Parfe tortica od vanilije

Ova tortica je kao i sve ostale moje tortice, jednostavna, lagana i osvježavajuća. Miris i okus vanilije obožavam i savršeno se uklopio u podlogu od keksića i u kremu od slatkog vrhnja. Brzo je gotova, jedino bi bilo poželjno da prenoći u hladnjaku, pa je najbolje napraviti ju navečer. Potrebno Vam je slijedeće:



Podloga

200 g svjetlih keksića

50 g otopljenog maslaca
Krema

2 dl mlijeka

1 štapić vanilije

450 ml slatkog vrhnja za šlag

50 g šećera u prahu

2 vanilin šećera

2 šlag fixa ukoliko je potrebno, zavisi od vrhnja

2 vrećice želatine

po želji još 100 g naribane bijele čokolade


Mlijeko prokuhajte sa štapićem vanilije, kad zakuha maknite sa vatre, poklopite i ostavite 15 tak minuta zaklopljeno. Procijedite ga i ostavite da se ohladi.

U multipraktiku sameljite keksiće, pa im dodajte otopljeni maslac, sve dobro sjedinite i malo višeod pola smjese utapkajte rukama na dno kalupa. Ja sam samo prsten od kalupa stavila na tanjur, dakle bez dna i stavila smrvljene keksiće. Koristila sam kalup promjera 20 cm, naravno može bilo koji kalup, torta će onda biti niža, tako da možete povećati smjesu kreme i keksića, a i ne morate.

Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i na kraju dodajte šećer u prahu.

Želatinu lagano zagrijte da se rastopi pa ju umiješajte u mlijeko koje se ohladilo. U istučeni šlag polako ulijevajte mlijeko, cijelo vrijeme lagano miksajući dok smjesa ne bude jednolična.
Po želji možete dodatno umiješati 100 g bijele čokolade, sitno naribane.
Pažljivo i polako iskrenite kremu na sloj keksića kako se ne bi napravila rupa na podlozi ili da se keksići ne promiješaju s kremom. Posipajte ostatkom smrvljenih keksića po površini i stavite u hladnjak preko noći. Idući dan pređite oštrim nožem oko ruba kalupa, skinite prsten i poslužite.

Bijelu čokoladu možete, a i ne morate staviti, ja sam radila jednu sa čokoladom i jednu bez, i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja, tako da niti u jednom slučaju nećete pogriješiti. Torticu možete raditi i u pravokutno plehu kao kolač, i poslužiti sa svježim voćem.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2025 00:56