Vode ga Hrvati

10 zanimljivih činjenica o najstarijem američkom restoranu koje možda niste znali

Delmonico‘s New york

 Instagram @delmonicosnewyork
Redizajnirani Delmonico’s u potpunosti je "hrvatski proizvod" - vode ga Hrvati, uredio ga je Hrvat, a i šef sale je naše gore list

Nakon što smo u rujnu prošle godine izvijestili kako su Hrvati u New Yorku ponovno otvorili jedan od najpoznatijih i prvih američkih fine dining restorana - Delmenico‘s, koji je bio zatvoren od 2020., nekako je u sjeni otvorenja ostala informacija da je za uređenje interijera također bio zadužen Hrvat. Njegovo ime je, kako smo i tada naveli, Sandro Užina, mladi porečki dizajner i arhitekt, koji je za Forbes izjavio kako je to za njega bila prilika života.

image
Ustupljena fotografija

Inače, kako dodaju, njujorški restoran Delmonico’s ima povijest dugu dva stoljeća. Otvorili su ga braća John i Peter Delmonico iz Švicarske 1827. godine. Smatra se prvim restoranom u Sjedinjenim Državama, a uz hranu i piće za njegovim su stolovima sjedile i čavrljale neke od najprominentnijih osoba u modernoj povijesti. Uz brokere s Wall Streeta kojima je bio u blizini, pohodili su ga američki predsjednik Theodore Roosevelt, pisci Mark Twain, Charles Dickens, Oscar Wilde, investicijski bankar J.P. Morgan, velški princ Edward VII i prvi francuski predsjednik Napoleon III.

U rujnu prošle godine otvorio ga je Eric Adams, gradonačelnik New Yorka, a na ceremoniju je došla i vlasnica restorana, Gina Tucci. Delmonico‘s su 2023. naime otvorili sadašnji vlasnik Denis Tučinović, managing partner Darko Matošić iz Rijeke te Branko Vinski iz Karlovca kao šef sale.

image
Ustupljena fotografija
image

Darko Matošić, Sandro Užila, Joseph Licul i Dennis Turcinovic na otvorenju Delmonico’sa u New Yorku

Ustupljena fotografija

Restoran u punom kapacitetu prima 550 osoba, a ima ukupno 375 sjedećih mjesta. Podijeljen je po dvoranama raznih veličina; Board room kao dvorana za poslovne sastanke, The Club Room sa 60 sjedećih mjesta, Dickens Alcove koja ima 105 sjedećih mjesta i uz Teslinu je dvoranu, te Main dining room & bar, koja je i najveća.

Gastronomska priča Delmonico‘sa također je prilično zanimljiva. Godine 1862. Charles Ranhofer imenovan je šefom kuhinje, a tijekom svog rada osmislio je mnoga originalna jela. Legenda kaže da je upravo ovdje osmišljen Baked Alaska Desert, ali i svjetski proslavljen recept pripreme jaja Benedikt.

Zanimljive činjenice o Delmonico’su:

  1. Delmonico’s je prvi fine dining restoran u SAD-u
  2. Prvi lokal koji se nazvao francuskom riječi restaurant
  3. Prvi restoran koji je uveo jelovnike
  4. Prvi restoran koji je uveo bijele stolnjake
  5. Delmonico’s je stariji od Brooklyn Bridgea i Kipa slobode
  6. Nikola Tesla je tamo imao svoj stol i jedna od sala sada nosi njegovo ime
  7. JFK, Roosevelt, Mark Twain i svi predsjednici i kraljevi su gostovali ovdje
  8. Prvi restoran koji je dopustio ženama da dođu na večeru same bez muške pratnje
  9. U Delmonico‘s-u je sniman film John Wick
  10. Prvi je to restoran o kojem je The New York Times pisao recenziju

Priču o porečkom dizajneru koji je redizajnirao Delmonico’s, možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:04