NAMIRNICA TJEDNA

AH, TA RABARBARA: Zaboravljeno povrće koje ne znamo skuhati!

Pita od rabarbare
Ovo je povrće u koje biste se mogli zaljubiti, ali treba je znati pripremiti! Upravo sad je sezona ove ljepotice, a donosimo i tri recepta kako je pripremiti!
Ovo je povrće u koje biste se mogli zaljubiti, ali treba je znati pripremiti! Upravo sad je sezona ove ljepotice, a donosimo i tri recepta kako je pripremiti!

Elegantna je i vitka s raskošnim listovima. Boja joj varira od zelenkasto-roskaste do tamnoružičaste, ovisno o sorti. I izrazito je zdrava i ukusna. Njezino je ime rabarbara. Mnogima to ime ne znači puno, možda su ga negdje čuli ili pročitali, ali rabarbaru nisu imali prilike koristiti u svojoj kuhinji. Većini vrtlara rabarbara je dobro poznata jer se oduvijek sadi na rubnim dijelovima vrtova, štiteći druge biljke od nametnika. Naime, vrlo je otporna na mnoge štetočine. Rabarbara se upotrebljava uglavnom za pripremu deserata, odnosno koristi se kao voće iako ustvari pripada povrću.

Za jelo se upotrebljava samo stabljika jer su listovi otrovni (sadrže oksalnu kiselinu). Na našim je tržnicama gotovo ni nema, što je prava šteta jer se od nje i s njom mogu pripremiti divne slastice, marmelade, kompoti, umaci. Kiselkasto-slatkog je okusa jer stabljike sadrže mnogo voćnih kiselina, posebno jabučne. Upravo zbog tog kiselkastog okusa odlična je u raznim salatama, ali i u obliku umaka uz ribu ili meso, posebno svinjetinu, perad i janjetinu.

Nadalje, rabarbara je izrazito bogata kalcijem te magnezijem i manganom, a sadrži i puno vitamina B te nevjerojatno mnogo polifenola, spojeva poznatih po svom djelovanju na stanice raka. No, nije baš da je uopće nema kod nas, na nekim se zagrebačkim tržnicama može naći. Kakva je situacija u drugim gradovima, ne znamo, no mislimo da je svakako ima premalo. Možda je to razlog što ćete rijetko gdje moći pojesti, na primjer, pitu od rabarbare ili bilo koji drugi kolač s njom. Samu rabarbaru ubrali smo na OPG-u Martinac, gdje raste već niz godina.

Pita od rabarbare

Pita od rabarbare

Sok od bazge i rabarbare s mentom

Crumble od rabarbare i jagode

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 16:08