Jutarnji.hr
Vijesti
Sport
Premium
J2
Kultura
Novac
Scena
Osmrtnice
Pretplata
Magazini
Dobra Hrana
Dom & Dizajn
Autoklub
Globus
Like putovanja
VauMijau
Servisi
Tiskano izdanje
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Moj profil
Odjava
Traži
StoryEditor External
StoryEditor Internal
7 jednostavnih večera koje morate isprobati još ovaj tjedan!
Piše:
Jutarnji List
Objavljeno:
22. veljače 2016. 16:18
Podijeli
1/
6
• 4 šnite crnog kruha • 4 šnite slanine • 4 kom jaja • 16 kom šparoga • sol, papar, lovor, vlasac • 2 žlice maslaca Šnite kruha ispeći na maslinovom ulju te natrljati češnjakom. Slaninu narezati na tanke šnite i ispeći. Šparoge oprati, drvenasti dio odlomiti i baciti te jestivi dio pržiti na maslacu 5-8 minuta. Posoliti i popapriti. Poširati jaja - u dubljoj posudi prokuhati lovorov list i nekoliko zrna papra. Kuhati par minuta te ih izvaditi. Jaje sobne temperature razbiti u manjoj zdjelici. U vodu dodati šlicu octa, pustiti da lagano kuha, žlicom napraviti vir i lagano spustiti jaje u njega. Kuhati 3-5 minuta, izvaditi ga rupičastom žlicom i ubaciti u hladnu vodu. Slagati sendvič - na kruh složiti pečenu slaninu, šparoge i poširano jaje. Posuti rezanim vlascem.
2/
6
• 800 g poriluka • 400 g sira podravca • 500 ml vrhnja za kuhanje • 8 jaja • sol i papar • 8 šalica oštrog brašna • 8 dl jogurta • 20 g vlasca • 2 dag maslaca Poriluk narezati sitno, oprati i popržiti. Staviti u zdjelu, dodati jaje,vrhnje za kuhanje, sir podravec,šalice brašna, sol,papar.Staviti u pleh i peći 30 minuta na 170 stupnjeva. Poslužiti uz umak od jogurta i sitno nasjeckanog vlasca te malo posoliti.
3/
6
• 1 pakiranje sira ricotta • 2-3 žlice krušnih mrvica ili sitno namrvljenog starog kruha • 1-2 žlice nasjeckanog peršinovog lista • 2 češnja češnjaka • sol i papar • maslinovo ulje • 1 glavica Treviso radiča • 400 g špageta Na maslinovo ulje stavite na listiće narezan češnjak, tek koju sekundu da pusti miris pa dodajte na šire trake narezan radič. Podlijte s malo vode ili temeljca da vam se ne uhvati za dno posude. Dinstajte ga kratko, samo da malo povene pa dodajte ricottu i promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte kuhane špagete. U maloj tavici na malo masnoće popržite krušne mrvice pa ih pomiješajte s peršinovim listom i posipajte po špagetima.
4/
6
• dvije šalice kus kusa • dvije šalice pilećeg temeljca • dvije glavice ljubičastog luka • šalica zelene leće • 4 pileća batka • 100 g rikule • maslinovo ulje • sok jednog limuna • sol, papar Zapecite piletinu i krupne ploške luka na maslinovu ulju. Luk izvadite i ostavite da se ocijedi na papirnatom ubrusu. Zagrijte dvije šalice temeljca pa njime prelijte kus kus i ostavite da nabubri desetak minuta. Na ulje piletini dodajte leću, posolite pa prelijte vodom, i kuhajte dvadesetak minuta. Nakon toga izvadite batkove da se ohlade, pa odvojite meso od kosti. Ocijedite leću. Kus kusu dodajte usitnjeno pileće meso i leću. Sve dobro promiješajte, dodajte i rikulu, i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Ukrasite ploškama pečenog ljubičastog luka.
5/
6
• dvije srednje velike glavice karfiola • 2 dl kiselog vrhnja • 2 jaja • pola šalice krušnih mrvica • pola šalice ribanog sira • sol i svježe mljeveni papar • malo ribanog muškatnog oraščića • 100 g slanine Očistite cvjetaču i usitnite je na cvjetiće. Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju stavite cvjetiće cvjetače. Razmutite jaja s kiselim vrhnjem i dobro začinite svježe mljevenim paprom i ribanim muškatnim oraščićem. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite cvjetaču desetak minuta. Tada je prelijte vrhnjem, pospite krušnim mrvicama, dodajte kockice slanine i ribani sir. Zapecite još 5-10 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Servirajte uz neku gorku zimsku salatu.
6/
6
• 40 g maslaca • 3 jušne žlice brašna • 2,5 dl mlijeka • 4 žumanjka (sobne temperature) • 4 bjelanjka (sobne temperature) • sol, papar • 15 dag špinata, bez peteljki, sitno sjeckanog • 50 g ribanog kozjeg sira • malo krušnih mrvica za posipanje U zdjeli rastopite maslac pa postupno sipajte brašno, brzo miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Miješajte na laganoj vatri otprilike minutu. Pažljivo miješajući, ulijte mlijeko, pojačajte vatru i miješajte dok se smjesa lagano ne stisne. Dodajte sitno sjeckani špinat te sve zajedno kuhajte dok se špinat ne opusti. Umiješajte ribani kozji sir i maknite zdjelu s vatre. Umiješajte u smjesu žumanjke te začinite solju i paprom. Zdjelice za soufflé (nabujak) namažite maslacem te u svaku uspite malo krušnih mrvica tako da se jednolično prilijepe za stranice i bazu (višak istresite). U zasebnoj posudi istucite bjelanjke pa ih blago ručno primiješajte smjesi sa špinatom. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljene zdjelice te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 15 minuta, dok nabujci ne poprime zlatno-smeđu boju.
Pročitajte cijeli članak:
Podijeli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....
×
17. prosinac 2025 19:38
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....