ASI izbor za 2023.

A pobjednik je... Latvijac Raimonds Tomsons najbolji je sommelier na svijetu

 Bertrand Guay/Afp
Uzbudljiv završetak pred 4000 vinskih profesionalaca i entuzijasta u pariškoj La Défense Areni!

U spektakularnoj završnici ASI izbora za najboljeg sommeliera na svijetu, koji se održao ove nedjelje u Parizu, za najboljeg je izabran Raimonds Tomsons iz Latvije. Ovo je njegovo drugo finale za redom, no za razliku od prije tri godine u Antwerpu kada je osvojio treće mjesto, 2023. je uspio pridružiti se Kući slavnih ASI prvaka, od kojih su mnogi svjedočili njegovom uspjehu.

image

Latvijac Raimonds Tomsons najbolji je sommelier na svijetu

Bertrand Guay/Afp

Inače, u velikom finalu uz njega su sudjelovali Reeze Choi iz Kine i Nina Jensen iz Danske, a o pobjedniku se oglasilo Međunarodno udruženje sommeliera na svojem službenom Instagram profilu.

"A pobjednik je … Raimonds Tomsons! ASI najbolji sommelier svijeta 2023. je Raimonds Tomsons koji predstavlja Latviju... Željeli bismo čestitati i finalisticama Reeze Choi i Nini Jensen. Divimo se vašoj hrabrosti, predanosti i profesionalizmu!", stoji između ostalog u njihovoj objavi.

inače, najbolji na svijetu rekao je da mu je odrastanje u zemlji bez vinske baštine dalo prednost u odnosu na neke konkurente.

Podsjetimo, na natjecanju, koje je trajalo od 7. do 12. veljače u francuskoj prijestolnici bio je i Ivan Jug, ponajbolji hrvatski sommelier svih vremena i aktualni prvak Hrvatske, no on se, nažalost, nije uspio plasirati u samu završnicu Svjetskog sommelierskog prvenstva, kao što to nije uspjelo niti Suvadu Zlatiću, odličnom sommelieru koji je mladost proveo u Rijeci, a život i karijeru gradi u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:13