TRI ZVJEZDICE

Aceto balsamico s Pašmana osvojio važno priznanje na velikom Great Taste Awards natjecanju

 Opg Matulić Facebook
Osim OPG Matulić, ovih dana slavilo je još nekoliko hrvatskih proizvođača

Pronaći svoj proizvod na listi s tri zvjezdice na prestižnom britanskom Great Taste Awards natjecanju velika je stvar, a vijest da je u tome uspjela i jedna hrvatska obitelj ovih je dana stigla s Pašmana. Naime, aceto balsamico od smokve kojeg proizvodi OPG Matulić, Ane i Krste Matulića, dobio je upravo te tri velike zvjezdice na itekako važnom natjecanju.

Kada smo prošle godine razgovarali s bračnim parom Matulić, oni su nam ispričali kako je sve krenulo od kozmetike koju je najprije proizvodila Ana, a zatim se Kristo uhvatio sadnje ljutih papričica i počeo s izradom ljutih umaka. Ubrzo se zainteresirao i za proizvodnju kvasine, a onda je, logično, na red došao i aceto balsamico s Pašmana, i to od smokve.

image
Izvor fotografije: @opgmatulic Instagram
@opgmatulic Instagram

"Otok je pun smokava, a rijetki ih beru. Potkraj ljeta, plodovi koji su sami pali s grana na vrućini su vrili i ispuštali kiselkast miris. Pa, ovo je blago koje treba iskoristiti - pomislio sam. Svi rade smokvenjake, pekmeze, a ja sam odlučio od smokava napraviti aceto. Ideja je jedno, a realizacija drugo, pogotovo kad se radi o acetu balsamicu. Nije postupak takav - isprešaš, ostaviš i čekaš. Tako ne nastaje aceto. Nakon tri godine pokušavanja, odlučio sam potražiti savjet stručnjaka jer nisam bio zadovoljan dobivenim okusom. A gdje drugdje potražiti savjet nego u domovini aceta balsamica - talijanskoj Modeni.

Tamo su me sve naučili, a spoznao sam i osnovno: sirovina je samo dio proizvoda, a kakav će biti aceto balsamico uvelike ovisi o bačvama. On mora odležati u drvenim bačvama najmanje godinu dana. Kroz njega mora proći jesen, zima, proljeće i ljeto. A što dulje stoji u bačvama, to je bolji, cjenjeniji. Odlučio sam se za bačve od divlje trešnje jer, kao što sam napomenuo, daju predivan slatkast okus po karameli. Sada sam zadovoljan njegovim okusom, a očito, zadovoljni su i kupci i gurmani", rekao nam je tada Krsto Matulić.



Kako bismo lakše shvatili značaj takvog priznanja, dobro je dodati i kako je na ovogodišnji Great Taste Awards bilo prijavljeno više od 14 tisuća proizvoda iz 108 država, a samo 218 proizvoda nagrađeno je s tri zvjezdice. Great Taste održava se još od 1994. godine u organizaciji Guild of Fine Food i jedno je od najvažnijih svjetskih natjecanja ove vrste.

Osim aceta balsamica OPG-a Matulić, među nagrađenima našlo se još nekoliko hrvatskih proizvoda. Sirevi Likotin, Kozlar te Paški sir sirane Gligora nagrađeni su s dvije zvjezdice, dok su proizvođači Kopronca, Pampa-tea iz Koprivnice i Reizl/Vrsna za svoje proizvode nagrađeni jednom zvjezdicom. Cijeli popis nagrađenih pogledajte na službenoj stranici Great Taste Awards.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:45