Što se dogodi kada talentirani i vrijedni gastronomski entuzijasti i bivši natjecatelji Masterchefa Hrvatska udruže kreativne glave i, inspirirani Pagom, sirevima i janjetinom, odluče pripremiti posebnu večeru? Pa, iza njih ostaje velik broj zadovoljnih, nasmješenih gostiju i želja da se cijela stvar što prije ponovi. Tako nekako izgledala je UVERSIRA, večera koja je ovih dana održana u konobi Gira, u mirnoj uvali Girenica, nedaleko Mandri, koju su okupljenima pripremali Iva Novosel i Sergio Varela.
Na jelovniku se našlo pet pažljivo osmišljenih sljedova, svaki inspiriran otočnim naslijeđem i sastojcima koji su obilježili život Paga kroz stoljeća. Glavne zvijezde večeri bile su, dakle, dvije istinske ikone otoka – Paški sir i paška janjetina, predstavljeni u najrazličitijim oblicima, od tradicionalnih do modernih interpretacija.
Najvažnije je bilo janjetinu iskoristiti od glave do repa, a sir ubaciti u svako jela – od sirutke, skute i žužnji pa sve do konačnog proizvoda. Na meniju je tako bila domaća focaccia s pet različitih maslaca, palenta kuhana u sirutci s gelom od smokvinog lista, salata s trganom janjetinom i smokvama, rolana janjeće potrbušina te desert od kruha i kave. Svaki zalogaj bio je posveta Pagu i njegovim okusima.
Za vinsko sljubljivanje pobrinuo se Ivan Stiblik, sommelier iz Zadra i organizator Zadar Wine Festa, a posluživana su vina vinarije Boškinac i Vina otoka Paga.
Događaj je organizirala Turistička zajednica općine Kolan u suradnji s Udrugom proizvođača paškog sira, a kako su kasnije utvrdili organizatori, UVERSIRA je opravdala svoju ulogu – bila je najljepša uvertira u Feštu od sira, slavlje tradicije, okusa i zajedništva otoka Paga, o čemu više možete saznati ovdje.
Kao posebna gošća večeri bila je Michele Buster, velika stručnjakinja za sireve, uvoznica europskih sireva u Ameriku te sutkinja na World Cheese Awardsu, kojoj je tom prilikom direktor Turističke zajednice Zadarske županije Hrvoje Anić uručio priznanje za poseban doprinos u promociji paškog sira u svijetu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....