PRESKOČITE KUHANJE

5 fantastičnih ideja za raskošan blagdanski ručak koji stiže ravno na vaš stol

 Tomislav Kristo/Cropix
Blagdanska ponuda u restoranima i hotelima ove je godine nešto drugačija, prilagođena trenutnoj situaciji i dolazi ravno do vašeg stola

Esplanade Zagreb Hotel
www.esplanade.hr
tel.: +385 (0)1 4566 035
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Esplanadina adventska ponuda najtočnije se može opisati riječima: božićna bajka. Isprobali smo niz jela koja možete naručiti tijekom blagdana, i nećete pogriješiti ako se odlučite za njihovu sočnu pečenu patku, koja dolazi iz podravskog OPG-a Orehovec, uz mlince, crveno zelje te umak od naranče i anisa (595 kuna). Baš uvijek bismo potpisali za njihove štrukle (pa čak i na Božić!) koje će vas stajati 75 kuna, a dobra je vijest da rade i bezglutensku verziju. Od slatkog, moramo istaknuti njihov božićni kuglof s kandiranim voćem, orašastim plodovima, preliven čokoladom. Iako mu cijena nije mala (350 kuna), to je doista najbolji božićni kolač koji smo imali prilike kušati u Hrvatskoj, i zaista je nešto posebno.

Sva jela dolaze zapakirana u blijedoružičaste ukrasne kutije, a manje porcije dobili smo u kartonskim kutijicama s bijelom trakom, gdje je zlatnim slovima ugraviran Esplanadin logo. Jela dolaze unaprijed pripremljena od kojih je neka potrebno dovršiti prema jednostavnim uputama chefa što uglavnom ne nadilazi proces paljenja pećnice i čekanja da se jelo zagrije dok vi ispijete čašu dobrog vina. Naručiti je moguće telefonskim pozivom, WhatsAppom, Viberom ili mailom, a uplata ide bankovnom transakcijom ili aplikacijom Keks Pay. Preuzimanje je moguće preko sustava drive-through. Kada gost stigne svojim vozilom na stražnji ulaz hotela, njihovo osoblje u kratkom roku dostavlja i unosi u automobil svježe pripremljeno jelo. Esplanada je svoju dostavu digla na višu razinu pa vam svoje specijalitete mogu dostaviti i limuzinom. Cijeli meni pogledajte na njihovim službenim stranicama.

image
Arhiva Hotela Esplanade
image
Arhiva Hotela Esplanade


Hilton Garden Inn Zagreb
tel.: +385 (0)1 600 1932
mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Iz kuhinje još jednog zagrebačkog hotela, Hilton Garden Inn na Radničkoj cesti, koju vodi chef Marinko Topalović, dolaze dva bogata paketa za božićni ručak za četiri osobe. Njihova je adventska ponuda precizno složena i praktična, pa se ne morate gnjaviti s pretraživanjem menija. Cijene su prilično prijateljske, jer doista je nevjerojatno da za 590 kuna možete dobiti 1,5 kg rolanog odojka, francusku i grah salatu, sarmu s pire krumpirom, domaći kruh s maslacem, cijeli kolut odličnog Hilton kuglofa i uz to još butelju vrhunskog Cabernet Franca iz 2016. iločke vinarije Trs.

Odojak je na našu adresu stigao vruć, bio je mek i sočan, s fino zapečenom koricom, a salate svježe i vrlo solidne. I ostala hrana bila je izvrsna, uključujući sarmu i domaći kruh.

Hilton nudi i malo skuplji paket od 685 kn, u koji pak ide cijela pečena purica od dva kilograma, domaći mlinci, sotirane princes mahune sa špekom i lukom, te također domaći kruh s maslacem, kuglof i, naravno, butelja istog vrhunskog Cabernet Franca koju potpisuje srijemski dvojac Bošnjak i Faletar. Za dodatnih 120 kuna iz Hiltona će vam dostaviti i paket s bogatim izborom vrlo ukusnih miješanih sitnih božićnih kolača. Hiltonovi su paketi, koji ciljaju na sam Božić, a ne i na Badnjak, jer u ponudi nemaju ribu (čime su se mudro ogradili od korištenja smrznutih proizvoda), vjerojatno najbolja vrijednost za novac u ovogodišnjoj adventskoj ponudi Zagreba namijenjenoj obiteljskom stolu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix


Bistro Apetit by Marin Rendić
www.shop.bistroapetit.com


Chef Marin Rendić osmislio je prilično ambicioznu adventsku ponudu. Početkom prosinca predstavio je svoju liniju proizvoda koji uključuju razna pesta, paštete i ukiseljeno povrće. Uoči blagdana Bistro Apetit odlučio je ponuditi koncept fine dininga kod kuće. Radi se o ribljem i mesnom meniju u tri slijeda, a sva jela sami završavate kod kuće. Ovaj set izuzetno je zabavan. Ako imate na umu upriličiti romantičnu večeru uz svijeće i opušteno kuhanje pred boljom polovicom, ne trebate se bojati da ćete trebati podgrijati jučerašnji ručak jer ste uspjeli sve upropastiti. Jer sve su upute vrlo jasne i jednostavne, a dobivate ih u pismu zahvale gdje se nalazi QR kod koji vas vodi na proces pripreme.

