"Već godinama to nije samo Fešta, ona je puno više od Fešte. To su dani posvećeni paškom siru – našem najvećem otočnom brendu", poručili su organizatori uoči još jedne Fešte od sira na Pagu i dodali: "Kao i svake godine pripremili smo bogat program te osim centralnog dijela koji je u petak, 29.8., kad imamo sajam i koncert, mi smo u danima uoči Fešte od sira organizirali i niz drugih događaja."
Tako je, među ostalim. u sklopu ovog događa održana radionica crtanja Say cheese and paint, radionica crtanja sa soli, a u srijedu, 27. kolovoza, u goste dolazi cheese sommelierka Marina Selak, koja će održati masterclass pod imenom ‘Sir na sceni - kad se okus predstavi: kultura kušanja, serviranja i uživanja u siru‘. Ovim radionicama, poručuju organizatori, svake godine, pa tako i ove, posjetiteljima žele približiti načine na koje se sir i vino mogu sljubiti te na koje se u siru, zapravo, može uživati.
U četvrtak, 28. kolovoza, održat će se večera pod nazivom UverSIRa, s posebnim fokusom na paški sir i janjetinu. Kuhat će bivši natjecatelji Masterchefa Hrvatska, Iva Novosel i Sergio Varela, a u kreiranju menija pridružit će im se i zadarski sommelier Ivan Stiblik.
"Iva i Sergio će pokušati iskoristiti svaku od tih lokalnih paških namirnica u potpunosti, izvući će iz svakog dijela proizvodnje paškog sira nešto, janjetinu će iskoristiti u potpunosti; od sirutke i žužnja do kore sira, od glave i utrobice do repa, od lista do esencije smokve. To će biti jedna prava gastronomska poslastica", poručuju organizatori.
"I dolazimo do tog famoznog petka, zadnjeg petka u kolovozu kad je taj naš centralni dio Fešte od sira. Sve počinje otvorenjem u 19 h, indicije su da bi ovu Feštu mogao otvoriti predsjednik Zoran Milanović i nakon ceremonije otvaranja slijedi sajam proizvoda ne samo s otoka već i iz cijele Hrvatske, ali i izvan Hrvatske. Ove godine imamo izlagače iz Slovenije i Bosne i Hercegovine tako da naša Fešta dobiva i međunarodni karakter. Bit će oko 47 izlagača, 15 proizvođača sireva, zatim suhomesnatih proizvoda, vina, likera, suvenira, pregršt hrane i pića i dobre zabave uz koncert Danijele Martinović. Na samoj Fešti kuha nam i poznati zadarski kuhar Renato Kraljev kao i poznati kolanjski kuhar, naš barba Emil Oštarić koji će nam pripremati tradicionlno jelo od ovčetine.
Ove godine dolazi nam i posebna gošća, Michele Buster. Michele je velika stručnjakinja za sireve, sudac na World Cheese Awardsu, uvoznica europskih sireva u Ameriku te istaknuta osoba u sirarskom svijetu, sirarskoj industriji. Michele obožava Paški sir, uvozi ga već više od 15 godina i njoj idu velike zasluge u promociji našeg otočnog brenda. Naime, ona je jako puno napravila za promociju Paškog sira i možda ne zna na svijetu baš svatko za Paški sir kao što znaju za talijanski Pecorino ili španjolski Manchego, ali zahvaljujući njoj, svjetska struka i sirni eksperti znaju za naš otočni brend. Zahvaljujući njoj o Paškom siru se pisalo u New York Timesu, Culture Cheese Magazineu, BBCu. Predstavila ga je na brojnim poznatim i prestižnim lokacijama i sajmovima kao što su Fancy Food u New Yorku i puno drugih", dodaju.
Upravo Michele Buster na otvorenju Fešte od sira organizatori će uručiti priznanje za doprinos u promociji paškog sira u svijetu.
Također, osim navedenih sadržaja, u sklopu Fešte od sira održat će se i predavanje o zaštićenim oznakama izvornosti na koje dolaze Dubravka Živoder i Danijel Mulc iz Ministarstva poljoprivrede, koji će probati razbiti taj mit o komplikacijama oko dokumentacije i certifikacije Paškog sira. I to je tek dio programa koji su za ovu Feštu od sira pripremili na Pagu, pa ako ste u blizini i zainteresirani ste za ovu tematiku ili samo želite uživati u dobroj hrani, svakako svratite. Više informacija čeka vas ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....