50.000 teglica začina u stakleniku

U selu Rakovec nedaleko od Zagreba obitelj Kencek bavi se bio uzgojem začinskog bilja. U stakleniku, u kojemu se mjesečno uzgoji oko 50.000 teglica, dočekuje nas Filip koji uz mamu Nevenku, dvije sestre i tetu Ruth uzgaja i brine se o četrdesetak vrsta začinskog bilja. Tu su: origano, kopar, korijander, mažuran, melisa, estragon, čubar, sedam sorti bosiljka i isto toliko mente, poput čokoladne, jagoda, đumbir ili naranča mente, sedam sorti kadulje kao što je ananas, mango i medena kadulja, pet sorti timijana, lavande, nekoliko sorti ljutih papričica…Brinu i o bananama, azijskoj žižuli, aloe veri.

– Mama je radila u Njemačkoj gdje je također imala vrt, a kada se vratila, htjela je otići iz grada na selo. Tako smo na kupljenom zemljištu sagradili kuću i počeli s uzgojem začinskog bilja, a voljeli bismo krenuti i s bio uzgojem povrća – priča Filip. Radni dan počinje već u pet ujutro i završava navečer: bilje se pakira za prodaju, pikiraju se sadnice, brine se o temperaturi, ventilaciji, zalijeva se dva do tri puta dnevno.

Nevenka i Ruth serviraju doručak, sve je domaće, bilja ima u mnogim zalogajima, ispekli su kolačiće s mentom…

– Svi se ovdje dajemo za biljke, dajemo sebe. Uložili smo puno sredstava, energije i ljubavi i nadamo se da će se sve to isplatiti – kaže Nevenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:59