KORAK PO KORAK

AJVAR S BALKONA: Vrijeme je da svladate sadnju paprike na balkonu!

 Getty Images/iStockphoto
Nema ljepšeg osjećaja nego ubrati svježe povrće zasađeno vlastitom rukom i od svega toga pripremiti ručak ili večeru. Za dvoje, troje, petero ili samo za sebe, svejedno je, količina i intenzitet zadovoljstva i sreće su jednaki. Za sadnju neke biljke, povrća ili voća nije nužno imati komad zemlje, polja ili vrta, dovoljan je čak mali balkon ili terasa gradskog stana.

Svi ljubitelji paprike, ali i ajvara, doći će na svoje čitanjem ovog članka: naučit će kako ju posaditi na svom balkonu te koja je najbolja paprika za ajvar!

Kako uzgojiti papriku?

Rijetko kod koje povrtne kulture postoji tolika raznolikost u obliku, veličini, boji i okusu plodova kao kod paprike. Paprika je povrće koje traži puno topline, ali i puno vode. Štoviše, treba joj više topline nego rajčici za koju već dobro znamo da je velik potrošač Sunčevih zraka.

Sjeme paprike počinje nicati na temperaturama iznad 13 Celzijevih stupnjeva, a biljka prestaje s daljnjim razvojem na temperaturama ispod 13 Celzijevih stupnjeva te iznad 36 Celzijevih stupnjeva.

Peppers seedlings growing in cassettes on the balcony
Getty Images/iStockphoto

Također, papriku koju ste posadili na vašem balkonu ćete trebati redovito zalijevati, odnosno navodnjavati (ako ju ne sadite na balkonu). Idealan pH tla iznosi od 6,0-6,8. Najbolje je uzgojiti papriku iz presadnica, pri čemu birajte rane sorte manjih plodova, koji brže dospijevaju. Redovno ih berite – to će potaknuti rast novih plodova.

Woman's hands in gloves pours drainage and fertilizer into a plastic container. Preparation of seeds for planting in the ground.
Getty Images/iStockphoto

Posude u kojima ćete saditi papriku mogu biti drvene, zemljane, od terakote ili plastične. Idealna dubina posuda je od 70 do 100 centimetara. Također, zemlju koju ćete koristiti za uzgoj stavite u PVC vrećice. Vaše posude pripremite tako da na dno stavite drenažni sloj (to može biti kamen, glinene krhotine ili neki drugi porozni materijal) te zatim dodajte vrtnu zemlju, odnosno kompost. Presadnicu pognojite i poduprite visokim kolcem kao da sadite u vrtu, a kako raste privežite ju nježno trakicama tkanine ili konopom.

Planting of two green small plants of pepper into flower pot on balcony
Getty Images/iStockphoto

Još koji savjet:

Balkon na kojem ćete uzgajati paprike treba biti izložen suncu najmanje šest sati tijekom dana.
Blizina velike prometnice nije pogodno mjesto za uzgoj biljaka koje biste željeli koristiti za jelo.
Posude u kojima ćete uzgajati papriku trebaju biti duboke.

Pepper seedlings in peat pots with lettering Paprika (german for bell pepper)
Getty Images/iStockphoto

Paprika i ajvar u neraskidivoj vezi

Put do užitka u omiljenim jelima često podrazumijeva svladavanje niza zapreka. Potraga za savršenim ajvarom najbolji je primjer takve kulinarske Odiseje. Teško je kod nas susresti gurmana bez stava o ajvaru. Njegova popularnost mitskih je razmjera, a sve počinje od paprika!

Homemade red pepper dip with fresh basil
Getty Images/iStockphoto

Rog paprika, najpoznatija od svih

Rog paprika je neizostavna kad je u pitanju dobar ajvar. Ali jeste li se ikad pitali kako stvoriti papriku savršenu za ajvar? Sve započinje stvaranjem sorti vrhunske kvalitete paprika prilagođenih za uzgoj na lokalnom području. Stvaranje nove sorte dugogodišnji je znanstveno istraživački rad. Novu sortu moguće je stvoriti isključivo kroz zahtjevan selekcijski rad koji traje više od deset godina. Da bi se priznala novom, novostvorena sorta mora proći dvogodišnja službena ispitivanja kojima se dokazuje njezina različitost od svih postojećih sorti.

Pepper - Vegetable, Barbecue Grill, Vegetable, Grilled, Roasted Red Pepper
Getty Images/iStockphoto

Taj test uspješno su položile dvije sorte crvene rog paprike Podravka i Slavonka, jedine hrvatske sorte povrća koje su temeljem takvih ispitivanja upisane na Zajednički katalog sorti Europske unije. Da bi se novostvorena sorta mogla upisati na nacionalnu sortnu listu i time steklo pravo proizvodnje i distribucije njenog sjemena, mora proći proces priznavanja kojim se utvrđuje njena različitost od svih do tada priznatih sorti. Ona mora biti ujednačena, što znači da bi u usjevu sve biljke trebale biti identične, te stabilna kako bi se reprodukcijom u narednim generacijama sačuvao njen ishodišni identitet.

Osim toga, da bi se nova sorta mogla registrirati, mora u najznačajnijim gospodarskim svojstvima biti bolja od najraširenijih sorti toga tipa.

Podravka i Slavonka

Podravka je srednje rana sorta crvene rog paprike, šezdesetak centimetara visoke stabljike na kojoj se formira najčešće 7-8 krupnih plodova visećeg položaja. Dobre je lisnatosti koja značajno umanjuje pojavnost sunčanih opekotina plodova. U fiziološkoj zriobi plod je intenzivno crvene boje, blago izduženog srcolikog oblika. Prosječna masa ploda je 150 grama i sadrži oko 7% suhe tvari. Sorta je namijenjena prvenstveno za preradu u ajvar i proizvodnju fileta. Uspješno se može uzgajati na području čitave nizinske Hrvatske, a posebno se visokim prinosom i vrhunskom kvalitetom istakla u pokusnoj proizvodnji na području Podravine. Slavonka je u odnosu na Podravku nešto ranija po dospijevanju i gotovo dvadesetak centimetara niže, izrazito čvrste i kompaktne stabljike. Listovi su krupni i dobro štite plodove od prejakog sunčevog svjetla.

Bucket with red peppers
Getty Images/iStockphoto

Na biljci se formira najčešće po 15 plodova prosječne mase 130 grama. Sazrijevanje plodova je dosta ujednačeno, a plodovi u fiziološkoj zriobi dobivaju intenzivno crvenu boju veoma postojanu tijekom prerade. Sadržaj suhe tvari u razini je sa sortom Podravka.

Uspješno se može uzgajati u gotovo svim područjima nizinskog dijela Hrvatske, a u pokusnoj se proizvodnji posebno istakla uzgojem u sjeverozapadnom dijelu Slavonije.

Nadamo se da vas je ovo potaknulo na sadnju vlastitog mini vrta na balkonu i da ćete uskoro brati plodove svog rada!

Odvažite se na sadnju vlastitih paprika i razmazite svoje nepce najboljim ajvarom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:54