavni grad nudi jela iz cijele zemlje, no samo je jedan zagrebački odrezak. Panirano teleće meso obavijeno oko šunke i sira lokalni je specijalitet nastao pod utjecajem austrijske i srpske kuhinje, a zagrebački se tradicionalno poslužuje s rizi-bizijem, ponekad i s krumpir-salatom.

schnitzel on cooking pan, top view
Getty Images/iStockphoto

Priprema zagorskih štrukli od vučenog tijesta jedno je od najvećih umijeća hrvatske kuhinje. Štrukli punjeni sirom prave se u slatkim i slanim varijantama, a sve su izvrsne. Zagorci će ih najradije jesti u juhi, dok će većina restorana ponuditi kuhane i prelivene kiselim vrhnjem i prezlama ili zapečene u pećnici, omotane špekom. Čobanac je kralj među jelima istočne Hrvatske: svinjetina, teletina i divljač u kotliću punom okusa nad živom vatrom. No ovaj kraj obiluje i ribljim jelima iako nije na Mediteranu. Šaran na rašljama, dimljeni amur uz krumpir-salatu ili fiš izvrstan su izbor i za strance i za domaće koji se odluče istražiti Slavoniju i Baranju.

Carp in wooden fork,traditional cuisine of Baranja(saran u rasljama)
Getty Images/iStockphoto

Uživajte u brojnim jelima hrvatske regionalne kuhinje, a inspiraciju potražite i u novim receptima na pakiranjima Brzo & Fino umaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:25