TRI ZVJEZDICE

Aceto balsamico s Pašmana osvojio važno priznanje na velikom Great Taste Awards natjecanju

 Opg Matulić Facebook
Osim OPG Matulić, ovih dana slavilo je još nekoliko hrvatskih proizvođača
Osim OPG Matulić, ovih dana slavilo je još nekoliko hrvatskih proizvođača

Pronaći svoj proizvod na listi s tri zvjezdice na prestižnom britanskom Great Taste Awards natjecanju velika je stvar, a vijest da je u tome uspjela i jedna hrvatska obitelj ovih je dana stigla s Pašmana. Naime, aceto balsamico od smokve kojeg proizvodi OPG Matulić, Ane i Krste Matulića, dobio je upravo te tri velike zvjezdice na itekako važnom natjecanju.

Kada smo prošle godine razgovarali s bračnim parom Matulić, oni su nam ispričali kako je sve krenulo od kozmetike koju je najprije proizvodila Ana, a zatim se Kristo uhvatio sadnje ljutih papričica i počeo s izradom ljutih umaka. Ubrzo se zainteresirao i za proizvodnju kvasine, a onda je, logično, na red došao i aceto balsamico s Pašmana, i to od smokve.

image
Izvor fotografije: @opgmatulic Instagram
@opgmatulic Instagram

"Otok je pun smokava, a rijetki ih beru. Potkraj ljeta, plodovi koji su sami pali s grana na vrućini su vrili i ispuštali kiselkast miris. Pa, ovo je blago koje treba iskoristiti - pomislio sam. Svi rade smokvenjake, pekmeze, a ja sam odlučio od smokava napraviti aceto. Ideja je jedno, a realizacija drugo, pogotovo kad se radi o acetu balsamicu. Nije postupak takav - isprešaš, ostaviš i čekaš. Tako ne nastaje aceto. Nakon tri godine pokušavanja, odlučio sam potražiti savjet stručnjaka jer nisam bio zadovoljan dobivenim okusom. A gdje drugdje potražiti savjet nego u domovini aceta balsamica - talijanskoj Modeni.

Tamo su me sve naučili, a spoznao sam i osnovno: sirovina je samo dio proizvoda, a kakav će biti aceto balsamico uvelike ovisi o bačvama. On mora odležati u drvenim bačvama najmanje godinu dana. Kroz njega mora proći jesen, zima, proljeće i ljeto. A što dulje stoji u bačvama, to je bolji, cjenjeniji. Odlučio sam se za bačve od divlje trešnje jer, kao što sam napomenuo, daju predivan slatkast okus po karameli. Sada sam zadovoljan njegovim okusom, a očito, zadovoljni su i kupci i gurmani", rekao nam je tada Krsto Matulić.



Kako bismo lakše shvatili značaj takvog priznanja, dobro je dodati i kako je na ovogodišnji Great Taste Awards bilo prijavljeno više od 14 tisuća proizvoda iz 108 država, a samo 218 proizvoda nagrađeno je s tri zvjezdice. Great Taste održava se još od 1994. godine u organizaciji Guild of Fine Food i jedno je od najvažnijih svjetskih natjecanja ove vrste.

Osim aceta balsamica OPG-a Matulić, među nagrađenima našlo se još nekoliko hrvatskih proizvoda. Sirevi Likotin, Kozlar te Paški sir sirane Gligora nagrađeni su s dvije zvjezdice, dok su proizvođači Kopronca, Pampa-tea iz Koprivnice i Reizl/Vrsna za svoje proizvode nagrađeni jednom zvjezdicom. Cijeli popis nagrađenih pogledajte na službenoj stranici Great Taste Awards.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:28