DOBRA IDEJA

Ako kraj kolovoza provodite na Pagu, ne propustite Feštu od sira, cijeli program zvuči odlično

Počela su događanja vezana za veliku pašku Feštu od sira, evo što sve donosi ove godine

"Već godinama to nije samo Fešta, ona je puno više od Fešte. To su dani posvećeni paškom siru – našem najvećem otočnom brendu", poručili su organizatori uoči još jedne Fešte od sira na Pagu i dodali: "Kao i svake godine pripremili smo bogat program te osim centralnog dijela koji je u petak, 29.8., kad imamo sajam i koncert, mi smo u danima uoči Fešte od sira organizirali i niz drugih događaja."

Tako je, među ostalim. u sklopu ovog događa održana radionica crtanja Say cheese and paint, radionica crtanja sa soli, a u srijedu, 27. kolovoza, u goste dolazi cheese sommelierka Marina Selak, koja će održati masterclass pod imenom ‘Sir na sceni - kad se okus predstavi: kultura kušanja, serviranja i uživanja u siru‘. Ovim radionicama, poručuju organizatori, svake godine, pa tako i ove, posjetiteljima žele približiti načine na koje se sir i vino mogu sljubiti te na koje se u siru, zapravo, može uživati.

U četvrtak, 28. kolovoza, održat će se večera pod nazivom UverSIRa, s posebnim fokusom na paški sir i janjetinu. Kuhat će bivši natjecatelji Masterchefa Hrvatska, Iva Novosel i Sergio Varela, a u kreiranju menija pridružit će im se i zadarski sommelier Ivan Stiblik.

"Iva i Sergio će pokušati iskoristiti svaku od tih lokalnih paških namirnica u potpunosti, izvući će iz svakog dijela proizvodnje paškog sira nešto, janjetinu će iskoristiti u potpunosti; od sirutke i žužnja do kore sira, od glave i utrobice do repa, od lista do esencije smokve. To će biti jedna prava gastronomska poslastica", poručuju organizatori.

"I dolazimo do tog famoznog petka, zadnjeg petka u kolovozu kad je taj naš centralni dio Fešte od sira. Sve počinje otvorenjem u 19 h, indicije su da bi ovu Feštu mogao otvoriti predsjednik Zoran Milanović i nakon ceremonije otvaranja slijedi sajam proizvoda ne samo s otoka već i iz cijele Hrvatske, ali i izvan Hrvatske. Ove godine imamo izlagače iz Slovenije i Bosne i Hercegovine tako da naša Fešta dobiva i međunarodni karakter. Bit će oko 47 izlagača, 15 proizvođača sireva, zatim suhomesnatih proizvoda, vina, likera, suvenira, pregršt hrane i pića i dobre zabave uz koncert Danijele Martinović. Na samoj Fešti kuha nam i poznati zadarski kuhar Renato Kraljev kao i poznati kolanjski kuhar, naš barba Emil Oštarić koji će nam pripremati tradicionlno jelo od ovčetine.

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Ove godine dolazi nam i posebna gošća, Michele Buster. Michele je velika stručnjakinja za sireve, sudac na World Cheese Awardsu, uvoznica europskih sireva u Ameriku te istaknuta osoba u sirarskom svijetu, sirarskoj industriji. Michele obožava Paški sir, uvozi ga već više od 15 godina i njoj idu velike zasluge u promociji našeg otočnog brenda. Naime, ona je jako puno napravila za promociju Paškog sira i možda ne zna na svijetu baš svatko za Paški sir kao što znaju za talijanski Pecorino ili španjolski Manchego, ali zahvaljujući njoj, svjetska struka i sirni eksperti znaju za naš otočni brend. Zahvaljujući njoj o Paškom siru se pisalo u New York Timesu, Culture Cheese Magazineu, BBCu. Predstavila ga je na brojnim poznatim i prestižnim lokacijama i sajmovima kao što su Fancy Food u New Yorku i puno drugih", dodaju.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Upravo Michele Buster na otvorenju Fešte od sira organizatori će uručiti priznanje za doprinos u promociji paškog sira u svijetu.

Također, osim navedenih sadržaja, u sklopu Fešte od sira održat će se i predavanje o zaštićenim oznakama izvornosti na koje dolaze Dubravka Živoder i Danijel Mulc iz Ministarstva poljoprivrede, koji će probati razbiti taj mit o komplikacijama oko dokumentacije i certifikacije Paškog sira. I to je tek dio programa koji su za ovu Feštu od sira pripremili na Pagu, pa ako ste u blizini i zainteresirani ste za ovu tematiku ili samo želite uživati u dobroj hrani, svakako svratite. Više informacija čeka vas ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 12:57