Plavac mali zakoračio je u novu eru

Sjajno i karakterno vino s kojim je plavac mali kao sorta zakoračio u novu eru. U eru čistih, finih, sortnih i karakternih vina s potencijalom za odležavanje.

U Portugalu postoji grupa modernih vinara s vinima beskompromisne kvalitete, koji otprije pet, šest godina nastupaju zajedno na tržištu pod nazivom Douro Boys. Grupa je to koja se zasitila dugogodišnjeg imidža vječnih oscilacija u kvaliteti sa sitnijim ili krupnijim manama koje su generalno pratile crna suha vina regije Douro, odakle dolazi i poznati slatki Porto. Douro Boys su danas traženi širom svijeta, a status portugalskih crnjaka stubokom su izmijenili u onaj pouzdanih i finih vina najviše kvalitete.

Međunarodna pažnja

Povučemo li paralelu s Dalmacijom, koju bije isti takav glas kao i portugalske crnjake nekada, upravo Saints Hills sa svojim Svetim Rokom vidim kao bazu jednog takvog pokreta koji bi trenutni status nepouzdanosti mogao pretvoriti u nešto vrijedno internacionalne pažnje. Velik dio plavaca s Dingača i Hvara, koji su u devedesetima lako osvajali srca vinoljubaca svojom punoćom i zrelošću, jednostavno su još uvijek tamo. U devedesetima. Povremeno sjajni, neupitnog potencijala, ali povremeno razočaravajući zbog prisutnosti većih ili manjih mana.

Sveti Roko 2010. Saints Hillsa je spoj upravo tog velikodušnog plavca, koji na dobrim položajima poput ovog uvijek daje raskošna vina bogatog i zrelog okusa, s preciznim i modernim vinarenjem u podrumu, koje ne dopušta neželjenu prezrelost, previsok alkohol, hlapive kiseline ili brettanomyces. Tek sada kad su spriječena ta uobičajena svojstva tradicionalnih plavaca, prava priroda plavca malog dolazi na vidjelo.

Pun, zreo i postojan

Slojevita je mirisa, tipičnog “plavac” štiha na suhe šljive, koji se isprepliće s brojnim primjesama šumskog voća, te jedinstvenom i fantastičnom aromom borove šume. U blažim se notama još slute rogač i crna maslina. Okus je izvanredan. Odlično doziranih kiselina što naglašavaju voćnost i daju fini dojam sočnosti. Potom je pun, zreo i vrlo postojan. »vrstih tanina koji potenciraju trajanje okusa, daju mu kičmu i sprečavaju mekoću. Dugotrajnog retrookusa u kojem se slasna voćnost u idealnom omjeru susreće s blago pikantnim notama snažna alkohola i izraženih tanina. Vino je još uvijek mlado i s dodatnim odležavanjem će se vjerojatno još bolje profilirati. Potencijal starenja je sjajan. Zahvaljujući ekstraktu te odlično doziranim kiselinama i taninima, nije manji od 15 godina.

OSOBNA ISKAZNICA

Naziv vina:   Sv. Roko 2010.  Vinarija: Saints Hills  Regija:   Komarna, Dalmacija  Tip vina: crno suho vino  Sorta: plavac mali  Alkohol (Vol.%): 14,4%  Datum kušanja: 5. 7. 2012.  Maloprodajna cijena:   157 kn  Ocjena: 91/100
      
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:48