Cijene ribljeg menija kreću se između 602 i 616 kuna, a meni kreće od 486 kuna. Samo neka od jela su marinirani kvarnerski škampi, ragu od sipe i palente, teleća koljenica, rib eye steak odležan 45 dana i slično. Što se deserta tiče, u ponudi je među ostalim i Mandarina Roberta Hromalića koja se više nigdje ne može isprobati jer se ovaj poznati pastry chef odlučio na posve drugi koncept kolača u svojim slastičarnicama. Ako još niste osmislili novogodišnji ručak ili večeru, znajte da ga možete naručiti putem njihova virtualnog shopa, a uključuje mliječnu svinjetinu (suckling pig). Riječ je o neviđeno slasnoj i sočnoj pečenki koja je toliko mekana da se može rezati tanjurićem. Cijena novogodišnje gozbe za dvije osobe je 710 kuna.

image
Marin Rendić
image
'
Marin Rendić

Rougemarin Doma
rougemarin.hr

Nakon što su otvorili delikatesnu trgovinu u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici, ekipa iz Rougemarina već je krenula s novim idejama. Početkom prosinca tako su predstavili svoj posebno osmišljen adventski jelovnik koji zainteresirani mogu naručiti na kućnu adresu ili podići na jednoj od njihove dvije lokacije. U ponudi su dvije kobasice, ljuta talijanska i chorizo s dodacima po cijeni od 37 kuna, pravi zimski pulled pork burger sa zasekom (53 kune), zatim Buhtla burger s marmeladom od luka (56 kuna), tu je i teleća hrenovka (34 kune), ali i sjajan rižoto s više vrsta mesa i ukiseljenim komoračem (76 kuna) te njihova sada već poznata sicilijanska pizza (50 kuna). Kako ljubitelji slatkog ne bi ostali zakinuti, u ponudu su uvrstili i klasičnu germknedlu te čupavac, germknedlu od batata s čokoladom i kokosom, obje po cijeni od 36 kuna. Za van možete naručiti i kuhano vino te kuhani gin po cijeni od 18, odnosno 22 i 29 kuna.

No, njihovoj ponudi tu ni približno nije kraj. Naime, Rougemarin je pokrenuo i svoj web shop rougemarin.hr putem kojeg možete naručiti polugotova jela i pakete za nešto skromnija druženja ovih blagdana. Iz njihova virtualnog dućana svakako bismo izdvojili božićnu puricu spremnu za pečenje (299 kuna) te porchettu (240 kuna), tijesto za brze kekse koje dolazi u dvije varijante, sa zobenim pahuljicama te kokosom i bademima i stajat će vas svega 26, odnosno 32 kune, gotove keksiće, ali i čokoladne ganache kreme s dodacima (17 kuna) kojima možete obogatiti svoje blagdanske slastice. Njihove artisan čokolade u zanimljivim kombinacijama poput one s pancetom i cherry rajčicama (11 kuna) te lješnjacima i tonkom (22 kune) dobra su ideja za dar u zadnji čas, a tu su i simpatični mini kuglofi od mrkve (12 kuna). Naručiti možete i zasebne komade mesa iz Santoku mesnice (od 26 kuna za piletinu do 200 kuna za odležani steak), različite namaze, marinade, začinske maslace, ukiseljeno povrće, svježu tjesteninu, kavu, čajeve, pivo, vino i druge sitnice koje će blagdanski stol ove godine učiniti još malo raskošnijim.

image
Rougemarin.hr

Conca d'Oro
Info: Conca d'Oro Facebook

Dolaskom chefa Aleksandra Salevića i Kristiana Kozmića te njihovim preuzimanjem kultnog restorana Conca d´Oro, živnula je prilično uspavana riječka gastronomska scena. Osim zanimljivih jela koja su nudili u lokalu po doista vrlo pristupačnim cijenama, poput tatarskog bifteka posluženog na pečenim kostima, sada su osmislili i adventsku ponudu. Tako Riječani ipak imaju mogućnost nakratko se opustiti dok se jelo krčka u pećnici. Za Badnjak u ponudi imaju jela od bakalara, poput musake od bakalara, dvije varijante na gulaš, a cijene ne prelaze 60 kuna po porciji. Ono što smo kušali, njihova je sarma, koja je doista izvrsna, sočna, bogata okusom, baš onakva kakvu smo navikli jesti na bakinim ručkovima. Ona je, pak, dio njihova novogodišnjeg menija, i porcija sarme s pire krumpirom doći će vas svega 45 kuna, što je i više no pristupačna cijena. Osim toga, moguće je naručiti i porchettu, talijanski klasik, koji je prethodno termički obrađen 16 sati na 73 °C, a na vama je samo da je dodatno ubacite u pećnicu petnaestak minuta na 180 °C. Moguće je tako odabrati željena jela, koja vam dolaze u dekorativnim kutijama s velikom mašnom, a sve naručujete preko servisa Justo (order.justo.menu). Za narudžbe iznad 200 kuna, osoblje lokala osobno će vam donijeti vašu gozbu, i to za područje do 10 kilometara od samog centra Rijeke, ili je možete preuzeti sami.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 13:24